Avatar uživatele
hapiky

Proč může obviněný u soudu beztrestně lhát oproti jiným účastníkům soudního řízení?

Proč se to nebere jako zvýhodňování jedné strany?

Zajímavá 0 před 2199 dny Sledovat Nahlásit



Nejlepší odpověď
Avatar uživatele
Edison

Nepřitíží… nesmí! Krom toho, že k soudu se obviněný nikdy nedostane, protože obviňuje policie/vyšet­řovatel a to ke státnímu zástupci a ten pak vznáší žalobu k soudu. Tedy k soudu nejde obviněný, ale obžalovaný.

Ale k věci: Obžalovaný, tedy nikoli vyšetřovaný, podezřelý, ba ani obviněný, má právo bránit se lží a nesmí mu to být k tíži. Všiměte si, že oproti ostatním účastníkům řízení není obžalovaný poučován, že nesmí lhát. Naopak, plná spolupráce obžalovaného (a před tím obviněného…) je brána jako polehčující okolnost.

1 NominaceKdo udělil odpovědi nominaci?ivzez Nahlásit

Další odpovědi
Avatar uživatele
Shoehardt

Lhát sice může, ale pokud se prokáže, že lže, tak mu to přitíží při stanovení trestu.

0 Nominace Nahlásit


Avatar uživatele
Kepler

Nejsem teda právník, ale klonil bych se spíše k Shoehardtovu názoru. Myslím, že se tomu říká křivá výpověď. Obžalovaný má za určitých podmínek pouze právo nevypovídat.

Upravil/a: Kepler

0 Nominace Nahlásit

Avatar uživatele
ivzez

Souhlasím s Edisonem:
Obžalovaný má právo hájit se všemi prostředky včetně lži.

Upravil/a: ivzez

0 Nominace Nahlásit

Avatar uživatele
Smlouvyzdarm

Obviněný, obžalovaný … myslím, že je jedno jak ho nazveme a v jaké fázi řízení se případ zrovna nachází, protože je jasné, která strana řízení to je. Prostě může lhát zejména z důvodu, že se jedná o trestní řízení a tady je tedy podstatné to, že se mu musí skutek DOKÁZAT. Může Tedy lhát od samého počátku, tedy i ve fázích kdy ještě není obžalován, když už jsme u toho, protože podstatné nejsou jeho výpovědi, ale skutečné důkazy. Samozřejmě by se to trestat klidně mohlo, ale přemýšleli jste co by to přineslo? Část pachatelů by využili práva nevypovídat, protože minimálně toto právo budou mít vždy, a to jen proto, aby si nepřitížili, kdyby se prokázalo, že něco není úplně tak jak to podali. Myslím, že je mnohem lepší, když se snaží upravit skutečnost a alespoň něco řeknou a často se v tom nakonec utopí sami. Policie prostě musí zjistit co se stalo. Vezměme do úvahy o kolik jednodušší bude práce, když jim pachatel řekne „Pichnu do kabatu a v něm chlap. Ještě sedmkrat mi spadl na nuž“. Než promluvil měli jen chlapa s nožem a mrtvolu…

0 Nominace Nahlásit


Diskuze k otázce
Avatar uživatele
Edison

Obžalovaný se křivé výpovědi nemůže dopustit. Smí lhát. Křivé výpovědi se může dopustit např. svedek. Ten je taky před výpověšdí poučován. Asi by to chtělo kapku nastudovat.

Taky nejsem právník, ale na některé věci to potřeba není a jisté základní znalosti práva by měl mít každý.

před 2199 dny Odpovědět Nahlásit
Avatar uživatele
Smlouvyzdarm

Hm… myslím, že je jasné, že každý z nás prostě rozumí něčemu jinému. Můžeme předpokládat, že to či ono by měl vědět každý, ale bohužel – předpoklad je matkou prů.eru. Myslím, že nejsem úplně hloupý, ale i tak jsem se měl opakovaně možnost přesvědčit, že jsem nevěděl něco … něco co bych asi vědět měl. A byl jsem si vědom, že je tomu tak. Bohužel jsem možná zrovna ve škole podřimoval. Možná jsem tam vůbec nebyl, nebo jsem prostě už zapomněl. Proto bych takovou neznalost vnímal s větší pokorou. Ani právníci neví vše, často neví ani to co by vědět měli … oni jsou odborníci a tak to po nich můžeme chtít…

před 2194 dny Odpovědět Nahlásit
Nový příspěvek