Avatar uživatele
anonym

Proč nebyl Hitler odsouzen, když nejspíš každý tehdy věděl, že cíleně vyhlazuje židy? Evropa mu to tolerovala?

Zajímavá 0 před 2694 dny Sledovat Nahlásit



Nejlepší odpověď
Avatar uživatele
klumprt

Když ono to nebylo jen tak, dojít si pro něj do Berlína. On totiž měl k dispozici docela dost vojáků, kteří tomu docela aktivně bránili. A když už Rusové skoro klepali na dveře od jeho bunkru, tak víte co jim udělal? Střelil se do hlavy. A mrtvolu soudit sice lze (viz např. Synoda mrtvých) , ale tak nějak to nemá tu šťávu. Když ji pak věšíte, tak ani nožičkama nezamrská…

Doplnění: Ale abych se vyjádřil trochu seriózněji. Vyhlazování Židů ve velkém rozjeli nacisté až po konferenci ve Wannsee začátkem roku 1942, kdy už byla válka v plném proudu. Předtím jistě docházelo k mnoha perzekucím Židů, které již měly řadu obětí. Ještě před válkou stojí za připomenutí tzv, Křišťálová noc v listopadu 1938. To ještě nebyla státem přímo organizovaná akce, byla jen úřady tolerovaná. Zahynulo 91 Židů, vypáleno bylo mnoho synagog, zničeno mnoho židovských obchodů. Křišťálová se té noci říká podle střepů z židovských výloh.
Tato akce vyvolala ve světě negativní reakce. Více příslušné heslo na wiki.
Před vypuknutím války vládla mezi západními státy velká neochota zaplést se do konfliktu s Hitlerem. Proto byl útlak Židů považován za něco jako „vnitřní záležitost“ Německa, do které se nechtěl nikdo plést. Domnívám se, že kdyby se západní mocnosti dozvěděly o vyhlazování Židů už před válkou, snad by zasáhly aktivně mnohem dřív. Tehdy se však ještě „nic“ nedělo.
Když pak holokaust začal, snažili se to jeho organizátoři pokud možno utajit i před německou veřejností natož před nepřítelem. I když samozřejmě 100% ututlání nebylo možné, tak se o tom spíš jen povídalo, než že by se něco vědělo. Ta příšerná pravda se naplno ukázala až při osvobozování koncentračních táborů koncem války. Osvětim byla osvobozena až 27.1.1945. Ten den je dnes připomínán jako Mezinárodní den památky obětí holokaustu.

Upravil/a: klumprt

0 Nominace Nahlásit

Další odpovědi
Avatar uživatele
ivzez

Vycházíte z mylného předpokladu, že o tom tehdy „nejspíš každý věděl“.
Nevěděl a když se dozvěděl, ještě tomu „chvíli“ nevěřil…

První relevantní informace přišly až po útěku Rudolfa Vrby (vlastním jménem Walter Rosenberg) a Alfréda Wetzlera z Osvětimi v dubnu 1944. Do té doby
se nevědělo, co se v koncentráčních táborech děje ani o vyhlazování.

Jejich zpráva byla zveřejněna až po zahájení masových transportů, přesto
zřejmě pomohla zachránit asi 200.000 maďarských Židů, protože po zveřejnění
zprávy byly další transporty zastaveny.

Zpráva Vrby a Wetzlera:
http://www.ho­locaust.cz/zdro­je/odborne-a-dalsi-texty/zprava-vrby-a-wetzlera-o-nemeckych-vyhlazovacich-taborech-osvetim-a-brzezinka/

Útěk R. Vrby a A. Wetzlera a jejich zpráva:
http://www.ho­locaust.cz/de­jiny/udalosti/u­tek-rudolfa-vrby-a-alfreda-wetzlera-z-osvetimi-a-jejich-zprava-1944/

[Já mám většinu informací z německých zdrojů,
u nás jsem našla jenom Holocaust.cz a Wikipedii.]

0 Nominace Nahlásit


Avatar uživatele
Kepler

Jak bys chtěl soudit diktátora? To jako přijet do jeho štábu a sdělit mu, že je zatčen? Morálně ho jistě odsuzoval kdekdo, ale to bylo asi stejně účinné, jako mu nadávat. Ostatně mu to Evropa opravdu tolerovala, protože mnohdy to vyhovovalo i jiným státům. Stejně jako vyhlazování cikánů a buz***ntů. To ovšem neznamená, že bych jeho jednání jakkoliv schvaloval.

Upravil/a: Kepler

0 Nominace Nahlásit

Avatar uživatele
led

1– Europa, kto bol v tých časoch a kto je dnes Európa? Myslíme si že sme to my všetci, čo žijeme na území Europy? Omyl, my si môžme myslieť, ale myslieť len to, čo smieme si myslieť.(Orwel 1984)
To by sa musela najprv odsúdiť samotná myšlienka kapitalizmu, kolonializmu a New Age. Hitler bol len jeden z verejných predstaviteľov hnutia, ktorého ídea sa rozvíjala už od XVIII.storočia, storočia veľkých zmien a žiaľ, žije aj dnes, navonok v mierumilovnom drese, ale v skutočnosti len zmenila zbrane.

2– „Každý vedel…“ Nie, tak ako dnes, len pozrite ako väčšina ľudí tvrdí pod taktovkou médií že
„biela môže byť ešte belšia a čierna černejšia“
zamyleli ste sa nad tou formuláciou? Všetci vedia, že „biela je biela“, tj rovnomerne vyvážený súzvuk farieb a ak začne prevládať niektorá farba, potom biela nie je biela, ale svorne tvrdíme, že „biela môže byť ešte belšia“
A všetci nahlas kričíme „Biela môže byť belšia“ napriek tomu, že vieme, alebo aspoň tušíme, že to nie je pravda.
A takto akosi aj vtedy všetci vedeli o vyhladzovaní Židov, o koncentračných táboroch, ale len skreslene, asi ako „biela môže byť belšia“. Nedostatočné informácie len zvyšovali strach obyvateľstva prejaviť vlastný názor. Skutočnosť poznali nielen priami účastníci týchto akcií a ich organizátori, ale aj predstavitelia iných krajín, no tým, hlavne v začiatkoch nastoľovania diktatúry fašizmu, to vyhovovalo k silnejšiemu uchopeniu moci vo vlastných krajinách a v snahe obrátiť toto fašistické hnutie smerom na bolševické Rusko s úlohou zničiť zriadenie, získať územie, pracovníkov,… a odovzdať moc nadnárodnému kapitálu.
Ak pozrieme na súčasnú sitáciu vo svete, poviete si „na fronte nič nového“ beriete vraždy, násilnú smrť, vojnu, genocídu, kdesi mimo váš domov ako čosi abstraktné, neskutočné, mediálne skreslené… je to naozaj tak, je pravda, že pravda môže byť pravdivejšia? alebo… aj nie?

0 Nominace Nahlásit


Diskuze k otázce

U otázky nebylo diskutováno.

Nový příspěvek