Avatar uživatele
zjentek

Proč letos opadaly všecky jabka, švestky, broskve, ale třeba rakytník řešetlákový se drží jako čert?

…ořechy su též v ř*ti a dostávali napít, zatímco ten řešetlák nikdo nezalévá..

Zajímavá 1Pro koho je otázka zajímavá? annas před 2438 dny Sledovat Nahlásit



Nejlepší odpověď
Avatar uživatele
annas

Odpoveď byla označena jako užitečná

Možná kvůli tomu, že rakytník je velmi nenáročný keř. Možná jste správný zahradník, jak se můžete dovědět v odkazu.

"Pravdou je, že rakytník je schopen růst a prospívat v téměř extrémních podmínkách zasucha, nevadí mu vítr, nekvalitní půda ani neschůdný terén. Netrápí ho celodenní sluneční úpal ani průmyslové exhalace.

Aby ovšem nedošlo k omylu: Skutečnost, že rostlina snáší dobře sucho, neznamená, že bez problémů poroste i na vyloženě chudých a trvale vyschlých půdách! Více na: https://abece­dazahrady.dama­.cz/clanek/ra­kytnik-resetlakovy-nejvetsi-chyby-pri-pestovani

Keřům se nebude dařit na místech trvale zastíněných, v přemokřených těžkých a kyselých půdách. Vápenitá zem rakytníku naopak prospívá, a přestože je nenáročný, přijme zavděk občasnou zálivkou při dlouhotrvajícím suchu – to platí zvláště o keřích mladších než čtyři roky.

Právě skromnosti tohoto keře můžete využít při osazování prudkých svahů obrácených k jihu, kde by se jiné zeleni těžko dařilo. Ani výsadba v mrazové kotlině rakytníku neublíží, sklizeň neohrozí ani pozdní jarní mrazíky. Více na: https://abece­dazahrady.dama­.cz/clanek/ra­kytnik-resetlakovy-nejvetsi-chyby-pri-pestovani

https://abece­dazahrady.dama­.cz/clanek/ra­kytnik-resetlakovy-nejvetsi-chyby-pri-pestovani

-
U nás opadaly některé plody, protože jim ublížily jarní mrazy. Ale zřejmě záleželo na tom, jak jsou stromy chráněné atd.

Sousedka měla ovalený strom meruňkami, jiný soused zase úrodu jablek, u nás ani jedna švestka, i když stromy zaléváme. Na jižní straně kroupy zničily úrodu hroznů.

1 NominaceKdo udělil odpovědi nominaci?Odpovědi.cz Nahlásit

Další odpovědi
Avatar uživatele
bolak

Opadaly? Nám ani nevyrostly. Všechno to zheblo a myslím že to bylo tou zimou, že omrzla většina květů. Vinu dávám globálnímu ochlazování, ale příští rok ať si mě ochlaz-glo nepřeje, budeme připraveni. Máma a mých 12 sester už do jara šijou malé kulíšky na veškeré kvítí, s malými dírkami pro zásun čmeláka, a tak ochráníme budoucí úrodu alespoň po dobu než pominou noční mrazíky. Pro jistotu pak ještě s tátou a mými patnácti bratry již od července proplachujeme každé ráno třešním a jabloním podpaždí studenou vodou, aby se otužily.

Takže my budeme připraveni, klidně si příští rok přijď a předveď co umíš Matko Přírodo, porovnáme pinďoury a garantuju ti že utečeš s brekem.

0 Nominace Nahlásit


Diskuze k otázce

U otázky nebylo diskutováno.

Nový příspěvek