Avatar uživatele
amanter

Proudový chránič. Nejde mi proud z jednoho vývodu chrániče. Je možné, že by se uvnitř vypálila jen ta jedna cesta?

Je to chránič OEZ OFI 40 25 A 0,03A. Díky Jirka

Zajímavá 0 před 2357 dny Sledovat Nahlásit



Odpovědi
Avatar uživatele
JájsemRaibek

Proudový chránič má dva vstupy a dva výstupy pro jednofázové vedení, nebo čtyři vstupy a čtyři výstupy pro třífázové vedení.
Tři vývody proudový chránič nemá.
Podle mě se „díváš“ na třífázový jistič, který je však zapojen do jednofázového okruhu a zbylé dva vývody nejsou zapojené.

0 Nominace Nahlásit


Avatar uživatele
Jiří Bohumil

Správně Ti odpovídá JáJsemRaibek.
Pouze bych spíše řek, že jde o poškozený třífázový jistič, v němž je poškozen jeden kontakt a tak přes něj „teče“ proud pouze dvou fází. Mohlo k tomu dojít při zkratu na vedení, nebo připojeném zařízení. Stává se. Jistič je neopravitelný.
Neuvádíš totiž, o jaký obvod jde, zda o jednofázový, nebo o třífázový. Vzhledem k tomu, že ti dva vývody „fungují“ předpokládám že jde o třífázový.
U třífázového chrániče jsou přívody/vývody 3 x fáze a 1 x pracovní „nula“. V případě „úniku“ proudu do ochranného vodiče, který přes chránič nejde, případně přes člověka do „země“ (poruchový stav), dojde k „rozhození“ na součtovém transformátoru chrániče a ten vypne. Tím chrání před úrazem el. proudem.
U jističe dojde k vypnutí pouze při překročení jmenovitého proudu jističe, třeba při zkratu mezi fázemi, případně fází a „nulou“ a nebo při přetížení obvodu (jistí vedení aby „nezahořelo“).
Z hlediska bezpečnosti zajišťuje pouze, aby v případě zkratu mezi fází a ochrannou nulou (kostrou) v zařízení, kdy by se mohlo dostat nebezpečné napětí na „kostru“ zařízení, odpojil toto zařízení od sítě.

Upravil/a: Jiří Bohumil

0 Nominace Nahlásit

Avatar uživatele
orwell

Jednofázový proudový chránič má 3 vstupy a 3 výstupy, ale pozor! Součtovým transformátorem chrániče prochází pouze 2 pracovní vodiče, L a N. Ochranný vodič PE (žlutozelený) je veden mimo součtový transformátor. Je třeba si uvědomit, že tzv. „nulák“ (modrý) je vodičem pracovním, ale napětí na něm nenaměříš, pokud se obvod nenachází v poruše. Takže u jednofázového okruhu je pouze napětí na vodiči L, zatímco na N a PE napětí nezjistíš. O funkci proudových chráničů si něco přečti zde:
https://www.od­povednik.cz/co-je-to-proudovy-chranic-k-cemu-slouzi-a-jaky-je-jeho-princip/

0 Nominace Nahlásit


Diskuze k otázce
Avatar uživatele
Jiří Bohumil

Nemohu už doplnit odpověď a tak doplňuji v diskusi.
Tvé informace jsou dosti „zmatečné“. OFI 40 by měl být 40A, ne 25A a ještě Ti v popisu uteklo za tím 40 –2, nebo –4, což značí jde-li o jednofázový, nebo třífázový.
Takže, pokud je to 2, jde o jednofázový chránič se dvěma kontakty, přes než jde fáze L a pracovní nula N. Ochranná nula PE je zapojená mimo. Zdali jsou oba kontakty pro L a N v pořádku zjistíš kontrolou propojení (třeba žárovičkou a baterií, pokud nemáš měřák s ohmmetrem). Kdyby nebyl jeden průchozí, pak je chránič vadný. Pokud by měl ještě třetí kontakt (nějaké starší provedení) pak by to bylo pouze „můstkové“ propojení ochranného vodiče PE.
Pokud je to 4, jde o třífázový, se čtyřmi kontakty, 3 x L + N. A pokud by jeden z kontaktů nebyl průchozí (obdobná zkouška viz 1 fázový), pak je rovněž vadný.
Takže snad už si s tím poradíš. 🙂

před 2356 dny Odpovědět Nahlásit
Avatar uživatele
orwell

Možné to samozřejmě je. Pokud se jedná o tento chránič viz https://proudove-chranice.heure­ka.cz/oez-proudovy-chranic-ofi-25-2-030ac/#
pak může dojít k závadě (např. opálení kontaktu) v obvodu jen jednoho z vodičů L, N. Jde o to, jak to prověřuješ. Ve své původní odpovědi jsem se nevyjádřil úplně korektně, svorky má jednofázový chránič dvě nahoře a dvě dole, já jsem se chytil počtu vodičů v zásuvkovém obvodu L, N, PE, kde vodič PE je veden mimo. Já mám obdobný chránič na kabelu a pod krytem (krabičkou), takže tam vedu celkem 3 vodiče, i když vlastním chráničem procházejí pouze vodiče dva.

před 2356 dny Odpovědět Nahlásit
Nový příspěvek