Avatar uživatele
cizrna

Proč jsou lidé vyšší oproti předchůdcům?

Občas chodím na zámecké prohlídky, kde vídám malé postýlky pro dospělé lidi :D proc jsou nynější lide vyšší než jejich předchůdci a co to způsobuje? Myslíte, že třeba za 500 let, bude běžné, že lidé budou dosahovat výšky třeba tří metrů?

Zajímavá 2Pro koho je otázka zajímavá? annas, johana 56 před 2923 dny Sledovat Nahlásit



Nejlepší odpověď
Avatar uživatele
annas

Jde o tzv. sekulární trend, že jsou lidé vyšší.
"Sekulární trend je obecně vysvětlován jako dlouhodobé pozitivní změny, které se projevují rychlejším růstem, uspíšením dospívání dětí a vyšší tělesnou výškou dospělých.

Sekulární trend je pozorován v různých evropských zemích více než století. Se sekulárním trendem se objevuje další jev a to debrachycefalizační trend. Debrachycefalizační trend se projevuje snižováním hodnot index cephalicus (šířka hlavy v procentech její délky; čím vyšší číslo, tím je hlava v poměru k délce širší). Jednoznačné příčiny těchto pozoruhodných jevů se velmi špatně určují. Nejedná se o jednu konkrétní příčinu, ale o vliv velkého množství faktorů, které dovolí současným generacím, aby v sekulárním trendu plně realizovaly svůj dědičný a růstový potenciál.

Vnějšími faktory mohou být hlavně výživa a zdravotní stav. Změna těchto dvou faktorů přímo souvisí i se změnou socioekonomických a psychosociálních podmínek. Došlo ke změně ve složení stravy směrem k její větší pestrosti, zlepšila se osvěta a dostupnost zdravotní péče, spolu s tím také informovanost, velký vliv měl technologický pokrok a mnohé další změny.

Důkazem sekulárního trendu je tedy zrychlení biologického zrání a snížením věku menarché u dívek. V 19. století bylo ještě obvyklé, že konečné výšky dosahovali mladí muži okolo 23. roku života. "

http://www.uni­um.cz/materia­ly/zcu/fpe/rust-m13135-p3.html

Upravil/a: annas

0 Nominace Nahlásit

Další odpovědi
Avatar uživatele
zjentek

Podle mýho výška trošku souvisí s inteligencí. Člověk se pořád tak nějak mentálně vyvíjí a všimni si, že třeba inženýři, nebo sportovci, jsou častokráte vyšší, nežli kupř. duševně postižení a nebo třeba i cikáni, atd.

0 Nominace Nahlásit


Avatar uživatele
Drap

Myslím že 500 let je na tři metry příliš krátká doba. Je to zřejmě ovlivněno stravou a způsobem života. Podobný efekt byl kdysi i v lidské populaci opačný. Před tím, než se začalo používat zemědělství, byli lidé o kousek vyšší. S příchodem zemědělství se výška lidí snížila.

0 Nominace Nahlásit

Avatar uživatele
anonym

Je to vlastně další z mnoha důkazů o neustále probíhající evoluci. Evoluce = probíhající biologické změny v závislosti na prostředí, podmínkách atd.. Nejsme to, co jsme bývali a neustále se měníme. Stejně jako ostatní živočišné a rostlinné druhy. Vlastně se mění úplně všechno, i neživá příroda. Skalní útvary, planety, hvězdy, celé galaxie … Celý vesmír je jedna velká probíhající změna.

0 Nominace Nahlásit


Diskuze k otázce

U otázky nebylo diskutováno.

Nový příspěvek