Avatar uživatele
Gestas

Proč bývá Obama označován za černocha a ne za bělocha (když už se nepoužívá správné označení mulat)?

Vždyť je z půlky běloch.

Zajímavá 2Pro koho je otázka zajímavá? annas, marci1 před 2537 dny Sledovat Nahlásit



Nejlepší odpověď
Avatar uživatele
annas

Barack Obama zřejmě navždy zůstane pro americká média černoch

Proč to tak je, vysvětluje Vít Pohanka.
http://www.roz­hlas.cz/radio­zurnal/zzz/_zpr­ava/857829

"Americký prezident Barack Obama není černoch, ale míšenec. Proto se o něm nedá mluvit jako o prvním černošském prezidentovi. Mnoho z vás posluchačů mi poslalo tohle upozornění. Jenže výraz „černošský prezident“ se nepřestal používat, rozhodl jsem se tedy vysvětlit proč.

Ano, Barack Obama je míšenec, syn bílé Američanky s německými a irskými předky a Afričana z Keni. Sám jednou napsal, že byl trochu zmatený z toho, že jeho otec byl černý jako uhel a maminka bílá jako mléko.

Ne, Barack Obama nedospíval někde v černošském ghettu jednoho z velkých amerických měst. Dětství strávil na Havaji a zčásti v Indonésii, na samotném americkém kontinentu soustavně bydlí až od vysokoškolských studií. Neměl mezi předky otroky a jeho životní zkušenost je výrazně jiná než drtivé většiny jiných amerických černochů, nebo chcete-li Afroameričanů.

Zpátky k Baracku Obamovi: říká se o něm, že je první černošský prezident z toho důvodu, že je barva jeho pleti nepřehlédnutelná a pořád důležitá. Amerika urazila od dob segregace dlouhou cestu. Černoši a jiné menšiny se dnes určitě setkávají s rychle ubývající bílou většinou v každodenním životě nepoměrně častěji než dřív.

Ale bez ohledu na to, jestli jste v Americe míšenec – z poloviny, čtvrtiny nebo osminy – i v jazyce zdejších hyperkorektních médií jste pořád hlavně černoch. Skutečnost, že bydlíte v Bílém domě, na tom – aspoň teď v roce 2011 – nic nezmění. "

Upravil/a: annas

1 NominaceKdo udělil odpovědi nominaci?Drap Nahlásit

Další odpovědi
Avatar uživatele
Drap

Myslím, že je to v pořádku. Obama je mulat, ale myslím, že má v sobě více černošské, než bělošské krve.

0 Nominace Nahlásit


Avatar uživatele
Nuk nuk

Tuším, že je to právě tím, že se nepoužívá správný výraz „mulat“. S tímto označením by jeho původ tolik nevynikl a snaha o politickou korektnost by byla jen poloviční. Nesmíte zapomenout, že se USA mohly vytáhnout tím, že mají prezidenta pocházejícího z dříve diskriminované skupiny. Označení „Afro – američan“ nebo „černoch“ je mediálně větší eso. Navíc i míšenci s výrazně černošskými rysy se v americkém prostředí často počítali za černochy.

Na druhou stranu, nejčastěji jej tak označujeme my, tady v ČR, kde Afričanů moc nepotkáte. Je tedy pro nás výrazný právě tím černošským vzhledem. Zeptejte se někoho z Afriky, co si o něm myslí. Věřte tomu, že pro ně je to běloch.

0 Nominace Nahlásit

Avatar uživatele
marci1

Černochem bývá nazýván díky své tmavé pleti. 🙂 Běloch by vypadal trošku jinak. Označení mulat se již nepoužívá, je to jednoznačně „Afroameričan“ ( a hezký).:-))

0 Nominace Nahlásit


Diskuze k otázce

U otázky nebylo diskutováno.

Nový příspěvek