Avatar uživatele
Elisabetth

Proč nemohli první rotliny žít na souši? Které rostliny jsou předchůdci suchozemských rostlin a proč tak usuzujeme?

Moc by mně to zajímalo a nikde to nemůžu najít. Předem všem co odpovíte děkuji. Elisabetth

Uzamčená otázka

ohodnoťte nejlepší odpověď symbolem palce

Zajímavá 2Pro koho je otázka zajímavá? Kerberus, hanulka11 před 4805 dny Sledovat Nahlásit



Nejlepší odpověď
Avatar uživatele
annas

Zelené řasy tvoří nejrozšířenější skupinu řas. Jsou to předchůdci vyšších, suchozemských rostlin. Nalézáme u nich stejná barviva (chlorofyl a, b, β-karoten, xantofyly), ale i stejné zásobní látky (škrob). Zrnka škrobu jsou u zelených řas uložena v chloroplastech nebo na povrchu pyrenoidů, což jsou oválná nebo kulovitá bílkovinná tělíska, obsahující enzymy. Buněčná stěna zelených řas je vícevrstevná, tvoří ji celulózní mikrofibrily, přičemž volný prostor mezi nimi vyplňují pektiny. Patří sem třídy zelenivky (Chlorophyceae), spájivkyConju­gatophyceae) a parožnatky (Charophyceae).
http://www.eshop­.klubenergy.cz/in­dex.php?option=com_con­tent&view=arti­cle&id=202:ze­lenivka&catid=34:by­liny-rostliny&Itemid=75

Další informace můžete zjistit z odkazu. Vyberte si to,co vás zajímá. Najdete několik stránek o předchůdcích suchozemských rostlin a jejich vývoji.

Zdroj: http://www.go­ogle.cz/search?q=Kter%C3­%A9+rostliny+jsou­+p%C5%99edch%C5%AF­dci+suchozemsk%C3%BDch+r­ostlin&source­id=ie7&rls=com­.microsoft:en-US&ie=utf8&oe=ut­f8&rlz=1I7GGLL_en

0 Nominace Nahlásit

Další odpovědi
Avatar uživatele
venkovan

Odkáži jen na svou chatrnou paměť a v ní uvízlo. Vyškrabal jsem v ní jednu teorii, že z počátku nebyla na Zemi dnešní atmosféra která chránila planetu před UV zářením. Ale jeho vliv na živé rostliny snižuje vrstva vody. Takže v moři mohly první zelené rostliny přežívat, zároveň se začala nějak měnit atmsféra a rostlinky „vylezly“ z vody na pevninu.
Proč se na Zemi objevily zelené rostliny už nevím.

0 Nominace Nahlásit


Avatar uživatele
hanulka11

. V devonu se formovala zejména LAURASIE, docházelo zde poté k silnému zvětrávání a následně se usazovaly mocné vrstvy sedimentů. Na nich pak vznikalo mnoho živočišných či rostliných druhů, ty jsou doloženy i z dnešního Grónska. Krom toho, že na konci prvohor moře ustoupilo, došlo k mnohem masivnějšímu vymírání organismů, než na konci křídy.
V prvohorách došlo ke vzniku nejrůznějších forem života. V nejstarším období převládaly řasy, později až do konce karbonu se hojně vyvíjely sporonosné výtrusné rostliny (kapradiny). Pokud tyto rostliny odumřely a více rostlinných zbytků se nahromadilo na sebe, docházelo ke zuhelnaťení, dnes využíváme karbonských rostlin při těžbě černého uhlí. V 2. polovině permu hlavně převládaly rostliny nahosemenné.
Zvířena byla velice různorodá, hojní byli hlavonožci, graptoliti, koráli, trilobiti, lilijice či ramenonožci. Známy jsou i 1. obratlovci – bezčelistní (Agnatha). V pozděším období se rozvinul hmyz (devon), obojživelníci (devon), v karbonu vznikly plazy, v permu vymírají trilobiti a primitivní koráli, charakteristický pro toto období je nástup savcovitých plazů.

http://www.gweb­.cz/clanky/cla­nek-28/

myslím podle toho co jsem četla ,že by to mohly být i tyto

http://www.bi­otox.cz/natur­stoff/biologi­e/bi-sinicerasy.html

http://www.zshrdlic­ky.cz/elearn/pri­ro7/prechod.doc

0 Nominace Nahlásit


Diskuze k otázce

U otázky nebylo diskutováno.

Nový příspěvek