Avatar uživatele
anonym

Proč je v USA i v Kanadě o dost vyšší počet černochů než kdekoliv jinde ve světě?

Zajímalo by mě,čím to je že v Severní Americe(USA-New York,Los Angeles,Miami­..,Kanada-Toronto,Montréal..) i Jižní Americe(Argen­tina,Brazilíe­..) je tak obrovský počet černochů než kdekoliv jinde po světě? čím to je snad gigantickou porodností černochů – potomků černošských předků (včetně mulatů či míšenců), a to zejména bývalých afrických otroků nebo čím to teda je dovoz otroků do Ameriky tím důvodem asi už dnes nebude. děkuji

Uzamčená otázka

ohodnoťte nejlepší odpověď symbolem palce

Upravil/a: annas

Zajímavá 1Pro koho je otázka zajímavá? annas před 2266 dny Sledovat Nahlásit



Nejlepší odpověď
Avatar uživatele
annas

Odpoveď byla označena jako užitečná

1." Souvisí to s historií otroctví.

první otroci z Afriky byli na ostrově San Domingo vysazeni už v roce 1502. Po příchodu Portugalců, Španělů a dalších Evropanů se obchod s černochy stal důležitým v sociální a ekonomické sféře. Přistěhovalci nejprve zotročovali Indiány, ale později to španělská koruna zakázala. Černošští otroci byli pro majitele výhodnější než Indiáni i běloši (nádeníci, dělníci z trestaneckých kolonií). Afrika byla hustě zabydlená a navíc byli černoši odolnější při práci na slunečných plantážích.
Od začátku 16. století do druhé poloviny 19. století bylo přepraveno do Ameriky více než 10 milionu Afričanů. Proto lze atlantský obchod s otroky označit za jeden z největších podniků násilné migrace v historii.
První vlna přílivu otroků směřovala na ostrovy od Kuby až po Jamajku a do střední Ameriky. Dalším cílem byla Brazílie. Třetí velkou otrokářskou oblastí se staly Spojené státy. První černoši vystoupili na severoamerické břehy ve Virginii v roce 1619.

2. Nárůst počtu otroků byl vyšší než přirozený přírustek bílých osadníků a brzy se stalo, že v některých lokalitách počet otroků převýšil bílou populaci.

3. . Když prezident Lincoln od r. 1863 dal otrokům svobodu, černí otroci se do Afriky nevrátili.

Podíleli se na ekonomických a jiných aktivitách. Velký vliv měli na formování specifických kultur a to nejen v zemích, kde dosáhli vysokého procenta v celkové populaci. Africký vliv se prosazoval především v hudbě, jazyku, náboženství a pracovních technikách.

Vzhledem k vysoké porodnosti černošských obyvatel a jejich míšenců se právě tato skupina stala v některých zemích Ameriky převažující (Brazílie – 45%, Haiti a Barbados – 95%).

Otroctví je dnes studováno a posuzováno hlavně z ekonomického a společensko-sociálního hlediska. Jisté však je, že na vývoj americké společnosti mělo obrovský vliv.."

https://www.od­maturuj.cz/de­jepis/otroctvi-vyvoj-v-usa/

Upravil/a: annas

2 NominaceKdo udělil odpovědi nominaci?ivzez, anonym Nahlásit

Další odpovědi
Avatar uživatele
ivzez

Opravdu žije v USA a v Kanadě více černochů
než kdekoliv jinde ve světě? Co Afrika?

0 Nominace Nahlásit


Avatar uživatele
Kepler

Jo, jsou to bývalí otroci, kteří dostali svobodu a pak se rozmnožili.

0 Nominace Nahlásit

Avatar uživatele
mosoj

Protože lidumilové amíci byli zarytými otrokáři a rasisty. Rasismus kvetl v USA ještě v 70–80. létech min. století.

0 Nominace Nahlásit

Avatar uživatele
Slecna 007

A čim jiným by to asi mohlo být? Řízenou migrací? Jistěže je to následek násilí spáchaného na černošském obyvatelstvu, které bylo ukradeno v Africe a zotročeno.

0 Nominace Nahlásit

Avatar uživatele
zjentek

Protože otroky nesterilizovali. Důvod není úplně jasný, ale předpokládá se, že otrokáři měli v úmyslu si „vyrábět další otrůčky“ přímo ve své vlasti. Dnes jejich potomci nejen dále plodí, ale také posílají zvací dopisy dalším a dalším příbuzným a známým do Arfiky a nějakým mně neznámým způsobem je přesvědčí, že TAM je TO lepší!

Jinak čerňoši doslova milují show a Amerika je tou pravou kolébkou „showbizu“, tak nevím, co by dělali někde jinde. Třeba v Čechách.

0 Nominace Nahlásit


Diskuze k otázce

U otázky nebylo diskutováno.

Nový příspěvek