Avatar uživatele
P70

Proč bance vadí předčasné splacení hypotečního úvěru?

Zajímavá 0 před 2782 dny Sledovat Nahlásit



Nejlepší odpověď
Avatar uživatele
Mc Merkurion

…no protože přeci prodělá na úrocích, což je důvod, proč pučuje…

0 Nominace Nahlásit

Další odpovědi
Avatar uživatele
ivzez

Podle mne žádné bance nevadí předčasné splacení žádného úvěru.
Za předčasné splacení Vás zkasíruje a s penězi může dál nakládat…

0 Nominace Nahlásit


Avatar uživatele
Dochy

Půjčili vám peníze za dohodnutých podmínek. Část úroků je jejich zisk. Tedy vám půjčili a dohodnutá byla nějaká odměna pro ně. Tím že splatíte předčasně a tím hypotéku ukončíte je připravíte o odměnu, kterou jste měli smluvně sjednanou a oni s ní počítali. Samozřejmě je možné smluvně dohodnout že můžete splatit kdykoli, pak je ale z pohledu banky rozumné stanovit o něco vyšší úroky (výměnou za možnost snížit jim odměnu zkrácením doby splácení)

0 Nominace Nahlásit

Avatar uživatele
Majkíííí

Sice vám již odpověděli ostatní přispěvatelé, ale ještě bych jejich odpovědi rozvedl. Poslední dobou se snaží banky pro případy předčasného splacení hypotéky vyjít klientům vstříc, a tedy se sankce za předčasné splacení pomalu snižovaly. Ne však u každé banky a ne všude stejně rychlým tempem.

Od prosince tohoto roku má však novela zákona o spotřebitelském úvěru pojmout i problematiku hypotečních úvěrů. Současně poměrně zásadně omezuje možnosti bank sankcionovat za předčasné splacení (třeba v případě invalidity či úmrtí partnera, lze splatit bez sankce, při prodeji nemovitosti jen 1 % předčasně splacené částky s limitem do 50 000 Kč, atp.) Vypisovat všechny novinky by vydalo na samostatný článek, a proto odkážu na zdroj (viz níže), kde lze vše podstatné naštudovat.

Zdroj: https://www.hy­poteka-chytre.cz/v-kostce-jak-hypoteky-ovlivni-novela-zakona-o-spotrebitelskem-uveru/

0 Nominace Nahlásit


Diskuze k otázce

U otázky nebylo diskutováno.

Nový příspěvek
Zajímavé otázky v kategorii Finance a podnikání