Avatar uživatele
anonym

Proč musí ČSSD dát advokátovi Zdeňku Altnerovi 337 milionů Kč?

Předsednictvo sociální demokracie ve středu večer schválilo, že si od Fio Banky vezme úvěr 338 milionů korun a z něj zaplatí Altnerovi 337 milionů. Strana bude částku splácet 20 let, řekl Právu předseda Ústřední kontrolní komise ČSSD Roman Váňa. Bance budou sociální demokraté ručit právě budovou v Hybernské ulici v centru Prahy.

Předsednictvo chce také šetřit, což se dotkne volební kampaně před podzimními krajskými a senátními volbami. Podle předsedy ČSSD Bohuslava Sobotky se úspory budou týkat zejména provozních výdajů a neměly by příliš poznamenat schopnost strany komunikovat s občany.

Soudy Altnerovi pravomocně přiznaly, že mu ČSSD musí zaplatit částku přes 18,5 milionu korun, která vzrostla o dalších více než 318 milionů kvůli smluvní pokutě za 5734 dní od podání žaloby do vynesení pravomocného rozsudku.

Spor začal v roce 1997, kdy ČSSD uzavřela s advokátem Zdeňkem Altnerem smlouvu o právní pomoci při získávání svého historického sídla – Lidového domu v Hybernské ulici. Smlouvu dojednal tehdejší místopředseda strany Ivo Svoboda a podepsal ji tehdejší předseda Miloš Zeman.

Celé to připomíná nezaplacení malé pokuty v MHD kdy z malé čásky je po delší době najedou veliká nesplatitelná částka, a následuje exekuce velikého majetku, prostě je zde chyba v ekonomickém systému kdy někdo rychle zbohatne na cizím neštěstí.

Upravil/a: annas

Zajímavá 0 před 2957 dny Sledovat Nahlásit



Nejlepší odpověď
Avatar uživatele
Drap

Musí zaplatit proto, že je dluží. Nic jiného v tom nehledej. Uzavřeli smlouvu na určitou práci a tu potom nezaplatili. Teď musí respektovat soud.

0 Nominace Nahlásit

Další odpovědi
Avatar uživatele
anonym

Protože v této republice se mají dobře jen vyžírkové. Poctivou prací ještě nikdo nezbohatl.
Všechny vlády a parlamenty schvalují zákony, aby se to jim vyplatilo a normální člověk aby pohořel. ZA KOMUNISTŮ BY TOHLE BYLA LICHVA, KDY BY ŠEL TEN ADVOKÁT SEDĚT.
Proč asi neschválí zákon, že podnikatel, který dluží svým zaměstnancům několik výplat, a to třeba i za rok, má platit stejné penále, jako si napočítal ten advokát?

Upravil/a: quentos

1 NominaceKdo udělil odpovědi nominaci?anonym Nahlásit


Avatar uživatele
marci1

Altner vysoudil ČSSD zpět Lidový dům a nebyl mu vyplacen honorář (dle smlouvy).
Podrobněji ve videu: http://www.ces­katelevize.cz/ct24/174­2491-kauza-cssd-vs-advokat-altner-klicove-momenty-na-zaberech-z-archivu-ct

0 Nominace Nahlásit

Avatar uživatele
postcd

Jak píše Drap.
Protože ČSSD souhlasila s takovým penále. (v té smlouvě s advokátem)
Jak ČSSD říkala, tak ještě se pokusí využít všech zákonných prostředků aby minimalizovali náklady zniklé tou spoluprácí/sporem s Altnerem.
Asi vás ale zajímá jestli by nešlo nějak zákonně zajistit aby nebylo nutné platit astronomické penále. To nevím, nejsem právník (

0 Nominace Nahlásit

Avatar uživatele
anonym

odpovědí už je tu dost a tak přidám jen svůj názor. lichvářskou smlouvu právníka soud vyřeší, i když to trvalo několik let a penále stojí za to, ale výživné pro dítě, které je stanovené soudem a později nevyplácené, to soud vyřešit dost často neumí a o penále nemůže být ani řeč.

0 Nominace Nahlásit


Diskuze k otázce
Avatar uživatele
Quimby

Lahny: Vždyť ten zákon už platí, to je to samé jako s ČSSD, prostě se jedná o porušení smlouvy, takže ho pošlete k soudu, počkejte si 10let a dostanete taky tak obrovské penále.
Lichva? Přijde vám normální, když někdo někomu dluží 10 let? vždyť sám kritizujete už jeden rok a chtěl byste za to stejné penále, teda taky lichva, ne?

před 2957 dny Odpovědět Nahlásit
Avatar uživatele
anonym

Já jsem tím mysle, aby zákony platziliPRO VŠECHNY, tedy i pro toho podnikatele, který dluží zaměstnancům výplaty.Jak je možné, že on MUSÍ zaplatit pouze částku výplaty BEZ úroků (mám s tím zkušenosti) a tomu advokátovi se platí i úroky?
Kdysi jsem se bavil s jedním advokátem a on mi řekl:„Chcete spravedlnost a nebo vyhrát spor?“
A takhle se v této republice rozhoduje.NIKOMU NEJDE O SPRAVEDLNOST, ALE O TO CO NEJVĚTŠÍ ČÁSTKU VYSOUDIT.

před 2957 dny Odpovědět Nahlásit
Avatar uživatele
Quimby

No, tak nevím, nevyplacením výplat určitě mohla vzniknout zaměstnancům škoda, kterou mohli v soudním řízení vymáhat. Ale pokud o ni nepožádali, tak ji samozřejmě nemuseli dostat.No, ale zákon pro něj platil taky, když je nakonec musel zaplatit.
Jeden advokát říkal… to není argument a hodnotit podle toho všechny je nesmysl.
„A takhle se v této republice rozhoduje“ Ano, dvě soudní řízení nám dávájí jasný a správný obrázek o celé společnosti.

Mně přijde správné, že ČSSD musí platit úroky, smlouvy se mají dodržovat.

před 2957 dny Odpovědět Nahlásit
Avatar uživatele
anonym

Mně to přijde také správné, že to ČSSD má zaplatit, ale přijde mně NEHORÁZNÉ takovou částku tomu advokátovi.
Jak říkám, za komunistů by ten advokát šel sedět ZA LICHVU.Jenže v kapitalistické společnosti je člověk člověku vlkem a podle toho to tady vypadá.
Přiměřená sankce by byla +2 – 3 miliony a ne STOVKY MILIONŮ.

před 2957 dny Odpovědět Nahlásit
Nový příspěvek