Avatar uživatele
Kepler

Proč končí hospody kvůli EET?

Nějak nemůžu pochopit, že majitelé musí zavírat hospody, nebo jiné menší podniky kvůli zavedení EET. Jistě, ta elektronika něco stojí a zavedení internetu taky, ale nezdá se mi to, že by to byla částka likvidační. Nakonec to může majitel nakoupit po e-shopu a zboží splácet po pár stokorunách. Troufám si tvrdit, že bych utáhl i jako důchodce. Starší lidé, kteří tomu nehoví, si vše můžou nechat vysvětlit někým jiným, přece to nemůže být až tak složité. Nebo ano?
https://www.sez­nam.cz/zpravy/cla­nek/posledni-kapka-jmenem-eet-ve-stredu-otevru-naposledy-rika-majitelka-vesnicke-hospody-7017

Zajímavá 2Pro koho je otázka zajímavá? dudu, brillant před 2723 dny Sledovat Nahlásit



Nejlepší odpověď
Avatar uživatele
Emefej

Nejlevnější zařízení pro EET se dá sehnat okolo 3000 Kč. V nákladech asi problém nebude, spíš jde o to, že jim bude víc vidět pod prsty a to mnohým hospodským vadí (problém může být třeba upytlačená zvěřina).

0 Nominace Nahlásit

Další odpovědi
Avatar uživatele
Dochy

I v tom článku píšou, že to nemusí být jen kvůli EET, ale EET může být poslední kapka u podniků, které se už dříve potýkali s existenčními problémy.

0 Nominace Nahlásit


Avatar uživatele
dudu

Protože nejen společnost, ale též naše podnikatelské prostředí jsou silně deformovány. Ve vyspělých ekonomikách je zcela nemyslitelné, aby poctivý plátce daní byl za blbce a neplatič hrdinou. Nebo aby namísto několika písemných smluv nestačila ústní dohoda a prosté podání si rukou.
EET bude chránit poctivé podnikatele a občany a není překvapivé, že nyní se ozývají /někdy hodně nahlas/ ty potrefené husy.
A závěrem – proč my Češi, pokud vyjde nový zákon nebo norma, nepřemýšlíme jak ho vylepšit, nýbrž nad tím jak ho obejít a kterak s ním vydrbat.

Upravil/a: dudu

0 Nominace Nahlásit

Avatar uživatele
ivzez

Vidím to podobně jako Vy a Dudu.

Navíc se domnívám, že to mělo být zavedenou mnohem dříve,
poctiví podnikatelé podle nebudou mít s EET žádný problém.

Podle mne je zavírání podniků „kvůli EET“, „vysokým nákladům“
nebo „příliš náročné obsluze“ jenom výmluva těch nepoctivých.

0 Nominace Nahlásit

Avatar uživatele
Hlada

Pro mnohé provozovatele malých hospůdek jsou pořizovací náklady vysoké a uvedení do provozu obtížné. Budou vystaveni riziku vysokých pokut a udání. Zisky z takovýchto provozoven jsou nepatrné, hluboko pod slevu na poplatníka, takže o daňovém úniku nemůže být řeč. Pro mnohé bude výhodnější jít na ÚP a pak se nechat zaměstnat, než podnikat v takovýchto podmínkách.

0 Nominace Nahlásit

Avatar uživatele
Zbynas

Mám Vinotéku, problém není v ceně, za 1000 Kč hned a 250 měsíčně se to vyřeší. Ovšem má vinotéka je malá, pro max 14 hostů a dost velký nájem. Sotva se z toho ten nájem zaplatí, zbývá velmi málo, no na daně už to není. Je běžnou praxí, že hospody nakupují bez dokladu a samozřejmě pak bez dokladu prodávají.

0 Nominace Nahlásit

Avatar uživatele
mosoj

Ale kdeže. Živnostníci končí s firmou ale v zápětí zakládají novou. Protože by vylezly na povrch ty jejich daňové úniky. Z počátku za to berňák sliboval velké pokuty, což sice později odvolal, nicméně když zruší firmu a založí novou, nikdo ty rozdíly v ziscích nebude mít na očích. Náklady budou mnohem vyšší tak min. 20 000 Kč kvůli tomu druhému paragonu + měsíční platby za softwar !
Tiskárna + mobil + jednorázový softwar ( a to je otázka) minimálně něco kolem 5000 Kč bez mobilu, ale to znamená psát ručně druhý paragon a paragon z tiskárny k tomu přidávat.
To mohou praktikovat pouze ti kteří vydají pár paragonů za den.
Keplere jako obvykle, že.

0 Nominace Nahlásit


Diskuze k otázce
Avatar uživatele
Kepler

mosoj: jako obvykle – co? Ptal jsem se na vysvětlení a dostal jsem je, co ti zas vadí? Tvému nepodloženému tvrzení akorát můžu věřit, ale nemusím.

před 2723 dny Odpovědět Nahlásit
Avatar uživatele
annas

Chvíli jsem sledovala minulý týden pořad Jílkové, kde se na toto téma diskutovalo, či spíše se účastníci hádali, objevily se argumenty pro a proti. Nesvědčí to moc o úrovni účastníků – skákání do řeči, urážky atd.

Jak zmiňuje mosoj, nejlevnější „přístroj“ stojí 5.000 Kč, ale je to prý šmejd. Jeden muž uváděl zkušenosti – připravoval za otce. Trvalo 14 dní, než byli technici schopni se připojit na FÚ. Jedna návštěva stála Kč 1.500. Internetové odkazy nefungovaly aj.

Musí se vydváat 2 účtenky – z EET je celková, druhou s rozpisem kvůli reklamaci. I když tento problém se bude spíš týkat obchodů-

Někteří jedinci se přidali k jednomu hospodskému, který zrušil živnost, protože poažuje za nespravedlivé, že se restaurace stanou pokusnými králíky. Že začne opět restauraci prvozovat, až ´proběhne poslední etapa EET. .

Odvolával se na rovnot v Ústavě. Tvrdil, že určitě některá kategorie EET nezvládne a že dostane výjimky.

Pak něco hovořili o r. č., dvě IČO atd.

před 2723 dny Odpovědět Nahlásit
Avatar uživatele
Dochy

Tady ale mám pocit že je to trochu zbytečnej humbuk. EET a způsob jejího zavádění se mi moc nelíbí, ale to sem teď nepatří.

Nejlevnější přístroj stojí… OK, ale dají se sehnat i aplikace, které jsou zdarma. (obvykle s nějakým omezením, ale funkční)

Dvě účtenky: To je na systému, který daný podnik používá. Nevidím důvod, proč by vše nemohlo být na jednom papíru. Stejně jako dřív při platbě kartou v supermarketu vyjel jeden papír se zbožím, pak další papír o schválené karetní transakci… teď je ta karetní transakce jen jako přílepek na účtence se zbožím. Jen to znamená, že podnik nemůže používat dvě různé aplikace, ale jednu, která bude podporovat obě funkce. Dodavatel pokladního SW by měl dodat i funkčnost pro EET a může to být opět na jednom papíru.

před 2723 dny Odpovědět Nahlásit
Avatar uživatele
annas

Ad Dochy,

neřeším, jen jsem napsala, co jsem slyšela.

S těmi účtenkami zřejmě nemáte pravdu, už 2× jsem slyšela v ČRo, že s účtenkou EET není možné zboží reklamovat, takže zákazník dostane dvě – jedna je na celkovou částku, druhá s kódem a názvem zboží.

před 2723 dny Odpovědět Nahlásit
Avatar uživatele
jáára

Jak reklamovat vypitá piva a snědená jídla? za půl roku? V hospodě stačí jedna účtenka. V případě nákupu třeba počítačových komponent, kde je potřeba SN, se tiskne výdejka + ta EET účtenka. Jednoduchý, ne?

před 2723 dny Odpovědět Nahlásit
Avatar uživatele
annas

Samozřejmě se to týká obchodů, kde se kupuje zboží se záruční lhůtou.

Jsem jen zákazník, jen předávám, co jsem slyšela.

před 2723 dny Odpovědět Nahlásit
Avatar uživatele
Dochy

Mno to je ale právě proto, že většinou se EET řeší zvlášť. Není povinnost na EET účtenku nic dalšího netisknout, ani není žádné pravidlo, že na účtence/faktuře či co to kdo standardně dává zákazníkovi EET data být nesmějí.

před 2723 dny Odpovědět Nahlásit
Nový příspěvek