Avatar uživatele
Jirka1985

Pronajímatel mi nechce vrátit kauci za již odevzdaný byt. Kdo je v právu??

Dobrý den,
Předem děkuji za odpověď.

Bydlel jsem v domě, kde jsme měli přátelské vztahy. Řešili jsme větší byt, protože čekáme narození dítěte.

V půlce měsíce jsme se domluvili ústně s majitelem bytu na tom, že se prestehujeme bez dodržení smlouvy a že za sebe najdu náhradu, aby byl byt užíván novým nájemcem v následujících měsících, což jsem splnil a již tam mají nového nájemce s řádně podepsanou smlouvou.

!!!NUTNO PODOTKNOUT, ŽE UŽ JSEM PŘEDAL BYT MAJITELI NA ZÁKLADĚ PŘEDÁVACÍHO PROTOKOLU SPOLU S KLÍČI, KTERÝ JSME SEPSALI!!!

VŠE TEDY PROBĚHLO NA ZÁKLADĚ ÚSTNÍ
DOMLUVY…

Obrat o 180° nastal druhým dnem, kdy jsem se zeptal na zákonem stanovenou urokovou sazbu počítanou z kauce…kterou chci vrátit (čert vem % z úroků).

Chce to tedy řešit podle zákona a čeká na moji výpověď z bytu a eventuelně právní cestou.

K DOTAZU: kdo je v tu právu??? Může po mně dále nárokovat platbu dalších nájmů, tim zdržovat vrácení kauce, když jsem byt předal na základě PŘEDAVACÍHO PROTOKOLU, kde je psáno, že bude platba provedena do 10 dnů od podepsání protokolu (13.10.) a má tam již nové nájemníky???

Děkuji za odpověď, rád už bych se v klidu vyspal…

Zajímavá 0 před 2735 dny Sledovat Nahlásit



Nejlepší odpověď
Avatar uživatele
cukrar

Pronajímatel i Vy si můžete tvrdit co chcete, ale pokud se nedomluvíte, musíte podat žalobu k soudu. Jiná cesta není. Jelikož neznám podrobnosti ze smlouvy, neznám Vaší dohodu, nemůže Vám sdělit, že máte pravdu Vy.
Asi jste ho vyděsil tím, že chcete oprávněně i úrok z jistoty, přesně podle zákona.
Ale dobrovolně z něj prachy nedostanete, bude se hladat kdejaká čárka a slovo ve smlouvě. Dobrý právník Vás z toho vyseká, pokud on nebude mít lepšího.
Pokud má již platnou nájemní smlouvu na tento byt s někým jiným, tak Vaše, nebo ta nová neplatí, páč nelze mít dvě platné smlouvy na jeden byt.

Upravil/a: quentos

0 Nominace Nahlásit

Další odpovědi
Avatar uživatele
ivzez

„Písemné upozornění“ (viz odpověď uživatele Tforo) je nesmysl.

  1. Pronajímatel o svém závazku ví (neznalost zákona jej neomlouvá)
  2. Předávací protokol je jednoznačný → vyplývá z něj, že nájem skončil

V úvahu přichází pouze VÝZVA (nikoliv „upozornění“, žádost
nebo dokonce prosba) k vyplacení neoprávněně zadržované kauce.

Ve výzvě stanovte rozumný termín (cca 15 dnů ode dne odeslání) a přesně
uveďte, jakým způsobem a kam má pronajímatel kauci vrátit. Uveďte
poštovní adresu nebo číslo a název účtu + název banky (aby se pronajímatel
neměl nač vymlouvat). Zaslat doporučeným dopisem s dodejkou (dodejku
pošta vrátí s potvrzeným datem převzetí).

Pokud pronajímatel kauci v uvedeném termínu nevrátí,
budete se muset obrátit na soud.

_______

Pronajímatel od Vás byt převzal, což potvrdil podpisem předávacího protokolu.
Tzn., že nájemní smlouva skončila (v tomto případě dohodou), takže pronajímatel nemá nárok na nájemné za výpovědní dobu.

___

Jak máte vyřešeny energie a vodu? Neodvolává se
majitel na to, že ještě nemá k dispozici vyúčtování?

___

PS:

Doufám, že jste si v předávacím protokolu nechal potvrdit
i konečné stavy elektroměru, planoměru, vodoměru, tepla, …

Jestli ne, může nový nájemce ještě „jet na Vás“.

0 Nominace Nahlásit


Avatar uživatele
tforro

Upozorněte majitele doporučeným dopisem, že Vám nezaplatil dle nějaké dohody /dokumentu/. Dejte mu nějaký termín na splnění své povinnosti. Pokud nezaplatí, vemte si právníka, který vezme zmíněné dokumenty a požádá soud o vydání platebního rozkazu.

Pokud je z dokumentů o předání jasně patrné, že Vám má zaplatit do 10 dnů od podespání tohoto dokumentu, tak v tom nějaká předchozí (nájemní) smlouva nijak nefiguruje. Proč taky?

Mimochodem pokud se vydáte touto cestou, počítejte, že se se svými penězi shledáte (poku to půjde dobře) nejdříve tak za 3–5 měsíců…

Upravil/a: quentos

0 Nominace Nahlásit

Avatar uživatele
klumprt

Takže asi jste měli ve smlouvě nějakou výpovědní lhůtu a k tomu ještě předepsanou písemnou formu. To jste nedodržel a dal jste přednost ústní dohodě, která byla rychlejší. Tento odklon od smlouvy podle mě pronajímatel akceptoval tím, že k faktickému předání došlo a dokonce podepsal předávací protokol.
Podle mě by se na to mělo pohlížet tak, jako by došlo k vypovězení smlouvy řádným způsobem. Ale to je jen můj názor. Ještě by to chtělo podívat se do občanského zákoníku, ale to je vždycky nadlouho.
Doplňuji: Písemná forma výpovědi je předepsaná zákonem. Podle toho, co jsem se dočetl v komentáři k příslušnému par. 2286 občanského zákoníku, tak nedodržení písemné formy ze strany najemce nezpůsobuje absolutní neplatnost výpovědi. Čili pokud pronajímatel stvrdil převzetí bytu, tak podle mě uznal její platnost i přes nedostatek ve formě. Dále doporučuji postup dle ivzez.

Upravil/a: klumprt

0 Nominace Nahlásit

Avatar uživatele
Dochy

Podle mně: mate nárok na úroky a majitel by měl nárok nájemné dle výpovědní lhůty. Ty úroky jsou novinka posledních několika let (nevím kdy jste smlouvu uzavřeli) Já bych se tedy na úroky vys… a byl rád že se vám podařilo se s majitelem rychle dohodnout. Mimochodem, ty úroky by vám běželi asi nejdřív od 2014, takže max. necelé dva roky…

0 Nominace Nahlásit


Diskuze k otázce
Avatar uživatele
Jirka1985

ivzez: moc děkuji za reakci.

co se týká předávacího protokolu, tak stav elektroměru byl zapsán podle skutečného stavu, co se týká její platby, tak jsem to měl na vlastní podnět. Mimojiné jsem byl dnes s novou majitelkou na Čezu, kde jsme to přehlásili na ní. Také jsem si od ní ofotil její novou nájemní smlouvu abych měl důkaz o tom, že tam oficiálně opravdu bydlí. Co se týká vody, na to jsem zvědavý, poněvadž je na celý barák jeden vodoměr, kde se voda dělí podílově, prý podle nějakýho koeficientu, což jsme se s ní ihned chytnul, pač jsem šetřivý a nenapouštím si bazeny jako sousedé. Na to si nechala 2000,– z kauce prý k zúčtování, které proběhne prý někdy dubnu v roce 2017.

Nápíšu jim tedy tu „Výzvu“…bylo by možné mě odkázat na nějaké stránky či mi poradit aby tato výzva obsahovala nějakou ŠTÁBNÍ KULTŮRU??

Děkuji

před 2734 dny Odpovědět Nahlásit
Avatar uživatele
Jirka1985

Děkuji všem za odpověď, moc si toho vážím :o)

Dochy: já se ho na to pouze zeptal, kdyby jednal normálně a řekl tak a tak, tak to pochopím a né mi psát že jsem drzej. Mam od něj věskerou sms komunikaci, kde mu navrhuji, že jsem myslel že se domluvíme, on že prostě právní cestou. Jinak datum podpisu bylo 14.2.2015

před 2734 dny Odpovědět Nahlásit
Nový příspěvek