Avatar uživatele
Gestas

Proč je Borovský řazen mezi autory, stojící mezi romantismem a realismem?

Co je na jeho díle romantického a co realistického?

Zajímavá 1Pro koho je otázka zajímavá? annas před 2171 dny Sledovat Nahlásit



Nejlepší odpověď
Avatar uživatele
annas

Odpoveď byla označena jako užitečná

K. Havlíček je představitel počátku realismu a politicky patří ke 2. generaci buditelů.

Patří tedy do počátku českého realismu – jeho díla – satiry, působení v novinách, odpor proti násilí, policejní stát atd. – doplňte si jeho díla.

Rovněž Němcová se řadí do počátku realistické prózy, realistický pohled na skutečnost, ale končí romanticky – idealizuje život na venkově.

Jenže téměř současně tvoří svá díla K. J. Erben, který je spjat s národním obrozením – sběratel pohádek – jeho charakteristku rovněž znáte. Sbírá písně, říkadel, pohádky. Jeho Kytice – klasické balady – boj člověka s nadpřirozenými bytostmi. – pasivní romantismus – nesposlušnost se trestá.

K.. H. Mácha je typickým přestavitelem romantismu – revoluční romantismus.

Nedá se říct, že dnes končí romantismus a zítra začíná realismus. Vždy doznívá minulost a nastupuje něco nového vliv společenského a politického vývoje – třeba revoluce 1848, později Bachův absolutismus.

Realismus Havlíčka a Němcové je „nejnižší“ forma realismu. Havlíček je kritičtější, došel dál než Němcová – vysmívá se, parafrázuje atd.

Takže Havlíček píše v době, kdy doznívá romantismus, ale objevuje se již pravdivý obraz společnosti v jeho díle.

Kritický realismus vzniká až později, tedy s generací májovců v 60. a 70. letech. Svého vrcholu dosahuje pak v hisorické a venkovské próze v 80. a 90. letech.

Přiopomeňte si, jak se člení literatura 19. století, resp. od počátku národního obrození až do 90. let – Česká moderna a literatury přelomu 19. a 20. století.

Upravil/a: annas

1 NominaceKdo udělil odpovědi nominaci?Odpovědi.cz Nahlásit

Otázka nemá žádné další odpovědi.



Diskuze k otázce

U otázky nebylo diskutováno.

Nový příspěvek