Avatar uživatele
run2

Proč nejsou na trhu kapky do očí, které by měly složení chemicky totožné s lidskými slzami?

Vždyť by to bylo pro oči to nejpřirozenější vzláčňování. Neříkám, že by nějaká firma měla zaměsnance, kteří by brečeli osm hodin na směny, ale chemie dnes dokáže ledasco. V čem je ted problém?

Zajímavá 1Pro koho je otázka zajímavá? johana 56 před 2397 dny Sledovat Nahlásit



Nejlepší odpověď
Avatar uživatele
led

Pretože ani o toho istého človeka v rôznych situáciách nie sú slzy rovnaké. Mení sa ich hustota a zloženie podľa daných podmienok.

0 Nominace Nahlásit

Další odpovědi
Avatar uživatele
johana 56

Přirozené složení lidských slz zatím nenahradí žádný přípravek.
Slzy jsou důležité nejen pro celkové zvlhčování samotného oka ale i očních víček.
Výroba univerzálních očních kapek znamená tisíce studií, dlouhodobé individuální sledování příčin a nemalé náklady na její realizaci. Milion očí, milion reakcí…
Volně dostupné kapky a gely jsou nabízeny jako ‚umělé slzy‘. Jejich účinek je pouze zklidňující.
Kapky na bázi antibiotik /jen na recept/ mírně tvorbu slz podpoří. Ani u těchto přípravků však neexistuje jediná alternativa. Někdy je potřeba aplikovat i více druhů očních kapek současně.

0 Nominace Nahlásit


Avatar uživatele
Kepler

Bylo by to zbytečné a drahé. Primární funkce slz je vyplavování nečistot a zvlhčování oka a na to oční kapky bohatě stačí. Lidské slzy jsou složeny z 99 % z vody, která je smíšena přibližně s 1 % soli a 0,2 až 0,5 % bílkovin a organických sloučenin jako jsou glukóza, aminokyseliny a fermenty. Co mají navíc, jsou antibakteríální účinky, ale na to zase jsou jiné specializovanější kapky, než ty obyčejné. (wiki)

0 Nominace Nahlásit


Diskuze k otázce

U otázky nebylo diskutováno.

Nový příspěvek