Avatar uživatele
Misa503

Proč namrzává lednička ?

Dobrý den. V ledničce na zadní stěně mám chladící desku o rozměrech 60cm x 30 cm. Deska drží zespodu na několika úchytech a je asi 2cm vzdálena od zadní stěny – jakoby vysunutá dopředu. Kolem desky – pod deskou – proudí chladný vzduch do lednice. Celá plocha desky se při činnosti chlazení jemně ojíní. Pod deskou je odtokový žlábek, otvor vede hadičkou do odtokové nádoby vzadu za lednicí. V poslední době se mi začíná objevovat na dolní části desky silnější námraza. Námraza se projevuje tak, že je po celé délce desky. Vypadá to následovně. Asi za týden se již objeví na konci dolní desky dole 2cm ledu po celé délce desky a směrem nahoru je také led , ale ten se zeslabuje až do výšky asi 12 cm. Prostě, když se chladící deska při nečinnosti motoru postupně vypne, tak stéká voda do žlábku, pak zase motor zapne a chladící deska se lehce orosí – takové slaboučká vrstva sněhu. Dříve byla tato vrstva až na konec desky nad žlábkem. Nyní se mi vytváří nad žlábkem z té stékající vody na desce led, který je nejsilnější na chladící desce dole, jak jsem psal asi 2cm silný led a do výšky na desce asi 6cm a dlouhý led těch 60cm na celé délce desky. Nad 12cm zespodu té desky je již celá deska směrem nahoru bez ledu, jak má být. Prostě ta stékající voda na konci desky všechna nesteče do žlábku, ale část vody zmrzne a tvoří se silný pruh ledu na spodní části chladící desky. A mám dotaz, čím to tak může být ? Lednice je stá asi 15 let, ale jinak funguje bez závad. Proč stékající voda na konci desky začala částečně silně namrzávat ? Termostat spíná správně. Dole v lednici mám 7stupňů, nahoře je 14 stupňů a nad žlábkem je 9stupňů – měřeno v regále – polici. Děkuji za případné rady.
Doplňuji:
…těsnění je nové, v tom to nebude

Zajímavá 1Pro koho je otázka zajímavá? MK44 před 3576 dny Sledovat Nahlásit



Odpovědi
Avatar uživatele
anonym

Zřejmě ti přestalo dokonale doléhat těsnění veří a do lednice neustále proudí vzduch zvenčí – v něm obsažená vlhkost na chladné desce kondenzuje a mrzne.
Řešením by bylo

  • seřídit dveře (lze-li to)
  • vyměnit těsnění (koupíš např. v servisu dané značky)
  • vyměnit lednici (asi bych doporučil – vzhledem ke stoupajícím cenám energií)

Doplňuji:
Pokud je těsnění nové – a před jeho výměnou to nedělalo – pak si zkontroluj, zda je namontováno dobře a dobře těsní.
Kontrola je jednoduchá – otevři lednici dokořán, pár sekund ji nech vyvětrat (aby se dovnitř dostal teplý vzduch), pak ji zavři a opět pár sekund počkej (aby se teplý vzduch ochladil) a zkus ji otevřít – po nějakou dobu by dveře měly proti otevření klást větší odpor, než obvykle (zchlazený vzduch zmenší objem a vytvoří tak v lednici podtlak).
😉

Upravil/a: anonym

0 Nominace Nahlásit


Avatar uživatele
mosoj

Jsou dvě možnosti.

1. V některou dobu se dostalo více vlhkosti do ledničky vytvořila se silná námraza , která se nestačí při reálně nastaveném odmrazování roztát. Od té doby se to tedy musí periodicky opakovat.
Vypni ledničku nech ji pořádně odmrazit a vysušit a znovu zapni.

Pokud to nepřestane, snížila se účinnost chladicího aparátu ( lednička na to má již nárok) a ten musí častěji
zapínat , prodlužuje se doba běhu kompresoru a naopak snižuje se doba jeho nečinnosti. To jest doby ve které probíhá odmrazování. Vzniklá námraza se nestačí za tuto dobu rozpustit.
Doplňuji:
Síla námrazy je úměrná délce chodu kompresoru. Za dobu delšího chodu kompresoru vzniká také více námrazy. Kdežto doba klidu kompresoru je stále stejná ( tepelné ztráty jsou stále stejné) . Takže zesílená námraza nestačí za tuto dobu již roztát.
Osobně typuji, že se jedná o tento případ, "unavené " chladicí jednotky.

Upravil/a: mosoj

0 Nominace Nahlásit


Diskuze k otázce
Avatar uživatele
mosoj

Také nemusí fungovat ohřev pro rozmrazování po celé ploše výparníku.

před 3576 dny Odpovědět Nahlásit
Avatar uživatele
mosoj

To ovšem znamená že toho má lednička již dost, ale to ty slyšet nechceš.

před 3576 dny Odpovědět Nahlásit
Nový příspěvek