Avatar uživatele
zjentek

Proč malinké děti dnes protivně brečí tak agresivně a mnohem častěji, než tomu bylo dříve?

Proč malí smradi tak řvou. Nechce se mi věřit, že by to bylo mým věkem, jak mi to vysvětlila jedna hezká mladá maminka, kterou jsem na její agresivitu + ječící dítě upozorňoval včera před krámem.

Jak to myslela? Že když dítě spatří životem unaveného člověka, tak začne takto hystericky řvát? Mně se zdálo, že nebýt tam jich, tak bych byl životem méně unavený, tak jak je to?

Ad Drap- tebe samozřejmě chápu, jenže, co když ti malí smradi fakt agresivně řvou? A pokud se to skutečně děje, seš si jistej, že nemáš potuchy, o čem by to ve světě, kterýho seš součástí, mohlo vypovídat? Rozepiš se, vím, že to jde ;)

Zajímavá 5Pro koho je otázka zajímavá? annas, quentos, Drap, redy, anonym před 2860 dny Sledovat Nahlásit



Nejlepší odpověď
Avatar uživatele
annas

Proč? Každý to viidí jinak. Pokud jde o starší jedince, nesnášejí hluk, vadí jim i křik, pokud samozřejmě dobře slyší. Neíbí se mně také chování děti v dopravních prostředcích, ani to, když rodiče na děti křičí, nebo táhnou za sebou ječící dítě.

Nějak si neuvědomuji, že by dětí křičely víc, než v době mého mládi. Jsou-li děti naštvané, unavené, něco se jim nelíbí, dávají najevo svou nespokojenost: křičí, pláčou, útočí, ječí. Někdy se chovají ošklivě prostě proto, že se jim nepodařilo přilákat pozornost rodičů.

Horší ale je, jestliže je dítě nějak frustrované, nezná příčinu a tak na sebe upozorňuje.

Kolemjdoucí neznají důvody, někdy je křik nepříjemný, ale jedině rodiče své děti znají, měli by si uvědomit, zda v něčem nedělají chybu.. „Neuplácet“ je třeba bonbonem, brát je takové, jaké jsou, je třeba mít trpělivost, každé dítě je jiné, je třeba se naučit je poznávat.

1 NominaceKdo udělil odpovědi nominaci?mosoj Nahlásit

Další odpovědi
Avatar uživatele
Drap

Myslím, že ta maminka měla v něčem asi pravdu.

0 Nominace Nahlásit


Avatar uživatele
Nuk nuk

Pokud někdo o někom prohlásí, že je „smrad“ (ne-li něco horšího), pak se ani nedivím.

Protože zde shodou okolností odpovídají spíše starší ročníky, zkusím přidat trochu z pohledu matky tří reativně ještě malých dětí. Nevím, jestli dnešní děti jsou ukřičenější, než jsme byli třeba my, nebo vy. Co je pravda, že je to asi víc vidět na veřejnosti. (Záleží také jak malé dítě máte namysli). Ale důvody jsou tři – první je, že se dnes spíš setkáte s maminkou a malým dítkem někde, kde to dřív nebylo tak časté. Matky s dětmi se pohybovaly mezi domovem, parkem a hřištěm. V dopravních prostředcích byli také, ale protože bylo téměř nemožné se d oněj dostat, používali je jen v nejnutnějších případech.
Druhým důvodem je možná styl výchovy. každý má své klady a zápory. A dnešní děti se prostě křičet nechávají. (Pak samozřejmě je ještě otázka, jestli je to styl výchovy, nebo nezájem rodiče, ale to je už individuální věc).
No, a třetí důvod – dřív bylo normální i venku dítě nějak usměrnit. Dnes abychom se my rodiče báli cokoliv udělat nebo jen říci, protože ať udláme cokoliv, hrozí, že přijde nějaký chytrolín, který nám bude v lepším případě jen vytýkat naše výchovné chyby. V horším případě bude vyhrožovat sociálkou. (a to vůbec nemluvím o pokusu dítě jakkoliv trestat).

Upravil/a: Nuk nuk

0 Nominace Nahlásit

Avatar uživatele
Kepler

No, asi jsme to za mlada vnímali tolerantněji, sami jsme měli řvoucí sviště. Dnes jsou z nás usedlí strejdové a staříci, kteří mají rádi klid a teploučko. Vidím to i sám na sobě podle toho jakou a jak hlasitě si pouštím muziku. Mám teď radši pohodovou a nemusí být na plný ceres.

Upravil/a: Kepler

0 Nominace Nahlásit

Avatar uživatele
GM

Jestli to nebude tím, že jsi starý nervózní páprda a vadí ti i to, co ti v mladších letech nevadilo.

0 Nominace Nahlásit

Avatar uživatele
dubraro

Myslím, že to bude jen váš dojem. Děti pláčou stejně jako kdykoliv předtím.

0 Nominace Nahlásit

Avatar uživatele
anonym

Našel jsem tři zajímavé zkušenosti na téma: Miminko pláče, když vidí jednu osobu z rodiny. Mohlo by to mít spojitost? Kdyžtak řešme v diskuzi pod otázkou.

Ahoj,
mám půl-roční dceru a měli jsme stejný problém s mou babičkou-její prababičkou…Nikdo jiný ji nevadil /jsme denně mezi lidmi, je zvykla na ruch apod./..ale jakmile ji jen zahlidla, spustila šílený řev a byla schopná řvat i hodiny – dokud jsme neodjeli..Nicméně, nechali jsme to byt, pár tydnů se babička neukazala a najednou je klid..Nenechá se teda ještě pochovat, ale už ji „snaší“, když ji vidi a neplače. Tak, za mě, nechala bych tomu čas ;)

Ell.Z
Ukecaná baba ;) 1454 příspěvků 22.08.13 13:46

Chtěla bych oživit tuhle diskusi.. Tchýně se včera vrátila z Ameriky, byla tam 14 dní. Večer se za náma stavila, poňuchňat si malýho (budou mu 4.měsíce). Začala na něho mluvit a ten hned začal strašně brečet, ale strašně. Říkala jsem si, že je asi blbost, že brečí, protože ji dlouho neviděl, že to bude nejspíš únavou. Byl jeho čas na koupání. Tak jsem tchýni řekla, ať se za náma zastaví další den. Dneska teda přišla, a jak si ho vzala do náruče, malej zase spustil. Vůbec nešel utišit, bylo to šílený. Když se mi ho podařilo asi po čtvrt hodině uklidnit, tchýně na něho začala mluvit a malej zase začal šíleně plakat. Bylo vidět, jak je to tchýni líto. Malýho hlídává někdy i 3–4 hodiny. Myslíte, že je to tím, že ji neviděl 14 dní? Ale jindy jí nevidí třeba přes týden a nikdy takhle hrozně nebrečel..

Sufik
Kelišová 5657 příspěvků 22.08.13 13:50

@Ell.Z neteř řvala, vždycky, když viděla dědu – nelíbily se jí fousy. A neudělali s tím nic, přešlo to časem. Nemá jiný účes, barvu, opálení… Třeba mu vadí i vůně (parfém, deodorant…) Zkuste to pomalu, ať je u vás, mluví, malej jí vidí, ale ať si ho nevšímá… zvykne si, ještě je malej.

Zdroj: http://www.emi­mino.cz/disku­se/miminko-place-kdyz-vidi-jednu-osobu-z-rodiny-125698/stranko­vani/3/

0 Nominace Nahlásit

Avatar uživatele
karfigol

Nemyslím si, že by děti brečely agresivněji a častěji, spíše je rodiče neumí tak dobře zvládnout, jako dříve, a neumí se do nich vcítit. Dítě řve, pokud má nějaký nedostatek (spánek, jídlo, pití) nebo když se nudí. Z mých zkušeností vím, že není dobré být na dítě přehnaně přísný, ale naopak se mu postarat o dostatek rozptýlení. Mám to dokonce ozkoušené, moje první dítě jsem nedokázal zvládnout a bylo to i tím, že jsme bydleli v malém bytě. U druhého dítěte jsme už bydleli v rod. domě a před nedávnými roky jsme na zahradu koupili dětské hřiště http://www.sklu­zavky.cz/detska-hriste no a od té doby si celý den hraje a neslyším, že by agresivně nebo častěji brečelo.

0 Nominace Nahlásit


Diskuze k otázce
Avatar uživatele
Kepler

General Motors: přesně! http://jpeg.cz/i­mages/2016/06/­28/BtL6Y.jpg

před 2860 dny Odpovědět Nahlásit
Avatar uživatele
zjentek

nuknuk- a přesně to si o mě myslela ta hvězda, která svým stylem výchovy prakticky vychovávala malého vraha- že jsem chytrolín.

před 2860 dny Odpovědět Nahlásit
Avatar uživatele
Nuk nuk

Těžko posoudím situaci, kterou na vlastní oči neviděla, nevím, jak paní reagovala na chování svého dítěte. Pokud jste jí ale šel dávat dobré rady a ona Vás nazvala chytrolínem, tak chápu ji i Vás. Dovedu si to představit z pohledu obou. Pro toho rodiče je to v tu chvíli dost stresující situace. Jde někam má s sebou dítě, kterému je tak 1,5 – 3 roky (asi nejčatější věk pro podobné incidenty) a dítě se začne vztekat a řvát, ideálně bez závažného důvodu. Ten rodič (pokud je normální) obvykle chápe, že je to okolním lidem nepříjemné. Věřte mi, že té paní to bylo hodně trapné. Jenže co má v tu chvíli dělat? Cokoliv udělá, je špatně. Na zadek dítku dát nemůže. Jednak to proti řevu moc nepomáhá a za druhé by se zaručeně ozval někdo, kdo by mamince rázně naznačil, že své dítě bít nesmí. Mohla by se pokusit své dítko nějak zabavit, to by bylo ideální, ale ne na každé dítě tohle zabírá, navíc nemá takové možnosti jako doma. Ignorovat ho nemůže, protože by to v danou chvíli mohlo být pro dítě nebezpečné. A snažit se ho uklidnit nějakým domlouváním? Na to v tu chvíli nemusí být čas. Navíc zaručeně přijde někdo, kdo jí rád řekne, že své dítě špatně vychovává. Dokonce jsem zažila i situaci, kdy mi jeden člověk (aniž bychom se znali) vyčítal, že to mám z toho, že dítě moc biju a po pár minutách přišel někdo jiný a dával mi dost hlasitě najevo, že být to jeho dítě, tak už by mu zmaloval zadek. Naší malé slečně jsou 2,5 roku. Je to hodně usměvavá holčička, řve opravdu zřídka. Ovšem mám hodně vážné důvody, proč s ní nerada jezdím autobusem. Tam se začne nudit a je zle. Těžko pak vysvětlujte spolucestujícím, že se to děje jen v autobuse. Takže já chápu, jak moc Vám to mohlo být nepříjemné, ale dovedu se vžít i do pocitů té paní.

před 2860 dny Odpovědět Nahlásit
Avatar uživatele
GM

Nejsem už sice mladá, jsem babička dvou kluků 2 a 5 roků, ale s Nuk nuk souhlasím na 100 %.

před 2860 dny Odpovědět Nahlásit
Avatar uživatele
anonym

Tady rozebírá agresivitu dětí psycholožka: https://psych­ologie.cz/agre­se-neni-zla/ Má na to zkreslený pohled nebo jsou některé věci pravdivé?
Moje odpověď také stojí za zvážení a souhlasím z osobních zkušeností, že některé děti řvou přímo nelidsky a často ani nikdo nemá tušení proč.

před 2860 dny Odpovědět Nahlásit
Avatar uživatele
zjentek

Minerz, díky. Já mám zase zkušenosti převážně z praxe, třeba před krámem. Někdy by se dalo říci, že doslova „čtu emoce“. V tomto případě to nebylo tak těžké, když ta píp na to svý dítě napřahovala ruku, určitě víš jak- takový to gesto, ať ztichne, nebo by se mohlo stát, že mu ji flákne. Tak dítě zvýšilo frekvence a píp více napřáhla. Tak jsem píp řekl, co je to za píp a že z toho jejího píp takhle vyroste stejný píp jako je ona a až teprve potom jsem zjistil, že dítě brečí proto, že mě vidí. No, a co chlap udělá? Dá hezké mladé holce pěstí na solar? Nedá! A tak to skončilo a teď jsou dvě možnosti-

  1. píp se doma zamyslí, v jakém psych. rozpoložení se nalézá
  2. to dítě odskáče, že jsem se ho zastal a píp v soukromí dokoná dílo, které na veřejnosti jen naznačovala- zavře si k tomu okna, ukojí na malém své skryté emoce(které z ní naprosto zřetelně čtu já) a za deset minut vyleze ze svý nory vysmátá, s dítětem na rukou a před okolím na něj bude dělat ňuňuňu

A pokud se děje za bé, tak kdo všechny podobné píp trestá? I tady se máme nechat přesvědčit, že civilizovaný člověk věci řeší domluvou? Víš co, já to raději ukončím, protože píp jsou všude okolo a těžko říct, kdo to tady čte. Navíc, musel bys to umět taky „číst“, jinak nemůžeš cítit to zlo, čeho jsou schopný a pak žiješ v iluzi, že se domluvíš. Přitom- jedna na solar řeší vše a hned u krámu ;)

před 2860 dny Odpovědět Nahlásit
Avatar uživatele
zjentek

nuknuk- že by jim tak běžně říkali doma? No to snad né ;)

před 2860 dny Odpovědět Nahlásit
Nový příspěvek