Avatar uživatele
eleonnore

Proč mi basová struna “e” na kytaře při hraní s trsátkem ošklivě drnčí? Jak hrát správně trsátkem?

Jsem takový věčný začátečník. Momentálně nejvíc řeším, že mi při hraní s trsátkem basová struna „e“ divně drnčí. Nezní, jak by měla, nepříjemně rezonuje, jakoby drnčí.
Může to být mojí kytarou, snímačem, strunami (značkou/měkkostí-jsem drobná křehká slečna a zřejmě se pro mě nehodí všechny typy strun), ale nejpravděpodobnější je, že dělám chybu já sama – svojí technikou.
Když jsem chodila na hodiny kytary, učitel mi říkal, že buď trsátkem hraju, jako když vyšívám, nebo to strašně řežu. Může mi někdo poradit, jestli je to způsobené tím? A popřípadě jakým způsobem trsátkem hrát, aby mi basová struna tak ošklivě nezněla?
Děkuji :)

Zajímavá 1Pro koho je otázka zajímavá? anonym před 2745 dny Sledovat Nahlásit



Nejlepší odpověď
Avatar uživatele
Kepler

Je mi divné, že drnčí jen basová struna E. Může to mít víc příčin: kytara je podladěná (ne podle ladičky), příliš do toho řežeš, struna je příliš blízko hmatníku a drnčí o pražce (lze nastavit na kobylce). Jak jsem pochopil, jde o el. kytaru, takže může být v háji i snímač. Ale vsadím vietnamské pantofle, že bude nejspíš tvou technikou, trsátko používat umírněně.

0 Nominace Nahlásit

Další odpovědi
Avatar uživatele
patmull

Možné příčiny:

  1. Špatně seřízená výška strun na kobylce
  2. Špatně seřízený krk kytary. Uvnitř krku je tzv. truss rod – taková kovová tyč napříč krkem (nevím jak se tomu říká česky). Krk kytary musí být vodorovný, ne zkroucený. I nepatrn= zkroucení je znát. Možná je třeba jen seřídit, bohužel je taky možné, že truss rod je třeba zlomenný a to potom je oprava dost drahá.

ad a) b): https://www.y­outube.com/wat­ch?v=8f21mqcA­Onk

  1. Možné je taky, že to prostě jenom špatně to hraješ. Strunu stiskneš příliš málo a ta potom vibruje.
  2. Z každého z výše uvedených bodů je něco trochu špatně a potom to nehraje jak má

0 Nominace Nahlásit


Avatar uživatele
kelley

Snímačem to určitě není. Je to buď technikou hry (vyšíváním/řezáním 🙂 ), starými/příliš měkkými strunami a nebo také špatně seřízenou kytarou – struna E je příliš nízko nad hmatníkem. A co se techniky týče – mnoho (nejen) baskytaristů přímo nesnáší, když někdo hraje na baskytaru trsátkem a akceptují jedině hru prsty a to pak také méně drnčí.

Zdroj: http://hudebni­forum.cz/hrani-na-baskytaru-tabulatury/

0 Nominace Nahlásit

Avatar uživatele
dubraro

Zkus trsat blíž ke kobylce, to dává base ostřejší, klapavý zvuk.

0 Nominace Nahlásit

Avatar uživatele
anonym

Myslím si,že je to strunamä a nebo i špatnou kytarou,to je těžké takhle na dálku,když to člověk nemá v ruce.
Měl jsem kdysi podobný problém,koupil jsem kvalitnější struny a bylo to
vcelku potom dobré.Ečko je nejsilnější struna,tyhle struny často rezonují,protože je hodně silná,zkus se zeptat v hudebninách.

0 Nominace Nahlásit


Diskuze k otázce

U otázky nebylo diskutováno.

Nový příspěvek