Avatar uživatele
dmatejek777

Co je to „levný a drahý“ proud?

Uzamčená otázka

ohodnoťte nejlepší odpověď symbolem palce

Zajímavá 0 před 3885 dny Sledovat Nahlásit



Nejlepší odpověď
Avatar uživatele
Mapel

Podle stara je noční proud z důvodu mechanických spínacích hodin. S pokrokem doby se přejmenoval na nízký a vysoký tarif a dálkově se přepínání hodin ovládá z elektrárny.

Pokud má někdo bojler nebo elektrické topení, tak má sazbu, kde je rozličen NT – nízký tarif – platím měně a v této době se nahřívá voda a topení. v ostatní dobu je VT – vysoký tarif. Přepínání se provídí tzv HDO – hromadné dálkové ovládání. Pro jednotlivé oblasti existují spínací kódy, které ovládají načítání v NT, když se nahřívá voda nebo topí kotel.

0 Nominace Nahlásit

Další odpovědi
Avatar uživatele
zjentek

pokud jde o elektřinu, levný (často také noční) proud je proud, který díky stykači odebíráš v určitých časových intervalech za zvýhodněnou cenu. Drahý proud je pak za normální cenu, jak jeho název napovídá.

0 Nominace Nahlásit


Avatar uživatele
ponovotny

levný proud byl za socialismu a drahý proud je teď
levný proud je dnes a drahý proud bude zítra
možná tím myslíš rozdílné sazby za proud tzv. noční, když elektřinou topíš a ohříváš vodu

0 Nominace Nahlásit


Diskuze k otázce
Avatar uživatele
Michálek1245

Je to vlastně systém, kdy váš dodavatel elektřiny využívá toho, že v jistou denní dobu není špička, tudíž je potřeba zvýšit poptávku a tudíž nabídne proud levněji. V podstatě mu jde o to, aby to rozprostřel pravidelně do celého dne. A aby odběratele přiměl k tomu, aby se naopak vyhýbaly špičce (typicky třeba po tom, co všichni přijdou domů z práce odpoledne).

Nový příspěvek