Avatar uživatele
Hammy

Proč BIOS nemůže nalézt můj SSD disk?

Občas se stává, že když zapnu počítač tak se dostanu do BIOSu a dal už ne, protože BIOS nemůže nalézt SSD disk (systémový). Neustále to blbne občas ten disk nalezne občas zase ne. Nevím v čem je problém. Zkoušel jsem jiný SATA kabel, zapojení do jiných portů.., ale ani tady nebyl problém. Nějaké rady, jak přijít na to, kde je problém?

Zajímavá 0 před 2322 dny Sledovat Nahlásit



Nejlepší odpověď
Avatar uživatele
aliendrone

Jo, tohle znám. Také jsem z toho byl na švestku. Víš, on to nemusí dělat datový kabel, ale silový (napájecí). Hovada se „pochlapila“, když chtěla vylepšit staré dobré Molexy. Prostě to špatně drží v konektoru SSD, není dostatečně silný kontakt, což vede k výpadkům disku. (neočekávný zásek či přímo restart systému, nenalezení disku BIOSem) Jako nejrychlejší řešení jsem použil elektrikářskou pásku (důkladně přilepil kabel k disku, aby „samec“ neměl možnost v „samici plandat“.

Tahle lapálie položí jakýkoliv systém NAD rámec jakékoliv obnovy, rescue utility se pokusí přeformátit disk „z chodu“ s pře/znovuroz­dělením partition (likvidaci staré a vytvoření nové), přičemž skoro vždy dojde k zatuhnutí a nadále již nic nepomůže. Pouze nová instalace (s odstraněním staré a vytvořením nové partition) pomůže – sbohem data.

0 Nominace Nahlásit

Otázka nemá žádné další odpovědi.



Diskuze k otázce

U otázky nebylo diskutováno.

Nový příspěvek
Zajímavé otázky v kategorii Počítače a internet