Avatar uživatele
P70

Proč má barva do tiskárny na sobě čip? Co je to přesně za čip?

Děkuji

Upravil/a: annas

Zajímavá 0 před 2316 dny Sledovat Nahlásit



Nejlepší odpověď
Avatar uživatele
cochee

  1. Čip monitoruje zbývající množství barvy a hlásí, když se blíží k nule.
  2. Čip znesnadňuje výrobu nových zásobníků jiným výrobcům a uživatele tak nutí kupovat originální (čti: předražené) barvy.
  3. Čip hlásí vůbec přítomnost zásobníku s barvou na svém místě a umožňuje tak zabudovat do tiskárny funkci: „netisknu, chybí ti barva“ přestože není pro tisk potřebná, například někdo tiskne pouze texty a potřebuje pouze černou barvu. Důsledky jako ad 2. Dokonce některé multifunkční tiskárny odmítají skenovat, řkouce, že nemají barvu pro tisk.

Identifikace čipu může a nemusí být jednoduchá, právě kvůli bodu 2. Ale asi to tak těžké není, když pro většinu náplní (nebo alespoň pro komerčně úspěšné modely) se alternativní barvy běžně vyrábějí. Je ale fakt, že se občas stává, že alternativní barva selhává nebo „zlobí.“

0 Nominace Nahlásit

Další odpovědi
Avatar uživatele
Arne1

Na doplnění – vyplatí se kupovat takovou tiskárnu, která není závislá na očipovaných kazetách. Ať je to laser, nebo inkoust. Když si spočítáš náklady, vyjde ti to jasně. Já jsem právě koupil inkoustovou od Epsonů, s tankovými zásobníky. Nemá to žádné čipy, inkoust dodávají originálně v normální flaštičce za cca 150 Kč a je ho odhadem deci a půl. Při ceně za tiskárnu s dvěma černýma náhradníma flaštičkama cca 4000Kč a porovnáním za nejlevnější laser za 1700 který má náhradní náplň (očipovanou) taky za 1700 je to naprosto jasná volba. Co znám jiné tiskárny, kde se náhradní náplně o miniaturním objemu kupují za stovky korun, tak je to jasné.

0 Nominace Nahlásit


Avatar uživatele
Jiří Bohumil

Na základní otázku Ti dostatečně odpověděl cochee. Ale dodávám, že u některých tiskáren je možné potřebu čipu vyresetovat a pak funguje i na kazety neoriginální a je možno je doplňovat i pouze inkousty (Canonky).
Ale doplňování inkousty bývá problémové, pokud není tiskárna v častém provozu, snadněji zasychají. Já je i ředím 1:1 vodou a je to lepší.
Ale jak píše Arne1, tiskárna s inkoustovými zásobníky sice nemusí mít čipy, ale při zaschnutí trysek a pokud se je nepodaří propláchnout, jde tato do kontejneru.
To je třeba případ těch Epsonek.
Takže, z tohoto důvodu, jsou, podle mne, lepší tiskárny s kartridží s tryskami. U té se vymění kartridž za 250–400,– Kč a jede dál.
Jinak také nemá pravdu s laeserovkami.
Dá se sehnat, třeba „Samsung Xpress 2875 ND“, pokud potřebuješ pouze na psaní, sice nebarevná, za cca 4000,– Kč (já ji sehnal, skoro novou na bazaru, za 2500,–) a k ní je neoriginální kartridž na 3000 stránek, sice neoriginální, ale plně funkční i s čipem, za 350,– Kč.
A nezasychá !!! A jde o velmi dobrou tiskárnu s mnoha funkcemi a možnostmi.

0 Nominace Nahlásit


Diskuze k otázce

U otázky nebylo diskutováno.

Nový příspěvek