Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Propojení dvou Ovislinků bezdrátově pomocí WDS

Zdravim.
Chtěl bych si zkusit propojit dvě zařízení bezdrátově pomocí WDS. Moje situace je na obrázku, k ADSL routeru (kterým přijímám internet) je pomocí UTP kabelu připojen Ovislink WL-5450AP (první zařízení). A toho bych chtěl nějak pomocí WDS propojit s dalším Ovislinkem WL-5460AP (druhé zařízení), který by mi šířil WiFi do míst, kam ten první nedosáhne.
Co k tomuto problému vím:
- na obou zařízení musí být stejný kanál
- obě zařízení musí mít stejné SSID
- první zařízení musí mít nastavenu MAC adresu toho druhého a naopak
A otázky:
1) Do jakých módů mám obě ty zařízení nastavit (hlavně to první, to druhé vím, že má být v módu WDS repeater)? Dočetl jsem se, že na obou zařízeních musí být zapnuto WDS. Myslel jsem si, ře to první zařízení dám do módu AP, ale potom nelze zapnout WDS.
Notebook by měl jít připojit jak k prvnímu zařízení, tak k druhému (přepínalo by se samo podle síly signálu.

2) Jak mám nastavit u toho druhého zařízení v sekci TCP\IP položku DHCP (viz druhý obrázek)? Když dám disable, tak se mi notebook na toto zařízení nepřipojí (omezené nebo žádné připojení), když dám DHCP server, tak sed sice notebook připojí, ale internet v něm nejde.

[wifig.jpg]

[dhcpa.jpg]

Předmět Autor Datum
Nebudem ti odpovedat na otazky, pretoze mam pre teba jednu radu...nerob to. WDS sice vymysleli, aby…
fleg 13.01.2011 17:55
fleg
Já to chci spíš jenom tak vyzkoušet, jestli by to fungovalo. Tím koupením ještě jednoho AP myslíš, ž…
ferokulda 13.01.2011 18:25
ferokulda
Ano WDS funguje, ale nespolahlivo. Ano kupenim ap som myslel presne to. Este mala poznamka...wds sa… poslední
fleg 13.01.2011 18:38
fleg

Nebudem ti odpovedat na otazky, pretoze mam pre teba jednu radu...nerob to.
WDS sice vymysleli, aby sa usetrili ap, ale pri dnesnych cenach to nema vyznam. WDS nikdy nefungovalo poriadne a poviem ti, ze som sa s nim dost natrapil este v case, ked jedno ap stalo nekrestanskych 6000. Prave s 5460 som robil posledne pokusy, ale spojenie sa spravalo divne, hocikedy vypadlo, bol nutny restart, potom sa zase nenapojili a tak dokolecka. Niekedy to slo par hodin aj v pohode, ale prave kvoli tejto nestabilite som uz nikdy viac potom WDS neskusal.
Teoria je sice pekna, ale ak nechces zbytocne nervacit, kup este jedno ap a mas vyrazne menej starosti ako s blbnucim WDS.

Ano WDS funguje, ale nespolahlivo.
Ano kupenim ap som myslel presne to.
Este mala poznamka...wds sa pouziva dodnes, ale na p2p spojoch. Vela AP hlavne 5GHz kedysi po vyjdeni na trh nefungovali spolahlivo v mode Ap-client, hlavne ak prenasali viacero siet za klientskym AP. Z tohoto historickeho dovodu mam este dnes niekolo spojov vo WDS rezime, pretoze tieto spoje funguju spolahlivo a spravaju sa ako transparent bridge (switch). Takze WDS ano, na p2p spoji mozes dosiahnut paradoxne stabilnejsi spoj ako ap-client, ale tak ako to chces pouzit ty urcite nie. Navyse pri wdsku nejde myslim WPA, ale to som si neni isty na 100%.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru