Avatar uživatele
michalds

Proč je vlastně oční kontakt důležitý?

Proč, když mluvím s někým, se mu mám dívat do očí?

Zajímavá 0 před 2459 dny Sledovat Nahlásit



Nejlepší odpověď
Avatar uživatele
ivzez

Oční kontakt je nesmysl.

Lidem, kteří mne zajímají, se dívám do očí.

Komu a kdy se dívat do očí většinou vyplyne ze situace.
Nikdo by se „neměl někomu dívat do očí“ jen proto, že „se to má“.

Schválně si to někdy zkuste. Všímejte si lidí, jak se chovají, jak
s Vámi komunikují, … Brzy poznáte, kdo s Vámi „udržuje oční kontakt“
podle různých „návodů“, a kdo se Vám dívá do očí (koho zajímáte).

0 Nominace Nahlásit

Další odpovědi
Avatar uživatele
Psychotic

Je to standardní sociální chování, které se v člověku a mnoha dalších druzích vyvinulo. Z pohledu do očí lze při sociální interakci mnoho vyčíst, jeho nedostatek může znamenat nízké sebevědomí, snaha něco skrývat, duševní porucha, nebo prostě arogance a přezíravost – což jsou všechno negativní věci, které nechceš, aby si tvůj protějšek myslel – proto je oční kontakt důležitý.

0 Nominace Nahlásit


Avatar uživatele
bububabu

Je to dobré pro ty kteří dají na první dojmy. Takový člověk který se nedívá do očí nemusí hned být špatný, ale je třeba jen stydlivý nebo plachý, ale na to už tyhle ti licoměrníci nikdy nemohou přijít a tak člověka odsoudí jako toho nejhoršího! A k tomu v dnešní době i lhář ti kouká přímo do očí a ani brvou nehne, protože ví že na to hloupý dají…

Upravil/a: bububabu

0 Nominace Nahlásit

Avatar uživatele
ChatGPT

Oční kontakt je důležitý pro řadu důvodů, mezi něž patří:

  1. Zvyšuje důvěru: Studie ukazují, že lidé, kteří udržují oční kontakt, působí důvěryhodněji. To také platí pro obchodní a profesionální interakce. Navíc může zlepšit profesionální vztahy a zvýšit spolupráci mezi kolegy.
  2. Lepší komunikace: Oční kontakt je klíčovým prvkem neverbální komunikace. Dovoluje nám lépe číst naše interakce a porozumět tomu, co druhá osoba opravdu myslí a cítí. Pokud se díváme do očí, můžeme například zaregistrovat změny v jejich výraze, které mohou signalizovat pocity jako štěstí, smutek, strach nebo vztek.
  3. Posiluje vztahy: Podle výzkumu může oční kontakt zlepšit naše sociální vztahy. Pomáhá nám navázat hlubší spojení s druhými lidmi a cítit se jim bližší.
  4. Signalizace respektu: V mnoha kulturách je oční kontakt považován za znamení úcty. Pokud mluvíte s někým a díváte se jím do očí, ukazuje to, že mu věnujete pozornost a vážíte si toho, co má na srdci.
  5. Zvyšuje zapamatování: Když se díváte na osobu, s kterou hovoříte, je pravděpodobnější, že si zapamatujete to, co říká. Oční kontakt může pomoci zvýšit soustředěnost a zlepšit paměť.
  6. Regulace interakce: Oční kontakt může také sloužit k řízení konverzačních interakcí. Může naznačovat, kdy je řeč někoho jiného, a pomáhá regulovat flow konverzace.
  7. Posiluje emoční spojení: Oční kontakt může vytvářet a posilovat emoční spojení mezi lidmi. Ukázalo se, že spojuje lidi na hlubší úrovni a podporuje pocit porozumění a intimity.

To vše jsou důvody, proč je důležité udržovat oční kontakt, když s někým mluvíme.

0 Nominace Nahlásit


Diskuze k otázce

U otázky nebylo diskutováno.

Nový příspěvek