Avatar uživatele
Rokio

Proč je špatné stanovat v lese?

Já s otcem občas stanujeme v lese.

Když v něm ale stanujeme, tak tam neděláme nepořádek, stanujeme na skrytých místech a když opustíme místo, kde jsme stanovali, tak to tam upravíme tak, aby to vypadalo jako před tím.

Pokud si myslíte, že stanování v lese je špatné, napište prosím důvody, proč je to špatné.

Zajímavá 0 před 2692 dny Sledovat Nahlásit



Nejlepší odpověď
Avatar uživatele
anonym

Jak je to tedy s českými zákony, když si budu chtít venku postavit stan?

Je třeba rozlišovat, kde tak chci učinit. Je zřejmé, že na svém pozemku si můžu stan legálně postavit a nikdo mne za to postihovat nebude, podobné je to i v případě, že pozemek sice není můj, ale mám (alespoň ústní) povolení majitele. Pokud chci stanovat na pozemku, který patří státu, obci či nějaké právnické osobě, je už situace složitější. Některé informace lze najít v zákoně č. 114/1992 Sb. (o ochraně přírody a krajiny), který v odstavci 2 § 63 říká: „Každý má právo na volný průchod přes pozemky ve vlastnictví či nájmu státu, obce nebo jiné právnické osoby, pokud tím nezpůsobí škodu na majetku či zdraví jiné osoby a nezasahuje-li do práv na ochranu osobnosti či sousedských práv. Je přitom povinen respektovat jiné oprávněné zájmy vlastníka či nájemce pozemku a obecně závazné právní předpisy.“ Hned odstavec 3 stejného paragrafu vylučuje tento „volný průchod“ na jakékoli zastavěné nebo zkultivované půdě. Platí ale volný průchod přes pozemky, i když se na daném pozemku zdržím ve stanu přes noc? Dle mého názoru ano, ale za dodržení podmínky nezpůsobení žádné škody – což jednoduše znamená, že místo, kde jsem stanoval, bude po mém odchodu vypadat stejně, jako když jsem sem přišel.

Jiná situace je v plošně chráněných územích, předně v CHKO a NP. Odstavec 1 písmeno b § 26 výše citovaného zákona doslova říká, že na celém území CHKO je zakázáno: „tábořit a rozdělávat ohně mimo místa vyhrazená se souhlasem orgánu ochrany přírody.“ U národních parků se k dané problematice vyjadřuje odstavec 1 písmeno c § 16 stejného zákona. Aby toho nebylo málo, tak tábořením se zabývá i Lesní zákon (č. 289/1995 Sb.) v § 20, který v odstavci 1 písmenu k zakazuje táboření mimo vyhrazená místa (v jakémkoli lese, nejen v chráněném území).

Pozorného čtenáře jistě napadne otázka: je táboření totéž co stanování (rozuměj prosté přespání, tak abych byl chráněn před nepříjemnými povětrnostními vlivy)? I na to česká legislativa pamatuje. Ministerstvo životního prostředí vydalo v roce 2005 Soubor stanovisek k ochraně přírody a krajiny (jenž přímo odpovídá na otázky občanů k zákonu 114/1992 Sb.). Tento soubor uvádí na dotaz pojmu „tábořit“ doslova toto: „Tábořením […] se rozumí souhrn různých činností umožňujících vícedenní pobyt v přírodě spojený s přenocováním, a to obvykle ve stanech (stavění stanů, příprava stravy, hygiena, likvidace odpadků atd.).“ Z použitých zmínek z legislativních textů lze tedy vyčíst toto: Vysloveně tábořit se vyloženě nesmí v jakémkoli chráněném území (předně v CHKO a NP) a v lese, resp. 50 m od něho (kvůli rozdělání ohně).

Mám ovšem za to, že prosté, byť plánované a nikoli tedy nouzové, přespání jednu noc ve stanu zákony nezakazují; za podmínek, že nebudu na místě rozdělávat oheň, likvidovat odpadky atd., zkrátka když zanechám místo v takovém stavu, v jakém bylo, když jsem na něj přišel. Toto ovšem platí, pokud neporušuji jinou podmínku, např. zákaz vstupu mimo vyznačené stezky v národních parcích – když někam nemůžu vstoupit, těžko tam můžu stanovat.

Problém je, když tento výklad zákona nesdílí ti, kteří na jeho zachovávání dohlížejí, což se může lehce stát. Z osobní zkušenosti znám situaci, kdy jsem byl lesním správcem přinucen opustit místo ke stanování v CHKO; záleží vždy na výkladu a benevolenci daného správce či policisty. Jedno doporučení na závěr: pokud chcete stanovat v přírodě, stavte stan těsně před setměním a sbalte jej naopak nedlouho po rozednění, vaření a další nezbytné činnosti pro přežití přesuňte na transparentnější místo, vyvarujte se jakéhokoli nadbytečného hluku, vždy zkontrolujte, zda místo vašeho noclehu je ve stejném stavu, v jakém bylo, když jste k němu přišli.

Zdroj: http://www.na­mibudoucim.cz/hod­noty/stanovani-v-prirode

0 Nominace Nahlásit

Další odpovědi
Avatar uživatele
ivzez

Není „špatné“ stanovat v lese. Je chyba stanovat na cizím
pozemku bez svolení majitele. (Každý les někomu patří…)

0 Nominace Nahlásit


Avatar uživatele
Dochy

Nevidím ve stanování problém, pokud nezpůsobíte škodu, nebo pokud nejde o stanování na místě kde je to zakázáno (chráněné území).
Ivzez: Pokud vím, tak u nás je možné v přírodě volné stanování. Předpokládá se, že pokud vlastník neoznámí že mu to vadí, můžete (opakuji: v přírodě) jít kam chcete a ustlat si kde chcete. Nesmíte škodit.

0 Nominace Nahlásit


Diskuze k otázce
Avatar uživatele
Jana5678

Stanování v lese je zakázené, takže raději doporučuji hledat místa, kde je to povoleno nebo se poptat někoho zkušenějšího. Určitě se zaměřte i na výběr stanu. Samonosný drží pohromadě i bez kolíků díky své konstrukci, což je skvělé na tvrdém terénu nebo tam, kde nemůžete použít kolíky. My milujeme přírodu a jezdíme do ní často, proto jsem nám koupila automatický stan https://www.na­turehikecz.cz/. Je rychle postavený a my máme více času na naše toulky.

Avatar uživatele
PetraLehka

Stanování v lese je špatné z několika důvodů. Lidé po sobě nechávají odpadky, pálí oheň, který může založit požár, atd. Ne každý je zodpovědný a místo po sobě pořádně uklidí. Já jsem ráda, že je to hlídané a trestané. My taky rádi stanujeme, ale jezdíme jen tam, kde se může stanovat. Letos jsme si koupili skládací křesla https://armik­.cz/kreslo-skladaci-mil-tec-relax-cerne/ , takže už jsme nemuseli sedět jenom na zemi ve stanu, tak to bylo mnohem lepší.

před 1693 dny Odpovědět Nahlásit
Nový příspěvek