Avatar uživatele
SanJay .

Co je to a jaký rozdíl je mezi melodií a harmonií?

Zajímavá 0 před 2843 dny Sledovat Nahlásit



Nejlepší odpověď
Avatar uživatele
quentos

Za určitých (obvykle básnických) okolností to mohou být synonyma, ale většinou se liší způsobem a oblastí použití. Zatímco harmonie je obecně soulad čehokoliv (tj. vše je v jednotě, v pozitivním vzájemném vztahu, v celku, ve kterém vás nic „neruší“), melodie je (obecně) sled tónů v hudbě, která většinou bývá harmonická, ale nemusí být. Obzvláště některé experimentální hudební styly dnes vytvářejí disharmonickou hudbu (tedy hudbu vyznačující se opakem harmonie – nesouladem, působením jako nesourodý celek. Vyznavači těchto stylů říkají, že se jim líbí, jak tato hudba „bolí“. Poslouchat ji je skutečně nervy drásající, normální člověk to dlouho nevydrží).

Upravil/a: quentos

0 Nominace Nahlásit

Další odpovědi
Avatar uživatele
kelley

V hudební terminologii je rozdíl jednoznačný – melodie je sled tónů, tedy to, co si můžete třeba zazpívat nebo zahrát na jednohlsaý nástroj (třeba na flétnu). A harmonie je přiřazení harmonického doprovodu, tedy akordů, k melodii.

Zdroj: https://cs.wi­kipedia.org/wi­ki/Harmonie

Upravil/a: kelley

0 Nominace Nahlásit


Avatar uživatele
xxx3

kromě toho, co už tu zaznělo, se dá říci, že melodii si každý posluchač snadno uvědomí, protože je zřejmá – „čouhá“ ze skladby (třeba písničky) ven. Naproti tomu harmonie (tedy sled akordů, které znějí společně s melodií) je na první pohled v pozadí, nicméně posluchači ho vnímají také, akorát na jiné úrovni. V dnešní době je naprostá většina hudby (populární) vytvořená tak, že nahoře zní melodie, která je podložená akordy. Pokud budeme každý akord chápat nikoliv jako shluk tónů, který stojí sám o sobě, ale jako součást systému vztahů k dalším akordům, pak můžeme mluvit o „harmonické lince“.

0 Nominace Nahlásit


Diskuze k otázce

U otázky nebylo diskutováno.

Nový příspěvek