Avatar uživatele
Já...

Proč není ASKETA opakem SKETY? Resp. CO je opakem ASKETY (cizím slovem, né česky…)?

Význam obou slov pochopitelně znám. Mne to spíše zajímá z hlediska TVOŘENÍ SLOV…

Uzamčená otázka

ohodnoťte nejlepší odpověď symbolem palce

Zajímavá 3Pro koho je otázka zajímavá? kapka, iceT, Kerberus před 4750 dny Sledovat Nahlásit



Nejlepší odpověď
Avatar uživatele
annas

Jedno slovo je slovanské, druhé je řecké, každé má jiný význam, který není opačný.

1. Slovo sketa je již ve staročeštině (objevilo se už ve staroslovenštině) jako cketa, sketa, tsketa, m. f. zvíře; kůň, kobyla; sketa, zbabělec.

Vl. věd. a etymol. slovmík.

2. Termín „asketa“ neobjevili Češi. Má hodně starý původ . V Řecku. Tam se v době staré antické slávy hodně zápasilo – asi v tom, co mělo blízko k řecko-římským zápasům. Kdo vyhrál, byl slavný. Ale nebylo tak snadné vyhrát. Zápasník se musel cvičit – musel trénovat, řečeno moderně. Tato činnost typu přípravy na těžký a často i rozhodující zápas (typu trénování) se vyjadřovala slovem „askeo“. Ten, kdo se tak pilně připravoval na zápas (trénoval), byl „asketes“. Aby zvítězil, musel dbát i na životosprávu a nepřejídat se. Musel se omezovat v jídle. Odříkat si to, co by si jinak mohl dovolit. Zřejmě nejen v jídle. A tak se odříkání stalo neodmyslitelnou charakteristikou asketů. Nejen v Řecku. Pokračování o původu askeze v odkazu
http://ceskybra­tr.evangnet.cz/in­dex.php?act=de­tail&menuid=2&pod­menuid=47&idTXT=112

Dommívám se, že opakem asketismu je hédonismus – (z řec. hédoné, potěšení, slast) je filosofické učení o slasti jako hlavním motivu lidského jednání, které může mít dvě formy: hledání slasti a vykonávání dobra.

Filantropie (z řec. filein, milovat a anthrópos, člověk – láska k člověku) znamená humanisticky motivovanou dobročinnost, dávání peněz, zboží, času nebo úsilí pro podporu obecně prospěšného účelu, zpravidla v delším časovém horizontu a s jasně definovanými cíli. V obecnější poloze lze filantropii pojmout jako jakýkoli altruistický počin, který směřuje k podpoře dobra nebo zlepšování kvality života.

Dá se brát i alturismus (z lat. alter, druhý, 3. pád altrui, druhému) je moderní označení pro postoje a jednání, která sledují prospěch druhého člověka (altruistické jednání, dobročinnost, nesobeckost, nezištnost. I když jeho protikladem je egoismus (sobectví).
Z každého pojmu platí něco.

Vl. věd. a definice z Wikipedie.

0 Nominace Nahlásit

Další odpovědi
Avatar uživatele
pingo doce

Napadá mne hedonik ( pyknik je spíše fyzický zjev).

0 Nominace Nahlásit


Diskuze k otázce

U otázky nebylo diskutováno.

Nový příspěvek