Avatar uživatele
lola

Proč mi pračka vyhazuje pojistky?

Zapnu pračku a prásk. Pojistky. Celou jsme ji rozebrali,všechno vypadá normálně. Může to být programátorem? Na novou zrovna nemáme,tak poraďte!
Doplňuji:
Pračka je stará asi 10let a moc elektoniky v sobě nemá. Navíc je přítel elektrikář,takže to není ani pojistkama.

Uzamčená otázka

ohodnoťte nejlepší odpověď symbolem palce

Upravil/a: lola

Zajímavá 3Pro koho je otázka zajímavá? panenka, elektrikář, anonym před 4762 dny Sledovat Nahlásit



Nejlepší odpověď
Avatar uživatele
hanulka11

Nám dal elektrikář silnější jistič a silnější zásuvku.. Může být problém ve šňůře v čemkoliv co je oku utajeno. Nehrála bych si na opraváře a zavolala servis , může to být i maličkost a znepříjemňuje vám to život.

0 Nominace Nahlásit

Další odpovědi
Avatar uživatele
anonym

záleží na velikosti pojistek,možná je máte slabé,a taky jestli máte jistič nebo pojistky,než v pračce tak spíš v elektrice bych hledala příčinu

0 Nominace Nahlásit


Avatar uživatele
michael69

Prasklé(vadné) topné těleso.

0 Nominace Nahlásit

Avatar uživatele
anonym

V dnešních pračkách je mnoho elektroniky a tak laik pouhým okem nezjistí závadu.Chtělo by to proměřit zkušeným elektrikářem a ještě lepší by bylo zavolat opraváře. Neodborný zásah může udělat prásk a celý byt je v plamenech nedej bože,aby došlo k nějakému zranění.

0 Nominace Nahlásit

Avatar uživatele
RQLM

nepřipojila jste na daný zásuvkový okruh k pračce nějaký další spotřebič? jejich spotřeba dohromady by pak mohla převyšovat povolené hodnoty a jističe jsou dole.
pokud dobře chápu, že myslíte jističe na baráku a ne pojistky uvnitř pračky…

0 Nominace Nahlásit

Avatar uživatele
Děda Louda

Nejdřív je potřeba zjistit příčinu poruchy a tu odstranit. Pokud je pračka jinak v kondici, tzn. neteče, nemlátí a pod., je na uvážení, co má za sebou a jestli se vůbec vyplatí do opravy investovat.
Instalace je v pořádku? Co vás vedlo k jejímu celkovému rozebrání?
Aspoň máte jistotu, že pojistky pojišťují.
Závada nemusí být v samotné pračce. Je-li k jejímu okruhu připojen další spotřebič, může být překročena zátěž a pak práskají pojistky.

0 Nominace Nahlásit

Avatar uživatele
Hlada

Jestli je pračka mechanicky v pořádku, tak nemusíte uvažovat o nové. Najít závadu je velmi jednoduché, stačí jakýkoli ohmetr. S podivem je, že ji elektrikář nenašel. Otázku by chtělo doplnit o to, co všechno měřil a co je tedy možné vyloučit. Zásuvku vyhazuje jistič nebo chránič? Jestli je v pračce tvrdý zkrat ihned po zapnutí, tak kromě kabeláže ho může způsobovat programátor nebo vodní ventil. Topné těleso to být nemůže, zapíná se až po napuštění vody. Jestli si s tím nevíte rady, zavolejte technika. Je to jednoduchá oprava.

0 Nominace Nahlásit

Avatar uživatele
Michal Kole

Dát silnější jistič nemusí být nejlepší řešení. Záleží jaký mají průřez vodiče. Pokud má vodič průřez 2,5 mm2 tak může být maximálně 16 A jistič pokud 1,5 mm tak maximálně 10 A.

Taky lze zkusit dát jistič, který snese větší přetížení. Do bytů se dávají jističe charakteristiky B. Lze zkusit dát charakteristiku C, ale zase je to spíš řešení důsledku poruchy pračky než vyřešit příčinu problému pračky, tedy dát pračku do autorizovaného servisu nebo koupit novou.

Jistič vypadne v důsledku přetížení nebo zkratu ?

Při zkratu jistič vypadne hned a při přetížení až za chvíli.

Pokud vypadává jistič při přetížení tak by to mohlo znamenat že jsou někde v pračce (na hřídeli motoru/bubnu na převodovém kole) je namotané nítě, které motor brzí a motor musí odebírat ze sítě víc proudu, aby se mohl točit.

Zkuste změřit spotřebu pračky třeba tímto (http://www.gme­.cz/cz/meric-spotreby-elektricke-energie-3362-p759-311.html).

Není třeba zanesené čerpadlo ?

0 Nominace Nahlásit

Avatar uživatele
elektrikář

Nutno nechat přemněřit izolační stav, může být zlomená a poškozená přívodní šňůra. Mněl jsem už zateklou vodu v gumovém konci přívodní šňury Prodřené dráty ve svazcích uvnitř pračky, spálený motor.Čerpadlo zanešené nítěma.Spálený programátor.Mož­ností je mnoho nejlépe si poradí pracovník servisu, má s tím přece jenom víc zkušeností.

0 Nominace Nahlásit


Diskuze k otázce

U otázky nebylo diskutováno.

Nový příspěvek