Avatar uživatele
zjentek

Proč jsou jenom velká a malá písmena, bez ohledu na velikost písma?

Proč nejsou i ta střední?
Nevěděl jsem, zda zařadit do literatury, či třeba etikety…

Zajímavá 1Pro koho je otázka zajímavá? annas před 2857 dny Sledovat Nahlásit



Nejlepší odpověď
Avatar uživatele
annas

Psaní velkých písmen opravdu nezáleží na velikosti, mohou se psát malá, střední i velká. Vše souvisí s něčím, takže s vynálezem písma s jeho vývojem, pravidly pro psaní atd.

Něco z historie
Začneme u latiny. . Protože se objevovaly nápisy na sochách, budovách atd., nejdříve se písmena nakreslila štětcem, pak se do vápence, mramoru aj. ryla dlátem ve tvaru V,. Snazší to bylo s tzv. versálkami – velkými písmeny abecedy, později se používaly u tiskových písmen.

Později se písmo škrábalo do hliněných tabulek, střepů aj. vznikla tzv. římská kursíva i unciála. Ty se staly knižním písmem a základem malých písmen.

Od 12. století se v gotice rozvíjela malá a velká abeceda., vzniklo jižní písmo a severské písmo – miniskula rotunda a textura. K většímu rozlišení došlo po vynálezu knihtisku atd.

Tak se ustálila malá a velká písmena, která jsou i v současnosti a pro psaní velkých písmen jsou daná pravidla.

Upravil/a: annas

0 Nominace Nahlásit

Další odpovědi
Avatar uživatele
led

Pretože tieto 2 typy stačia na písomné vyjadrenie vašich myšlienok. Veď kedysi v Starom Ríme sa používali len veľké písmená, ale postupne si doba vyžiadala jemnejšie rozlíšenie .

0 Nominace Nahlásit


Avatar uživatele
jirka F

Existuje hodně druhů písma jsou i umělecká, technická, lineární, gramatická a kdo ví jaká ještě těch druhů písmen je mnoho. U psaní velký písmen podle mě nezáleží na přesné velikosti.

Částečně byl zdroj z wikipedie

Zdroj: https://cs.wi­kipedia.org/wi­ki/P%C3%ADsmo

Upravil/a: jirka F

0 Nominace Nahlásit


Diskuze k otázce

U otázky nebylo diskutováno.

Nový příspěvek