Avatar uživatele
Kepler

Proč máme divoké sny?

Mívám je téměř výhradně poté, co se na noc nadlábnu, protože se mi pak snadno usíná. Únavu mozku vysvětluje třeba teorie, že žaludek musí intenzivně pracovat a tak se na mozek dostává kyslíku méně. Ale jak to, že během spánku je tak aktivní?

Uzamčená otázka

ohodnoťte nejlepší odpověď symbolem palce

Zajímavá 6Pro koho je otázka zajímavá? annas, GM, johana 56, replicator, hapiky, independent před 2289 dny Sledovat Nahlásit



Nejlepší odpověď
Avatar uživatele
annas

Odpoveď byla označena jako užitečná

Určitě jste slyšel, že se má jíst nejpozději 2 hodiny spaním, aby měl žaludek jídlo včas zpracovat. Žaludek totiž od 19.00 do 21.00 hodin „odpočívá“, vyvíjí minimální aktivitu podle orgánových hodin

Podle některých vašich reakcí usuzuji, že zřjejmě nevěříte v energetické okruhy, akupunkturní dráhy a třeba orgánové hodiny. Probouzíte se v určitou dobu? Můžete mít oslabený orgán, která v noci funguje. Opět mám vyzkoušené a potvrzené.

V noci totiž vyvíjí nejvyšší činnost od 23.00 do 01.00 žlučník, další 2 hodiny játra, pokračují plíce a tlusté střevo. V 7.00 ráno nastupuje žaludek, takže kolem 8.00, když se žaludek připraví, dobře tráví atd.


Takže těžké jídlo ovlivňuje sny. To tvrdí i vědci

Výzkum
"Výsledky studie zjistily, že u 68 lidí z 382 (17,8 %) mělo vliv na jejich sny určité jídlo nebo skutečnost, že jedli pozdě v noci. Jak rušivé (44 %), tak bizarní (39 %) sny přišly po mléčných výrobcích včetně sýru, mléka samotného nebo zmrzliny. Nejhůře dopadly modré sýry s plísní.

Na dalším místě se umístila kořeněná jídla – rušivé sny mělo 19 % účastníků. Třetí příčku obsadily sladkosti se 13 % rušivých snů a dokonce 27 % bizarních. Samotná skutečnost, že účastníci jedli pozdě v noci, měla vliv na vznik nočních můr (47,2 %) nebo bizarních snů (22,2 %).

Důležité je však se před spaním nepřejídat a volit spíše menší dávky jídla.

V čem se nakonec vědci shodnou, je skutečnost, že každé lidské tělo může reagovat jinak – každý má tělo jinak stavěné, má jiné zvyky a návyky. Například někoho káva před spaním spolehlivě nabudí tak, že neusne, pro jiného šálek espressa znamená klidný spánek.

Ale jednoznačný recept na klidný spánek tedy neexistuje, a nedá se ani říct, že jídlo X způsobí sny typu Y. "

Jan Lipšanský
https://blog.ka­loricketabulky­.cz/2015/06/ji­dla-ktera-zpusobuji-zle-sny-a-potraviny-jez-zaridi-prijemne-sneni/

Když vás někdo třeba honí – vidíte hlínu, oheň, vodu, hodně osob atd. ?

Nebudu uvádět vlastní oznatky z dlouholetého svého léčení, konzultací atd., protože mnozí stejně nevěří, budou negativně reagovat na mou odpověaď. Opravdu mám vše vyzkoušené na sobě. Funguje. Nikoho nenutím, nepřesvědčuji, jen konstatuji. …

1 NominaceKdo udělil odpovědi nominaci?Kepler Nahlásit

Další odpovědi
Avatar uživatele
michalds

Přesně nevím, ale existuje teorie – mě se potvrdila, že čím chladnější místnost, ve které spíme, tím je vyšší šance na noční můry.

0 Nominace Nahlásit


Avatar uživatele
zjentek

Nestraš, teď jsem dojel štyry topinky a dvojo tvarůžky.

Jinak otázku netuším, u mě o aktivitě mozku není ani řeči.

Ale Faňule to dělá. Ty divoký sny. Nažere se, pak lehne, v momentě „jakoby zdechne“ (jazyk ven) a pak spící ožije, koulí bělmem, nebo co to, mrská se jak ta slečna v hororu Kruh a u toho mě kope do slabin, take bomby a teď ty podivně otevřený oči jenom s bělmem a sem tam fofrem prolítne skrz ta rozšířená panenka… no určitě stejnou jorkšíračku musel mít i tvůrce zombie, tím se to vysvětluje.
Asi to máš tak nějak podobně. Ať tě někdo natočí a přizvěte exorcistu, ať má rodina sichr, kdo tu lednici vždycky vyžere.

0 Nominace Nahlásit

Avatar uživatele
hapiky

Dodnes nevíme prakticky nic o svém vědomí, jak funguje, čím nebo jak je ovlivňováno naší vůli apod. a sny mohou být jeho součástí. I když to vypadá, že sny můžeme nějakým způsobem regulovat, podstatu snu nedokážem odhalit. Říká se, že až odhalíme šestý smysl, můžeme odhalit také podstatu snění.

0 Nominace Nahlásit


Diskuze k otázce
Avatar uživatele
Kepler

annas: Je pravda, že na takové věci jako jsou energetické okruhy, akupunkturní dráhy a třeba orgánové hodiny nevěřím. Myslím si že činnost organismu se řídí jen rytmem spánku a bdění. Vím, že jíst pozdě večer není žádoucí, ale já prostě s prázdným žaludkem někdy nedokážu usnout.

před 2288 dny Odpovědět Nahlásit
Avatar uživatele
da ny

To je možná škoda :)
http://zdravi­.doktorka.cz/or­ganove-hodiny/
Čínská kultura a medicína tady byla na vysoké úrovni, dřív, než prvobytně pospolná společnost a evropský středověk 😁
Naši předkové obědvali „těžká jídla“ mezi 14 – 16h, tradovalo se, nejen u evropské šlechty a sedláků do novověkých dějin.
Večerní jídlo zdravému člověku nevadí. Ideálně, naposledy 2h před spaním. Pokud jdete spát kolem 24h, klidně se najezte ve 22h. Snad něco lehčího, než vepřo (uzeno), knedlo, zelo, nebo jitrnici :).
Podívejte se na jižní státy a středomoří. Všichni hodují ve večerních a nočních hodinách. Jen ta strava je jiná, než klasická česká kuchyně, s nevhodnými kombinacemi.
Biologický proces trávení je známý i klasické medicíně.
MUDr. se také lépe orientuje, podle času, při pacientových nočních obtížích (zda jde spíše o žlučník nebo játra).
Ulehnout s nacpaným žaludkem múže způsobit děsivé sny a neklidný spánek.
Stejně tak nedostatek hořčíku (pro ten jsou i jiné příznaky, bez přecpaného žaludku těžkým jídlem), může být příčinou divokých snů.

před 2288 dny Odpovědět Nahlásit
Avatar uživatele
GM

michalds – děkuji za objasnění záhady, proč se mi někdy nezdá nic a někdy mám krásné barevné výpravné sny s dějem – to vždy, když si nechám na noc pootevřené okno. Teprve dnes mi to došlo.

před 2289 dny Odpovědět Nahlásit
Avatar uživatele
michalds

:)

před 2287 dny Odpovědět Nahlásit
Nový příspěvek