Avatar uživatele
marci1

Co je příčinou zpomalování rotace Země kolem své vlastní osy?

V souvislosti s dnešním zemětřesením na Ostravsku a názory odborníků, že vlivem zpomalování rotace Země hrozí příští rok více zemětřesení, mě zajímá, co je příčinou zpomalování rotace Země. Může se jednat o vliv gravitace Měsíce, kolísání hladiny oceánu, či něco jiného? Děkuji.
Obr.: Pixabay

Zajímavá 2Pro koho je otázka zajímavá? GM, ivzez před 2323 dny Sledovat Nahlásit



Nejlepší odpověď
Avatar uživatele
Drap

Jde o kombinaci vlivu výměny momentu hybnosti mezi Zemí a Měsícem (Země je zpomalována o 0,0023 s/století a Měsíc se vzdaluje o 3,8 cm za rok) s vlivem zvětšování zploštění Země v důsledku úbytku ledovců z vysokých zeměpisných šířek po poslední době ledové a přesunu táním vzniklé vody do oblasti rovníku (nárůst zploštění vede k zmenšení momentu hybnosti a tím pádem k zpomalení rotace, podobně jako když baletka v piruetě rozpažením zpomalí svoji rotaci a zastaví).

Zdroj: Wiki

0 Nominace Nahlásit

Další odpovědi
Avatar uživatele
Kepler

Vedle faktu vzdalujícího se Měsíce se významnou měrou na zpomalování rotace Země podílí i slapové tření vlivem gravitace Měsíce a také Slunce. Toto působení je nejvíce patrné jako příliv a odliv. Zřejmě taky působí na tekuté jádro Země, ale to je jenom moje domněnka. Je prokázáno, že na Jupiterově měsíci Europa, který by měl být totálně zmrzlý, existuje pod ledovým obalem tekutá voda. Je zahřívána právě slapovým třením v důsledku obíhání Jupiteru. Díky tomuto jevu je bližší měsíc Io dokonce rozžhavený tak, že tam probíhá intenzivní vulkanická činnost.

Upravil/a: Kepler

0 Nominace Nahlásit


Diskuze k otázce
Avatar uživatele
Dochy

Kepler: Vzdalující se Měsíc a slapové jevy jsou dvě stránky jedné mince…

před 2322 dny Odpovědět Nahlásit
Nový příspěvek