Avatar uživatele
pn65

Proč nemůže slovenský prezident Kiska prostě vládu rozpustit a najít nového premiéra a ten sestavit novou vládu?

Jsem nepolíbený politikou a jsem tomu docela rád, ale když čtu o kiskovi jak se mu ten … fico směje do ksychtu , taktéž i Kaliňák, proč prostě Prezident Kiska nemůže rozpustit celou vládu a stanovit nového premiéra, který nepeče z Italskou mafií a sestavit novou vládu?

V rozhovoru na ak.......sk zaznělo, že Kiska v tomto připadě nemá žádnou pravomoc tak uničit, tak jaké pravomoce tedy tento ¨Prezident má? teď, v tomto nejdůležitějším zlomovém čase?

Zajímavá 0 před 2246 dny Sledovat Nahlásit



Nejlepší odpověď
Avatar uživatele
JájsemRaibek

Podle mého názoru by mohl být následně odvolán z funkce. Ústava SR totiž říká toto:
Čl. 106

Národná rada Slovenskej republiky môže odvolať prezidenta z funkcie, ak prezident vyvíja činnosť smerujúcu proti zvrchovanosti a územnej celistvosti Slovenskej republiky alebo činnosť smerujúcu k odstráneniu demokratického ústavného zriadenia Slovenskej republiky. Návrh na odvolanie prezidenta v týchto prípadoch môže podať nadpolovičná väčšina všetkých poslancov. Na odvolanie prezidenta je potrebný súhlas aspoň trojpätinovej väčšiny všetkých poslancov.

0 Nominace Nahlásit

Další odpovědi
Avatar uživatele
led

Práve preto, aby v prípade rozporu medzi vládou a prezidentom nemohlo dôjsť k zrušeniu „protivníka“ jedine Národná rada Slovenskej republiky má na základe Ústavy Slovenskej republiky právo schvaľovať a odvolávať prezidenta a schvaľovať vládu, vyhlásiť nedôveru vláde, alebo jednotlivým členom vlády s následným odvolaním z funkcie.

0 Nominace Nahlásit


Avatar uživatele
Drap

Naštěstí nemůže. To kdo je a neni propojen s Italskou mafií doposud ví jen novináři a ti kterým se to hodí. Žádný solidní důkaz doposud však nikdo neukázal.

0 Nominace Nahlásit

Avatar uživatele
Kryšpín

Možná by to zvládl Monarcha, ale urození novináři mají jasno, může za to vláda.

0 Nominace Nahlásit


Diskuze k otázce

U otázky nebylo diskutováno.

Nový příspěvek