Avatar uživatele
independent

Proč jsme v 1989 cinkali klíčema, když to stejně bylo komunistama naplánované?

(já osobně sice ne, ale taky jsem fandil u televize, bylo mi 17)

Uzamčená otázka

ohodnoťte nejlepší odpověď symbolem palce

Upravil/a: annas

Zajímavá 2Pro koho je otázka zajímavá? annas, CR chess2017 před 2242 dny Sledovat Nahlásit



Nejlepší odpověď
Avatar uživatele
led

Odpoveď byla označena jako užitečná

Naplánované? Ano, ale nie úplný prevrat.
Neplánovali úplné odstavenie od moci, ale plánovali predĺženie vodítka, aby ľudia získali určitú voľnosť v zmysle Gorbačovovej glasnosti. Treba si uvedomiť, že veľké zmeny prebiehali aj vo vtedajšom Sovietskom zväze, odkiaľ KSČ čerpala silu:
"V létě 1987 zahájil Gorbačov program tzv. Perestrojky a demokratizace. V roce 1988 bylo například zakotveno do zákonů v určité míře soukromé vlastnictví.
Politika glasnosti vedla k změně témat, která se na veřejnosti probírala. Místo oficiálně podporovaného budování komunismu se začalo mluvit o omylech a přehmatech; kritizována byla bytová situace, šíření drog, alkoholismus a korupce. Později začali být přehodnocovány i dříve oficiálně pozitivní osobnosti dějin SSSR, například Lenin, což vedlo k ještě větší nespokojenosti a vůli po změně.
V březnu a dubnu 1989 se konaly volby do nově zřízeného (dodatkem k ústavě SSSR) Výboru lidových zástupců. Poprvé byli připuštěni kromě oficiálních kandidátů i kandidáti nezávislí. Uspěli však i radikalisté; pozice vládnoucích sil byla částečně oslabena, komunistická strana však stále ještě držela moc. " https://cs.wi­kipedia.org/wi­ki/Rozpad_Sov%C4%9­Btsk%C3%A9ho_sva­zu

1 NominaceKdo udělil odpovědi nominaci?independent Nahlásit

Další odpovědi
Avatar uživatele
Kepler

Rozšířený nesmysl. Že by komunisti naplánovali vlastní odstavení od absolutní moci? To mi zkrátka nedává žádnou logiku.

0 Nominace Nahlásit


Avatar uživatele
klumprt

To asi, aby se nějak symbolicky ukončilo období jednoho bordelu a mohlo začít období jiného bordelu.

0 Nominace Nahlásit

Avatar uživatele
Kryšpín

Podle historie nikoliv, ale začalo se nejme jako oni, i z komunistů budou dobří podnikatelé a jsou jsou z nich i politici / u někoho vážení / a nejlepší startovací můstek v roce 1989 byl pro komunisty u žlabu, známosti v bankách a.p., dále veksláci, zelináři a další dravá elita při budování komunismu. Rovněž zmizely svazky STB na vážené slibotechny i chartisty, kteří se drali ke žlabům. A začalo já na bráchu bráška na mě, porcovalo se neviditelnou rukou trhu, uděláme na pět minut tmu, špinavé prašule nevadí a.p., zbytek stáda věrně poslouchal, když se šlechetný politik napakoval tak se z politiky odpakoval a aby byl čistý nemajetný tak vše převedl na milenku, zlatokopku, manželku potomka a.p.
A velké stádo mlčelo a mlčí, bečí, naříká a vzpomíná, můžou za to rakušáci, později, němci, spojenecká vojska / nikoliv hrdiný Dubček, který podepsal okupaci /, mužou za to humanisti, může za to Brusel, madam Merkelová a.t.d.
Přestárlej štamgast v moji oblíbené hospůdce pravil, hele mladošu nebuď chytrej, možná ten krutivládce Ada měl trochu pravdy. – Češi jsou jako cyklisti, nahoře ohnutí a dole šlapou. A dodal štamgast, nejsme jako oni, ale umíme cinkat a slibotechny věrně poslouchat.

0 Nominace Nahlásit

Avatar uživatele
Hlada

Premise je vadná. Nic nebylo plánované našimi komunisty.
Hospodářská situace východního bloku byla v osmdesátých letech špatná a dál neudržitelná restriktivní politikou. Jeho rozpuštění umožnili poslední představitelé Sovětského svazu. Změny tak musely návazně proběhnout ve všech přidružených státech. Někde se střílelo, u nás se cinkalo.

0 Nominace Nahlásit


Diskuze k otázce
Avatar uživatele
independent

Měli dohodu, my vám předáme moc, vy nám dáte pokoj, stejně viděli že to tak dál nejde a kdyby chtěli zvládli by to potlačit

před 2242 dny Odpovědět Nahlásit
Avatar uživatele
led

Kepler, netreba byť úplne zaslepený. Predsa, žili ste v tej dobe a museli ste badať v priebehu roka 1989 isté náznaky v uvoľnení.

před 2242 dny Odpovědět Nahlásit
Nový příspěvek