Avatar uživatele
autacek

Proč je opakem čistého svědomí svědomí černé?

Symbolizuje snad černá barva nějakou špínu?

Zajímavá 4Pro koho je otázka zajímavá? annas, johana 56, marci1, aliendrone před 2323 dny Sledovat Nahlásit



Nejlepší odpověď
Avatar uživatele
annas

čisté svědomí = neposkvrněné hříchem, mravně čisté atd. Černé svědomí je svědomí špatné aj.

Správně se používá špatné svědomí, hovorově černé svědomí, i když nejde přímo o opak. Opakem špatný je např. bezcharakterní, mizerný, které se hodí na člověka, nikoliv jeho svědomí.

Černý – původní význam tmavý, souvislost s tmavou nocí, protože se v noci prováděly nekalé činnosti, něco špatného.l tajného. Šlo původné o argotický význam, který se používá i dnes jako nespisovný. Černota, práce na černo, jízda na černo atd.

Černá barva se pak stala barvou smutku. Černá není v pravémslova smyslu barva, ale je to nepřítomnost světla. Takže černé svědomí vypovídá o černé duši. Navíc ubírá člověku energii.

Upravil/a: annas

0 Nominace Nahlásit

Další odpovědi
Avatar uživatele
aliendrone

No TOTO!?!?

Černé svědomí je RASISTICKÝ pozůstatek nevyspělé minulé netolerantní éry, kdy chlapi byli ještě chlapi, ženy byly opravdové ženy a sex se obešel bez modrých pilulí!

Takže TY TY TY! Pamatuj si jednou provždy, že svědomí můžeš mít buď čisté nebo MULTIKULTURNÍ!!! U nás v Praze to vidím každý večer – kdysi zde s nocí přicházela černá tma, dnes vylézá multikultura. :D :D :D

0 Nominace Nahlásit


Avatar uživatele
marci1

Bílá barva se hlavně na Západě spojuje s čistotou a neposkvrněností, světlem, kladem. Černým se našemu oku jeví vše, z čeho nepřichází žádné světlo, co není čisté, co je spíš „špatné“. 🙂

0 Nominace Nahlásit

Avatar uživatele
Sebevědomí

Protože lidi museli odlišit zlo a dobro. Ale to neznamená, že černí lidé jsou špatní. Je podivuhodné jak si lidé spojují viditelné znaky například barvu pleti s nečistou duší. Když člověk udělá nějaký hřích bude za to souzen. Život je trestem pro každého kdo porušuje boží zákony. Tedy kdokoliv nenávidí, bude nenáviděný. Ten kdo lže, bude oklamán. mohl bych pokračovat dál… Zkrátka bych použil termín svědomí špatné a svědomí dobré. Abych se vyhnul hádce. nebo Čisté X Špinavé. Lidé si občas spojují černé lidi se zlem. Ale jak víme z historie tak bílé plemeno napáchalo spoustu zla. Je to snadno pochopitelné. Ale v dnešním multikulturním světě je lepší se barevným přirovnání vyhnout. Aby nedošlo ke konfliktu. To by znamenalo totální kolaps. Jak víme atomové, vodíkové zbraně vlastní kde kdo… Proto je důležité zachovat mír. Vskutku.

0 Nominace Nahlásit

Avatar uživatele
Mc Merkurion

… bílá barva je barva nevinnosti, vše je vidět jak ve dne … protože včak vše musí mít svůj protějšek (jako den a noc) a opakem je bílé je taktéž nebarva černá, musí být zákonitě opakem nevinnosti černočerná tma, noc, plná skřítků, strašidel a pekelných mocností …

0 Nominace Nahlásit


Diskuze k otázce

U otázky nebylo diskutováno.

Nový příspěvek