Avatar uživatele
autacek

Proč kódy EET na účtenkách nemají nějaký kontrolní mechanismus jako třeba u rodných čísel či čísel bankovních účtú?

Zajímavá 1Pro koho je otázka zajímavá? bolak před 2372 dny Sledovat Nahlásit



Nejlepší odpověď
Avatar uživatele
anonym

Velmi dobrá otázka, také je pro mne záhadou proč nezařadili do kódu nějaký kontrolní součet (bit/bajt navíc), který by dokázal odhalit překlep … je to záhada záhada .-)

Při opisování kódu do účtenkovky pak dochází ke zbytečným překlepům a účtenkovka není schopna rozlišit případy kdy kod neexistuje prot, že jej podnikatel nepřiznal do EEt nebo jen proto že hráč účtenkovky se dopustil překlepu.

Upravil/a: anonym

0 Nominace Nahlásit

Další odpovědi
Avatar uživatele
Drap

Takový kontrolní mechanizmus neni zkrátka potřeba.

0 Nominace Nahlásit


Avatar uživatele
bolak

No, mě je zase divný proč zakázali více účtenek ve stejný den od stejného obchodníka. Oni tvrdí že je to ochrana před tím aby si lidi nedělili nákupy, ale na té účtence je i záznam o čase, takže tam stačilo dát omezení že mezi 2 registrovanými účtenkami musí být alespoň 10 minut prostoj a bylo by to.

A taky docela blbej název celýho toho binga..myslím ÚČTENKOVKA, mě to tam do toho adresního řádku pořád podvědomě nutí psát „ucelovka.cz“.

0 Nominace Nahlásit


Diskuze k otázce
Avatar uživatele
anonym

Jedno možné vysvětlění mne napadá. možná uvažovali tak, že nemá smysl do tamotného FIK kódu vkládat jakýkoliv kontrolní součet či pravidla odhalující překlepy, protože nikdo se zdravým rozumem nemůže po nikom chtít aby takový kód někam ručne opisoval. Pokud jej bude nutné opisovat tak bude mnohem rozumější tisknout raději QR kód nebo AZTEC kód do kterého bude FIK zakódován, a tyto čárové kódy disponují opravnými mechanismy samy o sobě. To by dávalo smysl. Škoda že tuto myšlenku nikdo neuvedl do praxe a ani AZTEC ani QR se na účtenkách netiskne 🙂

před 2372 dny Odpovědět Nahlásit
Avatar uživatele
anonym

možná si mysleli, že ten kód nebude třeba opisovat ze špatně potištěného papíru a chybovost při opisu nehrozí, to je ale musím řict mimořádně naivní předpoklad, a nechce se mi tomu věřit. Zvlášť pokud od počátku muluvili o účtenkovce, tedy de fakto o masivním ručním přepisování kódů z termotoaleťáků, které jsou nečitelné už po pár dnech …

před 2372 dny Odpovědět Nahlásit
Avatar uživatele
bolak

Neboj, dvě tři losování a ono to lidi omrzí. Je to spuštěno chytře v měsíci voleb, přičemž losování je samozřejmě až po.. V tomhle je Babiš dobrej, že mu to myslí aslespoň natolik, že si najme lidi kterým to myslí. Lidi klikaj jak fretky, a myslej při tom na andreje, a hodně z nich ho strčí díky tomu do urny, kdyby byly volby až po slosování, lidi by viděli že vyhráli hovno, a dali by to Babimu sežrat, pokud by teda neuvěřili tomu, že i v tom že nevyhráli auto má prsty Kalousek.

před 2372 dny Odpovědět Nahlásit
Nový příspěvek