Avatar uživatele
zjentek

Projeví se encefalitida u libovolnýho zvířete, který bylo infikováno klíštětem?

A jak? To s tou nemocí to zvíře nějak žije? Anebo hyne?? Domácí, divoké – rozdíl? A CO FANYNKA???
Encefalitidas přisátým klíšťákem.

My s Fanynou jsme normální lidi, buďto sedíme na odpovědích a nebo jsme taky často u lesa, takže pravděpodobnost přisátí je u ní vysoká a vakcinace neexistuje. Nezbyde tedy, než se obávat, bo Fany má dlouhé vlasy.
Nejsou u této choroby popsány nějaké projevy u zvířat, či lépe psů, či ještě lépe fen?

Zajímavá 1Pro koho je otázka zajímavá? annas před 2872 dny Sledovat Nahlásit



Odpovědi
Avatar uživatele
Drap

Je lhostejné, zda se jedná o zvíře divoké či domácí. Proti encefalitidě neni doposud očkovací látka pro zvířata. Zase zvířata lze očkovat proti borelioze, což u lidí nejde. Z celkového množství klíšťat je jich jen malá část nakažena. Pokud se klíště přisaje a je infikované, muže hostitel encefalitidu dostat. Neni to ovšem podmínkou. A i při nakažení se může jedinec vyléčit, nebo může i na následky zemřít. Nedá se to předem odhadnout. I spousta lidí prodělala zánět mozkových blan a spokojeně si žije.

nkubační doba u psů se odhaduje na 5 až 9 dní. Po uplynutí této doby se mohou objevit horečka, apatie, odmítání potravy a neurologické příznaky. Z těch lze zmínit například změny chování až poruchy vědomí, snížené napětí svalů na končetinách, obrny některých svalů, potíže s polykáním nebo zvýšenou citlivost v krční oblasti.
Uvedené příznaky se zdaleka nemusí objevit u všech nakažených zvířat. U zhruba poloviny z nich proběhne infekce skrytě, bez jakýchkoli známek onemocnění. Na druhou stranu je v takzvaných perakutních případech průběh onemocnění velmi rychlý a zvíře umírá během tří až sedmi dnů po nástupu prvních příznaků. Pokud pes přežije první týden, jeho prognóza se opět výrazně zlepšuje. Známky onemocnění pak ustupují během několika týdnů a často zmizí bez jakýchkoli následků. Byl však popsán také chronický průběh onemocnění, kdy se zvíře zbaví neurologických obtíží až po delší době, obvykle za jeden až šest měsíců.

Upravil/a: Drap

0 Nominace Nahlásit


Avatar uživatele
anonym

Posílám nějké informace, jak psa chránit + odkaz na obchod, kde lze online případně cokoliv obejdnat. Případně lze navštívit kamený obchod kde se takové věci prodávají. Chovatelské potřeby, zvěrimex a tak. Nevím, protože psa nemám.

Antiparazitika pro psy
Antiparazitní obojky a pipety ochrání Vašeho psa před parazity jako jsou blechy, klíšťata a další vnější parazité. Chcete vědět, jaký antiparazitní přípravek se osvědčil ostatním pejskařům?
Pro malé psy je favoritem Frontline Combo pipeta. Pro střední a velké psy pak antiparazitní obojky Scalibor, Foresto či Kiltix značky Bayer, oblíbené jsou rovněž pipety Frontline Combo či Advantix. Do pelíšků je nejvhodnější Frontline spray. Pokud chováte společně se psy i kočky, vždy pečlivě čtěte informace u výrobku, např. Scalibor je pro kočky nebezpečný, pro psy žijící společně s kočkami, použijte proto raději například Frontline Combo pipety. Pokud budete se psem cestovat do středomoří, použijte Scalibor, chrání i proti zde žijícím pakomárům. Zákazníci, kteří hledají levný a přesto účinný přípravek dávají přednost značce Beaphar. Mezi přírodními antiparazitními obojky pak nejvíce přesvědčily zákazníky obojky Bio Band (Beaphar) a Sergeant´s. Antiparazitní přípravky vždy aplikujte podle návodu, k nástupu účinku dochází až po několika hodinách či dnech, k dočasnému ústupu účinku dochází u antiparazitních obojků i po koupání. U pipet je po koupání nutná nová aplikace. Vašeho pejska vždy po procházce dobře prohlédněte, účinnost nejlepších antiparazitik se pohybuje kolem 90 %. Antiparazitní obojek a anitparazitní pipeta jsou spolehlivou a pohodlnou ochranou vašeho psa. Pokud potřebujete vytáhnout přisáté klíště, použijte pinzetunebo háček. Nikdy neaplikujte malému psovi přípravek určený kočkám nebo větším psům. Obsah účinných látek se vždy velmi liší. SpokojenyPes.cz je registrovaným prodejcem vyhrazených veterinárních přípravků (antiparazitik), máte tak jistotu, že jsou antiparazitika skladována a prodávána podle zákonem stanovených předpisů.

Zdroj: http://www.spo­kojenypes.cz/an­tiparazitika-pro-psy/

0 Nominace Nahlásit

Avatar uživatele
Nuk nuk

U různých zvířat se projevuje různě. U domácích mohou být příznaky daleko méně nápadné, než u člověka, ale i tak se poměrně náročně léčí. Divoká zvířata jsou obecně odolnější, ale pokud je to slabší jedinec, tak ano – obvykle uhyne.
Fanynku neznám.

0 Nominace Nahlásit


Diskuze k otázce
Avatar uživatele
anonym

Budete kupovat nějaké věci z toho příspěvku, co jsem psal? Nechci nic vnucovat, jen by mě pak zajímala účinost a zkušenosti. A vůbec můžu vám tykat? :D

před 2872 dny Odpovědět Nahlásit
Avatar uživatele
zjentek

Ne, nekoupím. Zkušenosti s účiností už mám.
Jo, tykat. Mně jakýkoliv vykání připomíná, že mám mít důstojnost.

před 2872 dny Odpovědět Nahlásit
Nový příspěvek