Přidat otázku mezi oblíbenéZasílat nové odpovědi e-mailem Proč jsou "neoriginální" ovladače grafiky notebooku lepší ?

Když jsem koupil notebook, výkon mě (oproti sledovaným testům) moc nenadchnul. Měl jsem tam originílní ovladače ze stránek výrobce. Jednou jsem pak narazil na video kde někdo doporučoval drivery ze stránek výrobce GK. Zkusil jsem to a výkon např. při hraní narostl neuvěřitelně..
Proč se teda "musí" do notebooku stahovat výhradně ovladače od výrobce notebooku? Kromě extrémního zlepšení např. u těch her jsem nenarazil na jediný závažný problém. Snad jen že v monitorovacích programech mám otáčky větráku 0 RPM. Nic víc..Proč by teda uživatel nb měl používat ovladače ze stránek výrobce ? Ze svýho pohledu na nich nevidim jediný +, možná se pletu, byl bych rád kdyby mi to někdo vyvrátil, ale prostě nemůžu si pomoct..

pozn. mluvím jen o ovladačíc GK (!)

Předmět Autor Datum
Ja stahujem ovladace GK zo stranok vyrobcu NB proste preto, ze su tam vsetky ovladace nakope, a pret…
blue5 03.11.2013 13:30
blue5
Pominu nesmyslnou anketu k nesmyslné záležitosti. Ovladač ke grafice v notebooku se zásadně stahují…
ms 03.11.2013 13:34
ms
To byl problém ve finále způsobený něčím uplně jiným než ovladačem grafiky, takže neberu v uvahu.. P…
stovi 03.11.2013 14:03
stovi
Tvůj notebook patří asi mezi to 1% NTB, které s těmito ovladači fungují bez problémů. Na mém NTB ovl…
albru123 03.11.2013 13:37
albru123
Přesně tak. Přiznám se, že Linux Mint používám na notebooku s předinstalovaným ovladačem pro Intel H…
Potkan007 03.11.2013 13:52
Potkan007
Mám taky přepínatelnou, nic z toho mě nepostihlo. Možná mám jen opravdu štěstí, nadruhou stranu mi p…
stovi 03.11.2013 14:11
stovi
Protože Catalyst je součástí obou ovladačů. To bych neřešil, ať si každý dělá co chce, ne ? Kdo chc…
albru123 03.11.2013 14:38
albru123
v minulosti to platilo 100% - univerzální ovladače od výrobců grafik nefungovaly s degenerovanými "e…
lední brtník 03.11.2013 14:05
lední brtník
Díky moc, přesně tohle jsem potřeboval slyšet :-)
stovi 03.11.2013 14:16
stovi
Ja mam na notasu nejake neoficialni ovladace stazene z jednoho fora. :-D Ty funguji nejlepe, vyrobce… poslední
RedMaX 03.11.2013 14:46
RedMaX

Ja stahujem ovladace GK zo stranok vyrobcu NB proste preto, ze su tam vsetky ovladace nakope, a preto, ze mam istotu, ze bude ovladac fungovat s danym NB. Nejaky vykon ma moc nesere, ale nech si uzivatel dodatocne tuni, to uz mi je jedno.

\\ BTW v ankete som, ako obvykle, nehlasoval...

Tvůj notebook patří asi mezi to 1% NTB, které s těmito ovladači fungují bez problémů. Na mém NTB ovladač od výrobce grafiky nefunguje, zůstane mi jen černý display. U novějších notebooků je ten problém, že používají dva grafické čipy, jeden v procesoru, druhý klasický v grafice. S drivery od výrobce grafiky nefunguje přepínání mezi těmito čipy, tudíž při provozu na baterii drasticky klesne výdrž. Dále se stává, že například nefunguje ovládání jasu apod.

Notebooky nejsou určeny k hraní her, takže nechápu proč se o tom vůbec bavit.

v minulosti to platilo 100% - univerzální ovladače od výrobců grafik nefungovaly s degenerovanými "emkovými" modely, často ani nešly nainstalovat, to bylo ošetřeno výčtem typů v instalačním .inf souboru.
bylo to proto, že výrobce notebookové základní desky si design grafiky přizpůsobil svým potřebám, ne všechno muselo být standardní. bohužel výrobce notebuku udělal jedinou verzi a tím pro něj starost o grafiku skončila.
až zavedení výměnných modulů notebukových pcie karet (mxm) pomohlo dosáhnout standardu, kdy lze použít ovladač výrobce grafického čipu (pokud to podporuje).

toto je poradna, kde chodí lidi, co mají problém se svým krámem. nepíšou sem lidi, že jejich notebůů funguje. v případě řešení problému se proto sahá k tomu, co musí fungovat.

Ja mam na notasu nejake neoficialni ovladace stazene z jednoho fora. :-D Ty funguji nejlepe, vyrobce notebooku MSI se takovou prkotinou jako funkcni ovladace na grafickou kartu nezabyval.
Neni to tak, ze by ovladace od vyrobce GK nefungovaly, ale az na pochybne vyrobce notebooku jako mam ja, by ty ovladace ze stranek vyrobce notebooku mely vzdy fungovat, proto se doporucuji ty, ale samozrejme pokud chces experimentovat, tak ti nikdo nebrani. ;-)

Zpět do poradny Odpovědět na původní otázku Nahoru