Avatar uživatele
autacek

Proč emailový server identické emailové zprávy někdy šifruje a někdy ne, v závislosti na emailové adrese příjemce?

Zajímavá 0 před 2344 dny Sledovat Nahlásit



Odpovědi
Avatar uživatele
dubraro

Zašifrovat email je možné pouze v případě, kdy odesílatel má k dispozici certifikát příjemce, který obsahuje jeho veřejný klíč.
Některé emailové klienty obsahují chybu, že v případě nedostupnosti veřejného klíče příjemce neohlásí žádnou chybu, ale pošlou mail jednoduše nezašifrovaný, i když odesílatel šifrování požaduje.

0 Nominace Nahlásit


Diskuze k otázce
Avatar uživatele
Dochy

Nerozumím řeči Tvého kmene…
Co tím myslíš, že e-mailový server zprávy šifruje? Standardně nic takového nedělá. Proč a kdy by co měl šifrovat?

před 2344 dny Odpovědět Nahlásit
Avatar uživatele
autacek

Ano, popravdě mě to též překvapilo, lépe řečeno zprávy asi nešifruje server, ale odesílač emailů, zprávy co jdou na google učet na přímo hlásí „Doména blablabla.cz tuto zprávu nezašifrovala“, ty co mi na google účet dojdou přesměrováním přes jinou, českou doménu z téhož odesílatele, hlásí „Standardní šifrování (TLS)“. Standardní šifrování (TLS) hlásí i zprávy přímo došlé na google účet, ale ne z této problematické domény. Normálně bych si toho ani nevšiml, ale jelikož je odesilatelem server státní instituce a google tu na mě hází varovné vykřičníky (resp. červený přeškrtlý visací zámek), chtěl jsem se zeptat, co to má znamenat.

před 2344 dny Odpovědět Nahlásit
Avatar uživatele
dubraro

To je ale něco jiného než šifrované maily. To, o čem píšeš, je šifrované spojení mezi webovým serverem a prohlížečem. Tomu odpovídá protokol TLS. Mimo jiné je to symetrická šifra (stejným klíčem se zašifruje i rozšifruje). Šifrování mailů se provádí šifrou asymetrickou (existuje dvojice klíčů, z nichž jedním lze zprávu zašifrovat a druhým rozšifrovat).

před 2343 dny Odpovědět Nahlásit
Avatar uživatele
autacek

No, pořád mi ale není jasné, proč emaily které nakonec skončí v identické schránce na googlu a jsou od stejného odesilatele, ty co jdou na google přímo trpí touto vadou a ty co jdou přes meziadresu nikoli.

před 2343 dny Odpovědět Nahlásit
Nový příspěvek