Avatar uživatele
Tw!st

Proč mi lidé říkají, že jsem arogantní?

Například když někdo vidí nějaký problém a vyčítá mi ho a já se logicky obhájím abych mu dokázal že tohle není můj problém, naneštěstí díky jeho nízké inteligenci to nepochopí a řeknu že by měl nejdřív použít mozek než něco vypustí z úst, je tohle arogance? Nebo když se mě někdo snaží poučovat v něčem co vím sto krát lépe než on a já řeknu ať si hledí svého že nevím proč mě zrovna v té věci poučuje když o ní neví ani část toho co já, proč mě nazval arogantním? Nikdy neříkám že vím všechno, je spousta věcí co ví nebo znají lépe než já, ale na základě čeho mi všeci říkají že sice jsem chytrý ale trochu arogantní? (tohle mi mimochodem řekl dlouholetý kamarád s kterým se znám prakticky od narození a nikdy jsem s ním neměl žádný problém). Jak moc špatná je arogance jako povaha? Jak aroganci můžu u sebe vyléčit?

Upravil/a: annas

Zajímavá 2Pro koho je otázka zajímavá? iceT, Kepler před 2882 dny Sledovat Nahlásit



Nejlepší odpověď
Avatar uživatele
annas

V popisu je jen vaše vysvětlení, to je vždy subjektivní. Na posouzení situace je třeba slyšet i názor druhých.

Zřejmě se projev arogance jeví u ostatních tak, že dáváte najevo své ego, jste příliš sebevědomý, argumentuje často pohrdavě až hrubě. Možná jde u vás o „zakrytí“ nějakého vnitřního pocitu méněcennosti atd.

Je důležité být i pokorný. Uvědomit si, že ctnosti – skromnost a nesobeckost – Vám pomohou vytvořit si respekt k druhým i sám k sobě . Respekovat druhé znamená, že oni budou respektovat vás. Taková může být i podstata úspěchu. Pak naleznete i vnitřní harmonii a klid.

Změňte svou aroganci na asertivitu, buďte otevřený, upřímný, taktní, srozumitelný, ovládejte své emoce. Naslouchejte druhým, neubižujte jim ani sobě.

Přílišná arogance je poruchou psychiky. Pokud je vaše chování neúnosné, zkuste se poradit s psychologem.

„Arogance je parukou k zakrytí duševní pleše.“ Jan Werich

Upravil/a: annas

0 Nominace Nahlásit

Další odpovědi
Avatar uživatele
Kepler

I když o něčem víš 100× víc, než ostatní, hodně záleží na tom, jak jim to dáváš najevo. Některé typy odpovědí mohou znít arogantně a lidi neradi přiznávají to, že máš pravdu a oni ne. Zkus odpovídat třeba: možná máš pravdu, ale já jsem někde četl, že…Nebo: ve školách se to učí jinak, na vlastní oči jsem viděl to a to…Nedávej tak najevo svou převahu.

0 Nominace Nahlásit


Avatar uživatele
Reezo

Důležité je umět si představit sebe na místě druhého. Co kdyby se takhle k tobě někdo choval? něco jiného je komunikovat s kámošem, kde se dobře chápete a víte jak to ten druhý myslí. Podstatné je také uvědomit si, že ten člověk to může myslet dobře a zasloužil by třeba lepší odpověď. Tady dost pracuje psychologie, protože jsme každý jinak psychicky stavěný. Někdo si bude myslet, že jsi třeba blb co si nenechá poradit, někdo to bude řešit násilím a někdo to zas může brát flegmaticky.

Hodně člověk pozná s postupujícím věkem. Případně vlastní děti tě jednou proškolí a budeš vzpomínat na podobné situace, které se ti stávali.

0 Nominace Nahlásit

Avatar uživatele
led

„Jak aroganci můžu u sebe vyléčit?“ Používajte rozum.
V texte otázky sám navádzate odpoveď „že by měl nejdřív použít mozek než něco vypustí z úst“ Nie nadarmo sa hovorí „Mlčeti zlato, mluviti stříbro“, alebo „Cokoli řeknete, může být použito proti vám.“
Ale na druhej strane právo povedať si svoj názor je potrebné si udržať, len treba vedieť, kedy, kde a akým spôsobom ho prejaviť.
Určite nie urážaním a zneucťovaním „protivníka“.
Kto znižuje kvalitu svojho protivníka, znižuje tým aj svoju kvalitu, hodnotu.
Výhra silného proti slabému, víťaza necení, ale ak Dávid porazí Goliáša, spomienka prežíva tisícročia.

Upravil/a: led

0 Nominace Nahlásit


Diskuze k otázce

U otázky nebylo diskutováno.

Nový příspěvek