Avatar uživatele
JájsemRaibek

Proč je rozchod kolejí právě těch 1435mm?

Jasně, je to standard, ale proč právě těch 1435mm? Spíš mi jde o tu koncovku 35mm. Pro mě tak nějak centimetr žádná míra. Kdyby to bylo metr čtyřicet, ale navíc ještě 35mm. Ještě bych bral 1,43m. Ale těch 5 milimetrů?

Uzamčená otázka

ohodnoťte nejlepší odpověď symbolem palce

Zajímavá 2Pro koho je otázka zajímavá? orestez, jepik před 2465 dny Sledovat Nahlásit



Nejlepší odpověď
Avatar uživatele
dubraro

Odpoveď byla označena jako užitečná

Koleje jsou od sebe vzdáleny 1435 mm. V anglosaských zemích to představuje 4 stopy a 8 a půl palce. To je ten na světě nejrozšířenější standard pro železnice. Proč ale Angličani a také ostatní v Evropě budovali železné dráhy kolem takového podivného čísla? Protože železnice budovali ti stejní lidé, co stavěli předchůdce železnic, zvané koňky. Vozy tažené koňmi po kolejích. To šlo snadněji a více se uvezlo na jednu koňskou sílu. Jak ale tito lidé došli k takovému rozchodu kolejí? Jednoduše proto, že používali stejné přípravky a nářadí jako ti, kdo stavěli vozy, které měly stejný rozchod kol.
Proč kola vozů měla tuto zvláštní vzdálenost? Jednoduše proto, že kdyby ty vozy třeba jen zkusili postavit s jiným rozchodem, tak by se při první delší jízdě po tehdejší dálkové cestě rozsypaly. A rozsypaly by se proto, že kola by nezapadala do starých vyjetých „kolejí“. Tak kdo byl ten chytrák, co postavil ty první dálkové cesty? Bylo to dávno, velmi dávno. Postavili je Římané. Potřebovali dobré, rychlé a spolehlivé komunikace ve své říši, která tehdy zahrnovala většinu Evropy a část Anglie. A tyto cesty se pak používaly na furt.
A ty koleje? Ty původní, které všichni ostatní používali jako šablonu ze strachu, že jinak zničí vozy, byly vyjety antickými válečnými vozy. Tyto byly všechny vyrobeny se stejným rozchodem kol. A tady máme odpověď na naši počáteční otázku. Norma rozchodu kolejí o 1435 mm je vlastně norma rozchodu kol na imperiálním římském válečném voze.

Zdroj: http://nevidi­telnypes.lidov­ky.cz/tiskni.as­px?r=p_zviret­nik&c=A150525_140026_p_z­viretnik_kosa

Upravil/a: dubraro

1 NominaceKdo udělil odpovědi nominaci?JájsemRaibek Nahlásit

Další odpovědi
Avatar uživatele
Kepler

Je to dáno historicky a používané hodnoty vznikly většinou z měr v anglických jednotkách. Jako normální rozchod je označován tzv. Stephensonův rozchod, který byl v nominální hodnotě odpovídající 1435 mm v Británii uzákoněn jako jednotný roku 1846 a dnes je světově nejrozšířenějším rozchodem.
https://cs.wi­kipedia.org/wi­ki/Rozchod_ko­leje

0 Nominace Nahlásit


Avatar uživatele
Dochy

Podle šířky dvou římských koňských zadků:
http://vs-vtipy.tonikovo­.cz/vtipy/349/
😉

0 Nominace Nahlásit

Avatar uživatele
Jiří Bohumil

Standart 1435 mm byl stanoven ve spojených státech v r.1886.
Viz : http://www.sto­plusjednicka.cz/prav­da-nebo-legenda-koleje-podle-konskych-zadku

0 Nominace Nahlásit


Diskuze k otázce

U otázky nebylo diskutováno.

Nový příspěvek