Avatar uživatele
horaad

Proč jsou u nás koruny a ne eura?

Případně kdy by sse u nás mohli začít používat eura.

Uzamčená otázka

ohodnoťte nejlepší odpověď symbolem palce

Zajímavá 0 před 3958 dny Sledovat Nahlásit



Nejlepší odpověď
Avatar uživatele
quentos

Jelikož se zavedením eura zatím stále takticky vyčkáváme a děláme dobře. Kdybychom do toho překotně hópli jako třeba Slovensko, měli bychom teď s eurem stejné problémy, jako mají tam.

Naším cílem je tedy získat pro ČR podobnou výjimku, jako mají v Dánsku – tam si svoji měnu směli ponechat.

0 Nominace Nahlásit

Další odpovědi
Avatar uživatele
anonym

Sice nerozumím jak se přechází na euro a jak to funguje, ale nejdříve musí být vyhlášeno referendum.A po zkušenostech Slováků a východních Němců (všechno se pro ně zdražilo), tak pochybuji, že Český národ si přeje euro (mimo podnikatelů).
A kdy by mělo být euro?Naši vrcholní představitelé by chtěli kolem roku 2017, ale to si myslím, že neprojde.Češi na to nepřistoupí, zvláště po nynějších skandálech, protože euro je výhodné pro horních 10 tisíc.Dělník od mašiny, pokladní z různých marketů, zkrátka všichni kdo makají rukama, tak na tom prodělají.

0 Nominace Nahlásit


Avatar uživatele
Hakunamatata

Referendum ještě nenglish vyhlášeno, protože naše zeme vůbec nesplňuje podmínky pro přijetí eura. Takže by nám ho nedali, i kdybychom nakrasne chtěli.
Doplňuji:
Oprava: nebylo

Upravil/a: Hakunamatata

0 Nominace Nahlásit

Avatar uživatele
arygnoc

svetová globalizácia je sprevádzaná i zjednocovaním meny, medzinárodné obchody sa napr. praktizujú v amerických dolároch a i rezervy štátu, okrem iného, obsahujú balík práve amerických dolárov.
Pri zjednocovaní Európy (hospodársky, politicky) bolo potrebné vytvoriť jednotnú menu. Napred to bola iba účtovná mena, ECU, potom Euro.
Prechod z jednej meny na druhú je vždy bolestivý (napr. i pri zmene peňazí u nás v roku 1953, po rozpade spoločného štátu), obyčajný občan má pocit, že je podvedený.
To isté sa udialo i v členských štátoch EÚ, nie všetkých. V ktorých sa to udialo, spočiatku mali ľudia pocit, že všetko zdraželo. Ale to sa časom v horizonte upravilo, ceny sa stabilizovali v podstate na rovnakú úroveň, ako boli pred prechodom na euro.
V podstate štáty ktoré na euro pristúpili, získali prehľadnejší nástroj medzinárodného obchodu, odpadla potreba vymieňať peniaze pri ceste do zahraničia, zjednodušila sa menová agenda firiem obchodujúcich so zahraničím (v podstate sa obmedzila na euro a dolár, niekedy i anglickú libru či švajčiarsky frank).
Odpadli niektoré bankové poplatky (a iné, absurdné, pribudli), zmizli šmelinári, priekupníci peňazí.

V ČR sa tak nestalo preto, lebo českí ekonómovia mali pocit silnej koruny voči Euru a predpokladali zisky zo zahraničného obchodu. Nestalo sa tak, i keď relatívne sa zdá, že áno (nestalo sa tak preto, lebo euro vykazuje dlhodobo vyššiu infláciu ako česká koruna, a práve preto, že v dlhodobom horizonte stojí euro stále 25 kč, si za tých 25 kč v eurách kúpite stále menej).
Krajiny, ktoré euro prijali, museli investovať i do zmeny rôznych formulárov, mincových a bankovkových automatov, pokladní atď, čo krátkodobo oživilo i pracovný a finančný trh.

Pri prechode na euro v krajinách, kde sa tak nestalo, tomu bude podobne.
Jednotná mena napr. zjednodušila pomoc pri záchrane ekonomík postihnutých krízou (píše sa o tom v inej otázke, za krízu nemôže euro ale americký trh s realitami, jednoducho povedané).

0 Nominace Nahlásit


Diskuze k otázce

U otázky nebylo diskutováno.

Nový příspěvek