Avatar uživatele
JájsemRaibek

Prováděly se běžně za Protektorátu svatby a pohřby?

Při sledování válečného filmu mě napadla tato otázka. Takže v období II. světové války, přesněji za Protektorátu zda se běžně prováděli svatby – veselky a nebo si snoubenci raději řekli, že se vezmou po válce?
A co pohřby? Jistě nejen zemřelých, ale hlavně zabitých bylo mnoho, ale zda se prováděli tak, jak je známe dnes?
Nebo muselo být nějaké povolení na oboje?

Upravil/a: annas

Zajímavá 4Pro koho je otázka zajímavá? annas, dudu, marci1, Kepler před 2731 dny Sledovat Nahlásit



Nejlepší odpověď
Avatar uživatele
annas

Svatba – Jitka Kurcová.
" V období protektorátu Čechy a Morava byl německými zákony nařízen sňatek civilní. Po něm mohl proběhnout církevní obřad. Snoubenc i mohli zažádat o příděl potravin na svatební hostinu (nejvýše pro 12 osob). K žádosti na příslušné zásobovací
oddělení museli přiložit potvrzení od farního nebo okresního úřadu o provedených svatebních ohláškách.
Odběrní listy musely být předloženy dodavateli nejpozději v
den svatby. Na každou osobu se přidělovalo 200 gramů masa, 20 gramů tuků, 200 gramů chleba a bílého pečivo nebo 150 gramů mouky."
http://chodsko­.nasceskyles.cz/im­g/chodska_svat­ba.pdf

--
Ždié mohli pochovávat své příbuzné jen na určitých místech, často bez uložení do rakve, na pohřby měli zákaz chodit „Nežidé“, vojáky pak na volných místech zpravidla do hromadných hrobů, třeba v Bělském lese v Ostravě, někdy na běžných hřbitovech.

O pohřbech civilistů jsem nic mimořádného nenašla. Jen např. to, že v Lidicích a Ležákách civilisty pohřbívali vojáci, ale až po atentátu na Heydricha, před tím normální pohřby.. .

Třeba kněz, který vykonal několíkrát obřady podle přání pozůstalých, skončil v koncentračním táboře. Z toho vyplývá, že na pohřbech šlo jen o rozloučení, aby nedošlo ke srocování lidí. Jinak se uvádí, že pohřbívali kněží, kteří měli povolení.

Nejvíce informací je o o spalování a pohřbívání vězňů v koncentračních táborech.

Upravil/a: annas

0 Nominace Nahlásit

Další odpovědi
Avatar uživatele
Kepler

Vyjma toho, že za Protektorátu byly od jistého data uzavřeny vysoké školy, běžný život šel dál. Pravděpodobně byla nutná svolení na svatby a pohřby hlavně pro židy a jiné nežádoucí osoby a úřady si hlídaly, aby se náhodou něco nezvrtlo v neoficiální protest. Je pravda, že hodně párů odkládalo svatbu na lepší dobu, v době nejistoty a přídělového systému by to byla problematická věc. Nejsem ale pamětník (díkybohu), takže mé domněnky jsou nepodložené.

0 Nominace Nahlásit


Avatar uživatele
Nuk nuk

Svatby byly možná o něco skromější, ale probíhaly i během Protektorátu. Protektorát byl totalitní režim, ale lidé v něm v jistém smyslu slova normálně žili. Zvláštní povolení nejspíš nutné bylo, ale sňatek nebyl nereálný.
Pohřbívat se samozřejmě muselo.

0 Nominace Nahlásit

Avatar uživatele
led

Život funguje aj bez ohľadu na politické zriadenie, tj kvitne láska, robia sa svadby, rodia sa deti, ľudia umierajú.
Okrem vzájomnej lásky, narodenia detí a úmrtia, na svadby a pohreby, tak isto, ako aj dnes, muselo byť aj za ´Protektorátu´, úradné „požehnanie“, ale nie schvaľovanie, pokiaľ nešlo výslovne o „nepriateľov štátu“, či už z dôvodov rasových, alebo politických.

Upravil/a: led

0 Nominace Nahlásit

Avatar uživatele
Drap

Myslím že svatby i pohřby probíhaly stejným způsobem jako před válkou a po válce. To kdy se kdo rozhodl pro termín svatby, nelze vyhodnotit.
To že bylo třeba speciální povolení, je nesmysl. Normálně se to nahlásilo na matrice, stejně jako dnes

Upravil/a: Drap

0 Nominace Nahlásit


Diskuze k otázce
Avatar uživatele
cochee

A představ si, že za války se i sportovalo, hrála se třeba hokejová a fotbalová liga 🙂 protektorátní léta byla zlatá léta nejlepšího českého fotbalisty všech dob, Pepiho Bicana, tehdy Slavia Praha. Kdo by to byl řekl, že v té době měl někdo náladu jít na fotbal?

před 2731 dny Odpovědět Nahlásit
Avatar uživatele
Psychotic

To já bych řekl, že to byla přesně ta správná doba na fotbal… sport je něco, díky čemu na chvíli zapomeneš, že tvůj život stojí za *****. Což za nácků asi platilo pro život každého druhého.

před 2731 dny Odpovědět Nahlásit
Nový příspěvek