Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Prosím pěkně o doporučení od profesionála, která volba procesoru je vhodnější ?

Moc rád bych se někoho znalého dotázal, pokud se rozhoduji mezi dvěma procesory s podobnou cenou a v budoucnu bude PC využíváno především k hraní her, či sledování TV, k jakému z níže uvedených procesorů by bylo vhodnější se přiklonit. Sám jsem pročetl různé recenze a hodnocení, ale nedokážu posoudit, který z nich by byl pro danný účel vhodnější. Vybral jsem od AMD Phenom II X6 1090T Black Edition ** od Intel Core i7-930. Případně pokud by snad za podobné peníze bylo vhodné ještě něco úplně jiného, uvítám i takové doporučení. Děkuji předem za nápovědu

Předmět Autor Datum
Vzal bych AMD. Výkonově je to (ve hrách) srovnatelné i s i7-960, šest jader se pak do budoucna hodí.
mif 17.11.2010 14:45
mif
Děkuji prozatím za nápovědu, sám i po přečtení různých testů se nedokážu rozhodnout a vánoce klepou…
Tuky 17.11.2010 15:01
Tuky
Tady: http://pc.poradna.net/q/view/575939-zamena-intel-p latformy-aemdeckem-v-sestave jsou také něja…
MaSo 17.11.2010 15:18
MaSo
Resim uz par dnu neco podobneho a i kdyz se nepovazuju za odbornika, tak toto jsem vysledoval. Ve hr…
Radek 17.11.2010 15:44
Radek
To je právě dilema, testů mnoho,doporučení různá a stejně z nich jednoznačně neumím vyčíst, zda na h…
Tuky 17.11.2010 15:59
Tuky
....k hraní her, či sledování TV... dovolim si tvrdit,ze sest jader na tohle nebudes potrebovat,ani…
xtuta 17.11.2010 16:08
xtuta
Se vsim co pises souhlasim, ale na moje nazory moc nedej. Sam se v tom nevyznam jak vidis. Stejne ti…
Radek 17.11.2010 16:17
Radek
Tak asus by to měl mít vyřešené relativně dobře, pokud myslíme to samé - a to je nedostatek pcie lin…
MM_tank 17.11.2010 18:00
MM_tank
Jo to je presne ono. Pak jsem se jeste docetl, ze P55 je zastarala a H57 se nevyplati kupovat. Je to…
Radek 17.11.2010 18:09
Radek
To je problém jak intel udělal patici 1156 a její zapojení. Pokud by ti to vadilo tak můžeš koupit 1…
MM_tank 17.11.2010 20:23
MM_tank
Aha. Vidis, to jsem uz nikde nenasel. 1366 koupit nemuzu. Neni tam procesor, kterej bych chtel krom…
Radek 17.11.2010 20:36
Radek
Tady o tom ještě píšou. http://extrahardware.cnews.cz/test-rozhrani-ii-sat a-6-gb/s-a-usb-3-na-amd-i…
MM_tank 17.11.2010 22:38
MM_tank
Ok. Dik. Ja bych ji tam radsi mel(f12), celkem casto to pouzivam. JInak to taky vidim zatim tak, ze…
Radek 18.11.2010 10:14
Radek
U asusu bys musel pro boot menu přehmátnout na F8:-)
MM_tank 19.11.2010 14:52
MM_tank
Tak to se snad naucim. Jen abych si pak nezapinal nouzak:-D. Dik moc. Stejne pockam na sandy b. Vcer… poslední
Radek 19.11.2010 15:40
Radek
V tomto ohledu je to úplně jedno. Na bežné hraní dnes stačí CPU za cca 3000Kč (jakékoli 4-jádro s fr…
touchwood 17.11.2010 19:53
touchwood
Já mám intela CI7 a s Asusem GTX 460 top funguje dobře:-)
MM_tank 17.11.2010 17:58
MM_tank
Tak snad kdyby toho nebylo na výběr tolik, bylo by to snažší se rozhodnout. To bych si to potom mohl…
Tuky 17.11.2010 20:54
Tuky

Děkuji prozatím za nápovědu, sám i po přečtení různých testů se nedokážu rozhodnout a vánoce klepou na dveře, tak je nejvyžší čas něco zvolit a zakoupit, právě i s výhledem do budoucna, aby to nějaký čas dobře sloužilo.

Resim uz par dnu neco podobneho a i kdyz se nepovazuju za odbornika, tak toto jsem vysledoval. Ve hrach maji podobne vykonne CPU obou vyrobcu i podobny vykon (AMD ale musi mit pokazde vyssi frekvenci, jinak nestiha), ale mimo hry se to celkem lisi a urcite budes pouzivat pc i na neco jineho, a tam se vykon hodi. No a Intel je na tom lip. Ja hry nehraju, takze me vykon ve hrach nezajima.
Zejmena si porovnej vykon na jadro. Tam je rozdil hodne velkej a potvrzuje moji par let starou zkusenost. Pak si spocitej, kolik aplikaci umi vyuzit vic jader jak 4 a uvidis sam...
Starsi Intel co mam, je pro to co delam mnohem vhodnejsi a nekolikrat vykonnejsi (nemluvim ted o nejakych vselijakych testech z netu, kde se testuji uplny kraviny jako Sandra a kdovi co, pochybuju ze si nekdo kupuje CPU aby s nim pak zatezoval jadra v Sandrach a Everestech a dalsich nesmyslech). Nevim jak je to ted s novyma CPU, protoze testy pro oblast co ja chci, prave moc videt nejsou. Proto jsem se taky jeste nerozhodl.
Taky jsem uvazoval o X6, ale myslim si, ze 6 jadro nevyuzijes a pokud AMD, tak ja bych bral 970BE nebo jak se to jmenuje. Jinak ale musim rict, ze sam jsem se jeste taky nerozhodl. Laka me i7 785k, ale to uz je moc penez.

To je právě dilema, testů mnoho,doporučení různá a stejně z nich jednoznačně neumím vyčíst, zda na hry a televizi zmíněný Intel a nebo AMD procesor jako základ . A je to důležité rozhodnutí, však to je dost peněz co to všechno bude stát. Pokud by to snad ještě někdo tady doplnil a pomohlo k výběru, vše bude spolupracovat s grafickou kartou Asus ENGTX 460 TOP /1GB/.

Se vsim co pises souhlasim, ale na moje nazory moc nedej. Sam se v tom nevyznam jak vidis. Stejne ti nezbude nic jiny, nez se rozhodnout sam.
Ja uz jsem skoro jiste rozhodlej znovu pro Intel. Testum zas az tak moc never. Nevis kdo je komu plati a kde jsou aspon trosku skutecny. Ale urcitej obrazek si udelas. Jinak si neumim vysvetlit ty rozdily na ruznych serverech.
Podle minulych testu meli moje CPU (AMD i Intel) podobny vysledky a skutecnost byla sakra jina. Intel fotku zvladl prekonvertovat cca 5x rychlej(tim nechci rict, ze to nemuze byt treba ted naopak). Hledani jsem venoval nekolik dni a nevim o nic vic, nez predtim. No a uz me to nebavi.
Ve hrach je to podle vseho opravdu skoro prast jak uhod, ale jinde je Intel proste v prumeru asi o neco dal. Minule se mne volba Intelu hodne vyplatila. PC znatelne zrychlilo, ale porad jsem si rikal, ze AMD uz je na tom zase o neco lip, ale asi ne. Navic jestli tak moc nespechas, tak koncem roku nebo na zacatku pristiho ma Intel prijit se sandy bridge a ty by s tim mohly jeste poradne zamichat.

Jinak jeste jedna vec k Intelu, ktera me od nej zatim odrazuje. Jsou to zakladovky. Jestli se v tom vyznas, tak nic nehledej, jestli ale ne, tak si najdi neco o P55, P55A, H57, USB3, SATA/6GB apod. Je to zajimavy... U AMD jsem tyto problemy zatim neobjevil.

Jo to je presne ono. Pak jsem se jeste docetl, ze P55 je zastarala a H57 se nevyplati kupovat. Je to pry vetsinou do HTPC. Jenze co vzit, kdyz P55 je stary a nastupce jsem neobjevil?
Ja treba Asus nechtel, protoze nevim jaky ma bios. V GB uz se trosku vyznam. Hlavne kdyz je obcas dobry bios upgradovat a u Asusu nevim, jestli je to tak jednoduchy, jako u GB. Nikde o tom nepisou.

To je problém jak intel udělal patici 1156 a její zapojení. Pokud by ti to vadilo tak můžeš koupit 1366 a tam ten problém není (nebo můžeš koupit amd).1156 taky není moc vhodná na sli ale to nepotřebuju.

Asus pokud vím namontoval switch. Gigabyte řadiče připojoval přes staré pcie (nevím jestli je to pořád pravda). Byl o tom nějaký článek.

Mě u gigabyte vytáčí ten konektor pcie 1x jak koliduje s chaldičem
např:http://www.czechcomputer.cz/product.jsp?artno=7088 5
takže semm bral asus http://www.czechcomputer.cz/product.jsp?artno=7081 4.

Upgrade biosu je u assus stejná brnkačka jak u gigabyte, pustíš asuspdate z windows nebo zaktualizuješ přes bios a flesku.

Aha. Vidis, to jsem uz nikde nenasel. 1366 koupit nemuzu. Neni tam procesor, kterej bych chtel krom te 950 a i to se mne zda zbytecny. Navic tam uz je tusim nutna deska X58 a ty pry zerou a navic jsou uz drahy. To je pro me zbytecnost. Navic u patice, ktera konci. SLI u me nehrozi. Mam ATI, je stara a 1.
AMD asi nechci. Co jsem se dival na ty testy a porovnaval, tak ten rozdil proti Intelu tam proste porad je. Takze zatim to vidim na i7-760 nebo pockam, co vyleze z tech sandy bridge.

S tim biosem je to teda Ok. Z toho jsem mel strach a pak taky nevim proc, ale s GB se citim lip, ze to ma ten Dual Bios. Ma Asus taky to Quick Boot Menu, nebo jak se to jmenuje, tusim pod F12?

V tomto ohledu je to úplně jedno. Na bežné hraní dnes stačí CPU za cca 3000Kč (jakékoli 4-jádro s frekvencí okolo 3GHz). Na sledování TV pak stačí i netbook a jho dýchavičný CPU, takže zde opět není co řešit.

Na hraní je třeba hlavně výkonná herní karta (to je základ, nikoli CPU), tedy alespoň něco jako GTX460 a vyšší, resp. HD6850 a vyšší (dnes bych radil vyčkat příchodu HD69xx karet). Nepopírám, že CPU má vliv, ale to platí až u "mega"rozlišení (pro 30" LCD) a nejvyšší detaily a vyhlazování, počítané těmi nejvýkonnějšími grafikami s cenami nad 10000Kč/kus.

S ohledem na to, že volíš "sociální" grafiku, nemá smysl uvažovat ani o šestijádře, ani o i7.

Tak snad kdyby toho nebylo na výběr tolik, bylo by to snažší se rozhodnout. To bych si to potom mohl třeba i rozpočítat :En ten týky dva špalíky čert vyletěl z elektriky, bez klobouku bos, natloukl si nos, boule byla veliká jako celá afrika. A budu vědět, co vlastně chci. Každopádně děkuji za milé příspěvky, vypadá to, že po spokojených letech na AMD procesorech odzkouším Intel pro změnu, koneckonců změna je život.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru