Avatar uživatele
Gestas

Proč Turci říkají Alláhu ekber místo Alláhu akbar?

Uzamčená otázka

ohodnoťte nejlepší odpověď symbolem palce

Zajímavá 1Pro koho je otázka zajímavá? annas před 2687 dny Sledovat Nahlásit



Nejlepší odpověď
Avatar uživatele
annas

Odpoveď byla označena jako užitečná

Rozdíl mezi tvary Akbar a Ekber vyplývá z rozdílu mezi semitskými a turkickými jazyky. V turečtině jde o výpůjčku z arabštiny, takže u přejatých slov se liší výslovnost „a“ po /k či g/. nebo mezi souhláskami. Souvisí s fonologickým systémem turečtiny.
Různé zdroje
https://en.wi­kipedia.org/wi­ki/Turkish_pho­nology
..
"Takbír (تَكْبِير) je arabský název pro frázi Allāhu Akbar (الله أكبر). Obvykle se překládá jako „Bůh je veliký“ nebo „Bůh je největší“. Jedná se o běžný arabský výraz, používaný jak jako neformální vyjádření, tak jako formální deklarace islámské víry .

Allāhu je oslovení od výrazu Alláh (Bůh v islámu). Akbar je stupňovaný tvar přídavného jména kabīr, „velký“. V semitských jazycích může elativ fungovat jako 3. stupeň (nejlepší) nebo jako k 2. stupeň (lepší). Samotný termín takbīr (تَكْبِير) je slovesné podstatné jméno (tafʿīlun) z třípísmenného kořene k-b-r „velký“.

Slovo akbar, jak je použito v takbir, představuje 3. stupeň, obvykle překládaný jako „největší“. V arabštině ho lze ale používat i jako 2. stupeň , kdy ho lze v tomto kontextu přibližně překládat jako „větší“.

Takbīr je pouze název výrazu, zatímco fráze samotná je „Allāhu Akbar“. V islámském světě často místo potlesku někdo zvolá „takbīr“ a dav odpoví sborem „Allāhu Akbar“."

https://cs.wi­kipedia.org/wi­ki/Takb%C3%ADr

1 NominaceKdo udělil odpovědi nominaci?Gestas Nahlásit

Další odpovědi
Avatar uživatele
Arne1

Asi jiná výslovnost. Turci nejsou arabi a jejich jazyk není arabština.

0 Nominace Nahlásit


Avatar uživatele
Kepler

Já jsem to až donedávna četl jenom jako Alláh akbar. Arabové i Turci už nejsou to co kdysi, tudíž i školství je ještě ve větší pr…, než to naše a tak každý mluví jak mu žumpa narostla.

Upravil/a: Kepler

0 Nominace Nahlásit


Diskuze k otázce

U otázky nebylo diskutováno.

Nový příspěvek