Avatar uživatele
Ušel ventil

Proč TV Nova zatajuje pravdu? Nadržuje Romům?

Ve zprávách ted informovali o napadení ,ale že to udělali Romové tak o tom ani slovo , ale jinde sám napadený to normálně přiznává ,že ho napadli romové – https://ispor­t.blesk.cz/cla­nek/vip-sport/337795/le­gendu-jihlavy-prizabili-na-ulici-byli-to-ti-neprizpusobivi-rika-hokejista.html

Zajímavá 0 před 2148 dny Sledovat Nahlásit



Nejlepší odpověď
Avatar uživatele
Kepler

Nezatajují pravdu, ani Romům nenadržují. Jen se všechna média úzkostlivě chrání před nařčením z rasismu. To téma je u nás v podstatě tabu, krizuje nás i EU, přesto ale každý soudný občan této země ví své…

0 Nominace Nahlásit

Další odpovědi
Avatar uživatele
klumprt

To, že to udělali Romové nelze spolehlivě s jistotou tvrdit. Jak je definován Rom? Rom je ten, kdo se tak sám cítí, nebo tak vypadá?
Pokud by to záviselo na subjektivní identifikaci, nelze o nikom tvrdit, že je Rom dokud se k tomu sám nepřihlásí. U neznámých pachatelů nepřipadá vůbec v úvahu.
Takže jsme odkázáni na definici dle objektivně pozorovatelných znaků. Jistě většina z nás tvrdí, že pozná Roma. Tak jak se tedy pozná? Snědá pleť? To nestačí, etnik snědé pleti je spousta. Zanedbaný vzhled a snědá pleť? To znamená, že když se umyje a hezky oblékne, přestane být Romem? Snědá pleť a mluví s přízvukem? Richard Samko z České televize už není Rom? Má romské příjmení a snědou pleť? Růžička je romské nebo české příjmení?

Myslím, že jde ve skutečnosti o soubor těžko definovatelných znaků, a záleží spíše na subjektivním dojmu pozorovatele, jestli poznává nějakou osobu jako Roma.
Osobně bych byl pro to oprášit starý dobrý termín cikán (s malým c, neboť nejde o národnost). Pojem Rom bych ponechal pouze jako národnost s níž identifikace je subjektivní záležitostí a volbou každého Roma. Proti tomu cikán je právě ta osoba, která odpovídá obecně vžitému souboru charakteristik (snědá pleť, zanedbaný vzhled, nízké vzdělání a intelekt, zahálčivý nebo kriminální způsob života). Nejedná se o označení etnologické, ale spíše sociologické.
Čili napadený měl spíše uvést: „Napadli mě cikáni.“ To vychází z jeho pozorování, nehodnotí tím národnostní sebeidentifikaci pachatelů, kterou ostatně nemůže znát. Všichni tomu rozumíme a dokážeme si pod pojmem cikán představit zhruba to samé.
A noviny by se taky neměly bát používat pojem cikán. Je to velmi srozumitelný pojem pro širokou veřejnost. Zbavovat se takového hezkého slova kvůli připitomělé politické korektnosti, je chyba. Politická korektnost brání pojmenovávat věci pravými jmény a tím vůbec začít s řešením nějakého problému.
Všiměte si toho tančení kolem horké kaše. Dřív se jim říkalo nepřipůsobiví, dneska jsou sociálně vyloučení. Čekám na další, ještě korektnější verzi, bude to ještě pitomější a bude nám to ještě více podsouvat, že chyba rozhodně někde jinde než v samotných cikánech.

0 Nominace Nahlásit


Diskuze k otázce

U otázky nebylo diskutováno.

Nový příspěvek