Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Prohozený pracovní nulák s fází

Dobrý den, měl bych dotaz ohledně špatně zapojené zásuvky. (Nejsem odborník, ale kvůli jedné zásuvce se mi jej teď nechce shánět, revizi máme naplánovanou na příští rok.) Do studny máme navedený třívodičový kabel a klasickou zásuvku. Všiml jsem si, že fáze je v pravé zdířce a pracovní nulák v levé. Údajně je to jedno, ale bojím se, že do té zásuvky jednou někdo strčí starou roztrojku, kde je pravá zdířka propojená s kolíkem, a dostane fázi na kolík. Hrozí něco, když ty dva vodiče přehodím? Ono to má ještě jeden háček: Do zásuvky jsou sice napojené 3 samostatné vodiče (fáze, pracovní nulák a ochranný nulák), ale vedení v celém objektu je dost staré, hliníkové, a tehdy se ještě pracovní a ochranný nulák sdružoval do jednoho vodiče, tak nevím, jestli ty kabely nejsou někde dál sdružené. (Což by potom postrádalo smysl mít do zásuvky navedený zvlášť pracovní a ochranný nulák, když jsou potom dál zase spojeny v jeden vodič?) Tak mám strach, abych tím přehozením celou situaci ještě nezhoršil.

Děkuji za odpověď

Předmět Autor Datum
do studny zásuvka a ještě špatně zapojená-doufám že máš velkou pojistku. do studny se většinou dává…
kpz3 31.05.2012 17:53
kpz3
Revize je v plánu na příští rok. No acidurka mi tam moc nepomůže - musí tam být zásuvka na čerpadlo,…
pavel11 31.05.2012 18:25
pavel11
Ja osobne bych jakoukoliv elektriku, ktera vede nekam k vode pripojil pres chranic.. v dnesni dobe s…
smouky 31.05.2012 18:25
smouky
Díky za radu. Nad tím chráničem už jsem uvažoval, určitě je to dobrý nápad. Ještě k té fázi: četl js…
pavel11 31.05.2012 18:30
pavel11
Norma říká, že je to jedno ale musí to být v celém objektu stejně. Lidí je jak sraček, takže proč do…
lesov 31.05.2012 18:51
lesov
Ano, současné elektronormy povolují libovolné umístění "fáze a nuláku" v zásuvce. Normou je stanoven…
mirektatra 31.05.2012 22:19
mirektatra
No na druhou stranu, kdybych nasel v baraku obracene zapojenou zasuvku, zacal bych se zajimat... Ono…
bahno 01.06.2012 08:49
bahno
Díky za vysvětlení. Pokud tedy žádné nebezpečí nehrozí, nebudu už se v tom více vrtat a svěřím to vš…
pavel11 01.06.2012 09:40
pavel11
1. Dříve doporučované zapojení zásuvky je dnes přímo povinně dáno! 2. Veškeré zásuvky a tím pádem zá… poslední
ms 01.06.2012 14:19
ms

do studny zásuvka a ještě špatně zapojená-doufám že máš velkou pojistku.
do studny se většinou dává acydurka,která se ještě důkladně přetěsní a prohozená fáze - nechal bych si co nejdřív zkontrolovat celé zapojení od jiné firmy než ti to dělala.

Ja osobne bych jakoukoliv elektriku, ktera vede nekam k vode pripojil pres chranic..
v dnesni dobe si to uz ani jinak predstavit neumim..
zapojene to ma i laik za chvilku, na internetu je popisu zapojeni hafa, a funkcnost se da overit velmi jednoduse..

Pak mas 99procent jistotu, ze se nikomu nemuze nic stat a o to jde neee ??

Jinak teoreticky

prohozeni Faze a jak rikas pracovni nuly neni samo o sobe nebezpecne, jsou staty kde to ani normou dane neni, ale je znamo, ze nase vyhl 50 je jednou
z nejlepsich svetovych norem na elektroinstalaci, tedy asi je oduvodnene se ji drzet..
Ono pak se nascitaji nejake nahody a muze se ti to vymstit..
na zaver,

jak je elektrika nekde u vody, bez chranice ani ránu !!!!! paklize nechces dostat ranu... :))

Díky za radu. Nad tím chráničem už jsem uvažoval, určitě je to dobrý nápad. Ještě k té fázi: četl jsem, že je to jedno, ale musí být všechny zásuvky zapojeny stejně. Může teda být u jedné zásuvky fáze vpravo a u druhé vlevo? Osobně si myslím že jo. (I když vím, že doporučené to v žádném případě není.)

Ano, současné elektronormy povolují libovolné umístění "fáze a nuláku" v zásuvce. Normou je stanoven pouze ochranný kolík a jeho zapojení. Je to i celkem logické, protože ve "třívodičovém provedení instalace" je to fakt jedno, jenom se DOPORUČUJE jednotné provedení v celém objektu, kvůli přehlednosti pro odborníka, který jediný se má pod víčkem zásuvky co vrtat :-).

1 - "roztrojka starého typu" NIKDY :!: neměla ochranný kolík propojený s některým krajním pólem vidlice. JE TO POUZE VELMI NEODBORNÉ A NEBEZPEČNÉ zapojování prodlužováků s dvojvodičovými šňůrami (přísně zakázané), kterého se s nevědomostí, zato však se sebevědomím, dopouštějí naprostí laici :-( . Norma ostatně vylučuje spojením "nuláku a kostry" vytvořit opět "dvojvodičové provedení" elektroinstalace, jako velmi nebezpečné - tedy NENÍ CESTY ZPĚT.
2 - Proudový chránič u Vaší instalace předpokládám, jako samozřejmý, protože pouze tak si umím představit Vámi popsaný případ, který instalovala odborná firma. Rozdělením "PEN" (ochranný pracovní nulák) na PE a N (ochranný vodič a pracovní nula) má smysl především v tom, že PE není při provozu zatěžován provozním proudem spotřebiče a je připraven pro zapůsobení v případě poruchy, resp. v průběhu používání pouze vyrovnává svody v izolaci a magnetické indukce...
3 - kolega výše mylně uvádí vyhl.50/78 Sb., jako "kvalitní normu, upravující provedení el. v ČR". Ta vyhláška je fakt nadčasová, protože dává možnost vývoji v oboru, ale řeší především BEZPEČNOST na elektrických zařízeních z hlediska kvalifikace osob, které práce provádějí. Tedy, aby je to nezabilo a aby znali předpisy a nevytvořili blbiny. Pravdu má však kolega jistě v tom, že naše elektrotechnické předpisy, tradičně velmi kvalitní a propracované, utrpěly přechodem na EU jak na kvalitě, tak na přehlednosti, o smysluplnosti nemluvě...

Shrnuto: Přehodit fázi a nulu, nebo nechat - je to na Vás, ale pokud je to takto provedeno správně, nehrozí při správně zapojeném dalším spotřebiči ŽÁDNÉ NEBEZPEČÍ, ani provozní problém, ať jsou provedeny podle staré, či nové normy. :-)

No na druhou stranu, kdybych nasel v baraku obracene zapojenou zasuvku, zacal bych se zajimat... Ono to, jak pises, samo o sobe nicemu nevadi, ale normalni elektrikar by to takhle nezapojil, takhle to zapoji jenom prase. A kdyz prase zapojilo zasuvku, co zapojilo jeste?
BTW: problem hrozi nekterejm plynovejm kotlum, ty vyzadujou fazi vlevo, protoze od ni odvozujou malej proud(cca 1 mA) co tece ionizovanym prostredim plamene(detekce ze kotel hori).

1. Dříve doporučované zapojení zásuvky je dnes přímo povinně dáno!
2. Veškeré zásuvky a tím pádem zásuvkové obvody, ke kterým může mít přístup laik, musí být přes proudový chránič s vybavovacím proudem =< 30mA.
3. Už dávno musí být venkovní zásuvky chráněny proudovým chráničem s parametry jak udáno výše!

Tzv. "roztrojka" nesmí být vnitřně zapojena dvojvodičově!

Pokud je to "dílo" nějaké firmy, pak reklamovat.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru