Avatar uživatele
Alesh

Proč autor zmiňuje oběť křestním jménem?

http://www.no­vinky.cz/zahra­nicni/evropa/288937-vrazi-urizli-slovakovi-hlavu-zaziva-hrozi-jim-dozivoti.html

Oběť se jmenuje Daniel Horváth

Daniel po sobě zanechal družku a pětiletou dcerku. Ve vesnici, kde se krutá vražda odehrála, vládne napjatá atmosféra a neustále zde hlídkují policisté. Příbuzní zadržených se bojí msty Danielovy rodiny.

To kdyby zabili Josefa Nováka, tak by psal:

Pepík po sobě zanechal družku a pětiletou dcerku. Ve vesnici, kde se krutá vražda odehrála, vládne napjatá atmosféra a neustále zde hlídkují policisté. Příbuzní zadržených se bojí msty Pepíkovy rodiny.

Uzamčená otázka

ohodnoťte nejlepší odpověď symbolem palce

Zajímavá 2Pro koho je otázka zajímavá? manon, bolak před 4127 dny Sledovat Nahlásit



Nejlepší odpověď
Avatar uživatele
bolak

To se tak dělá, aby vzbudil v lidech emoce, soucit, aby si uvědomili že se jedná o lidskou bytost a nesplynulo to v moři statistik. Vem si třeba autonehody, tam je vždycky napsáno jen „oběť“, protože těch mrtvejch je denodenně tolik, že by bylo nemyslitelný každýmu dávat jméno, navíc by mohl poklesnout i prodej aut.

Stejně tak když má někdo rukojmí a přijde tam vyjednavač, tak oslovuje hned jménem jak toho věznitele, tak i to rukojmí, aby si ten únosce uvědomil že to není věc, ale člověk, koho tam drží. A někdy se ptá i na rodinu, děti, což má ten samej důvod, aby vzbudil v únosci soucit.

A teď opačnej případ, teď když byly ty vánoce, nikdy ti rodiče, třeba jako dítěti, neříkali, abys tomu kaprovi neříkal Václave? :) Vono je totiž mnohem těžší zabít něco co má jméno…i když je to třeba jenom zvíře…

0 Nominace Nahlásit

Další odpovědi
Avatar uživatele
Drap

To je věcí novináře, asi mu to připadlo lepší, když poižije jen samotné křestní jméno.

0 Nominace Nahlásit


Avatar uživatele
anonym

Aleshi, to je věc slušnosti. Jak je zcela zřejmé, ta se z naší společnosti rychle vytrácí. Novináři mají také problémy s češtinou, nejen s etikou. Autor článku asi familierní oslovování oběti považoval za vhodné. Mně spíš připadá trapné.

0 Nominace Nahlásit

Avatar uživatele
frankie89

Je to o tom, že když je oběť jenom jedna je lehké ji pojmenovat, kdyby jich bylo třeba 10, tak je jmenovat nebudou, tohle vyjadřuje jedna pravdivá věta: smrt jednoho je tragédie, smrt miliónu pouhá statistika.

0 Nominace Nahlásit


Diskuze k otázce
Avatar uživatele
bolak

frankie89: neboj se uvést i autora :)

před 4127 dny Odpovědět Nahlásit
Avatar uživatele
Damiana

bolak: A co když má jenom přezdívku? Pak jde klepnout snáz?

před 4127 dny Odpovědět Nahlásit
Avatar uživatele
bolak

Myslíš ten kapr nebo ten rukojmí?

před 4127 dny Odpovědět Nahlásit
Nový příspěvek