Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Proxy a Chrome

Spravuji síť s asi 140 PC, která jedou ven přes proxy server. Servery outsourcujeme - nemám od nich hesla, z proxy mi chodí výpis s číslem stanice a objemem stažených dat včetně adres. Při kontrole jsem zjistila, že PC, které používám jen já a kolega, se chová přinejmenším divně - hlásí se jako dvě různé stanice (má během jednoho dne dvě různé DHCP)a výpis na proxy je radikálně odlišný, když jsem tam já a když je tam ten druhý.

Zatímco u mě objem stažených dat odpovídá navštíveným adresám a provozu, jeho objem je cca 40 vyšší - vykazuje asi 10x vyšší objem přenosu než celý zbytek PC dohromady. Oba používáme Google Chrom, ale navštěvujeme různé stránky - proto se dá poznat, kdy kdo stahuje. Ve výpisu ale není nic, co by vysvětlovalo takové množství dat - stáhnout dvě giga např. z pošty na Centrumu je poněkud absurdní, ale je to tam černé na bílém.

Protože ale kolega má ve zvyku balit z práce baby (přes mail, maximálně přes nějakou diskuzi, takže objem nic moc), rýpe neustále do nastavení počítače i prohlížeče, aby se náhodou nezjistilo, co tam dělá. Bohužel je to debil, který se není schopen přiznat, co provedl, ani když vidí černé na bílém, co se děje.

Mám obavy, že on to sám neví - jeho mínění o sobě asi tak miliónkrát převyšuje jeho schopnosti...Já netuším, kde a co hledat - reinstalace prohlížeče nepomohla, anitvirák taky ne, doplňky jsem žádné nenašla...a dál už nevím, kde a co s tím. Reinstalace celého PC zatím není možná z provozních důvodů - půjde to nejdřív za měsíc. Nemůžete mi někdo poradit aspoň směr, kterým pátrat?

Předmět Autor Datum
Jaký je na PC OS? Každý používáte vlastní profil?
host 09.06.2012 09:54
host
Ne. Máme Win XP (kvůli některým aplikacím, kterým se pod Win7 nechce), profil je stejný, pod oběma D…
pajda 09.06.2012 10:19
pajda
Ještě dodatek: kvůli dvěma aplikacím musíme mít plná práva oba, takže i když tam není admin, máme pl…
pajda 09.06.2012 11:06
pajda
promiň pajdi a neber si to nijak agresivně- čtu to evropsky i arabsky, potřebujete windowsího admina…
kmochna 09.06.2012 18:54
kmochna
spíš to vypadá, že ten kolega pochytává rozumy od dalších 140 adminů. pokud si na pc nejsou schopni…
lední brtník 09.06.2012 19:51
lední brtník
maličká síťka, takto vedená, brtníku- to je neřízená střela. adept na botnet.
kmochna 09.06.2012 20:17
kmochna
140 adminů v síti - nebo ten jeden seznamkový zakrývač stop - asi chrochtají blahem, když outsourcuj…
lední brtník 09.06.2012 21:33
lední brtník
:-)to je mi všechno jasné, jenže vedení odmítá uvolnit finance na správce sítě. Mojí povinností je z…
pajda 10.06.2012 08:12
pajda
A ještě dovětek: většina zaměstnanců je ráda, když dokáže poslat mail nebo si něco vyhledat přes Goo…
pajda 10.06.2012 08:14
pajda
Neomezená práva máme jen my dva, jinak je běžné, že jeden PC používá třeba 8 lidí v rozsahu několik… poslední
pajda 10.06.2012 11:38
pajda

Ne. Máme Win XP (kvůli některým aplikacím, kterým se pod Win7 nechce), profil je stejný, pod oběma DHCP je stejné PC i stejný uživatel - pro oba společný. Při tom cvrkotu, který mám, nejsem schopna se neustále přehlašovat:-( Pokud ale dělám na netu, jsem obvykle přihlášená pod svým mailem - takže jiný profil ve stejném prohlížeči. Firemní doména jede pod Google. Já se většinou odhlásím z mailu, až když se od PC zvedám. Uvědomila jsem si to až teď, jaký je tam asi rozdíl...

Ještě dodatek: kvůli dvěma aplikacím musíme mít plná práva oba, takže i když tam není admin, máme plné oprávnění i k instalacím. Kolega si ale firemní poštu prohlíží z Outlooku, proto se jeho profil pod Chromem nespouští. Aspoň předpokládám, že nechodí chvíli na Google a chvíli na Outlook.

promiň pajdi a neber si to nijak agresivně- čtu to evropsky i arabsky, potřebujete windowsího admina a toho prostě nemáte. potřebujete magora, kterýmu budete z rozhovoru rozumět jen dobrý den a naskle, zato na 140 pc se začnou dít věci. z popisu není na 140ti strojích admin přítomen.

140 adminů v síti - nebo ten jeden seznamkový zakrývač stop - asi chrochtají blahem, když outsourcující firma jen přeposílá maily a nedokáže nic řešit/blokovat.
pak ale nevím proč to firmu tazatelky trápí. vždyť se sami rozhodli, že na správu sítě (a proxy) rezignují.
ať prostě rusákům financují spam, do té doby než jim provider celou firmu odstřihne od netu.

:-)to je mi všechno jasné, jenže vedení odmítá uvolnit finance na správce sítě. Mojí povinností je zajistit v podstatě hot line pro uživatele a větší průšvihy odreportovat dál - kromě řady jiných pracovních povinností. Na celou síť mám vymezeny 2 hodiny týdně - což sotva pokryje údržbu stanic.
Pokud jde o odstřihnutí od netu, tak to není příliš reálné, protože všichni net používáme, každý jede v jiné oblasti, někteří rusky, jiní německy (máme partnery v Polsku, Rakousku a Německu, některé věci se shánějí na rusky hovořících enklávách), těžko takový provoz uhlídat. Zatím k žádnému většímu průšvihu nedošlo - až na výše zmíněný.
O hesla jsem žádala několikrát - bezvýsledně. To je ale výsledek předchozího stavu, kdy bývalý správce do serverů neustále rýpal a pokoušel se na nich pořád něco měnit (v podstatě se na nich učil, namísto co by se o ně staral) a když mu tam pak něco odešlo, obratem to svedl na dodavatele - ti po jeho smrti síť částečně převzali a teď se jí drží.

Neomezená práva máme jen my dva, jinak je běžné, že jeden PC používá třeba 8 lidí v rozsahu několik minut (nejvýš hodinu) denně - nikdo nemá PC jen pro sebe, s výjimkou vedení, které je ale na jiném segmentu sítě. Tolik na vysvětlení, proč nejsou logy - zkuste vysvětlit cca 400 laikům, že vždycky, když chtějí něco naskenovat, vytisknout nebo vyhledat, se musí znovu přihlásit, a jak a proč a v čem se jim to bude lišit. Kdysi jsem si taky naivně myslela, že to půjde, ale od určitého počtu lidí výš na jeden PC to prostě není možné. Něco jiného by bylo, kdyby na PC dělal řekněme Pepa od 4 do 8, pak Marie od 8 do 12 atd.

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru