Avatar uživatele
Kelt

Proč jsou filmy natočené na začátku minulého století vysílány teprve nyní, a to v dobré kvalitě?

Občas se dívám na ČT2, kde se vysílají filmy, které byly natočené před více než 70 lety. Například dnes byl film o Hitlerovi, fašismu. Nechci propagovat jeho ani to hnutí, ale obdivoval jsem barvy, zvuky ve filmu, zpracování. Divím se, proč takové filmy, takto upravené nebyly promítány třeba před 30 lety. Nebylo to možné technicky, nebo tomu vadila doba a ideologie? Nebo bývalému režimu se nechtělo upravovat takové filmy, i když na to technicky měl? Jak to vidíte vy? Děkuji.

Zajímavá 1Pro koho je otázka zajímavá? Cenobita před 2778 dny Sledovat Nahlásit



Nejlepší odpověď
Avatar uživatele
Kepler

Některé filmy byly natočeny barevně už před 2.sv. válkou. První byl už v červnu 1935 a byl jím první plno barevný americký film The Vanity Fair režiséra R. Mamouliana. Dokumentárních filmů se to ale nedotýkalo. Úpravy filmů do barevné a digitalizované podoby (vyčištěné od kazů a šumů) byly možné až v posledních letech, nevím přesně kdy. Umožnil to až rozvoj digitální techniky a potřebného SW. Pokud to kvalita filmu dovolovala, mohly být dodatečně kolorovány i čb amatérské filmy, zvláště cenné filmy z archívů. Myslím, že ideologie s tím nic společného nemá, je to jen ryze technická záležitost.

0 Nominace Nahlásit

Další odpovědi
Avatar uživatele
Cenobita

Dodatečné úpravě filmů se říká také:

remastering – obnovení definitivního (audio, video) záznamu, který slouží co matrice k duplikaci médií pro koncové uživatele (viz mastering), obvykle s cílem zdokonalit věrnost reprodukce

některé opravy filmů a jejich kolorizace jsou dojemné:

1902, A Trip to the Moon/Le Voyage dans la Lune (Full 1080HD, Color)

černobílá verze:

https://www.y­outube.com/wat­ch?v=_FrdVdKlxUk

barevná verze:

https://www.y­outube.com/wat­ch?v=EvhTo2-0BQg

0 Nominace Nahlásit


Diskuze k otázce

U otázky nebylo diskutováno.

Nový příspěvek