Avatar uživatele
Kyta

Prosím, co znamená na výplatní pásce pojem „doplatek do zaručené mzdy“?

Dík

Zajímavá 1Pro koho je otázka zajímavá? marci1 před 2908 dny Sledovat Nahlásit



Nejlepší odpověď
Avatar uživatele
marci1

„Výše nejnižších úrovní zaručené mzdy je rozdělena do 8 skupin tak, že pro 1. skupinu prací je sazba rovna minimální mzdě (8 000 Kč měsíčně nebo 48,10 Kč za hodinu) a pro 8. skupinu prací činí přibližně dvojnásobek minimální mzdy (16 100 Kč měsíčně nebo 96,20 Kč za hodinu). Zaručená mzda nesmí být nižší než minimální mzda. Na rozdíl od minimální mzdy se zaručená mzda nevztahuje na dohody o pracích konaných mimo pracovní poměr.
Nedosáhne-li mzda nebo plat – a to bez mzdy nebo platu za práci přesčas, příplatku za práci ve svátek, za noční práci, za práci ve ztíženém pracovním prostředí a za práci v sobotu a v neděli – příslušné nejnižší úrovně zaručené mzdy, je zaměstnavatel opět povinen poskytnout zaměstnanci DOPLATEK. Na zaměstnavatele, u kterého je mzda zaměstnanců sjednána kolektivní smlouvou, se ustanovení zákoníku práce o zaručené mzdě nevztahuje.“ 🙂
http://www.mpsv­.cz/cs/7667

0 Nominace Nahlásit

Další odpovědi
Avatar uživatele
Hans51

Zaručená mzda je nejnižší cena práce s ohledem na její složitost, odpovědnost a namáhavost. Pokud Vám tedy zaměstnavatel dává nižší mzdu, než je právě ta zaručená, náleží Vám doplatek.

0 Nominace Nahlásit


Diskuze k otázce

U otázky nebylo diskutováno.

Nový příspěvek