Avatar uživatele
hapiky

Proč není vláda obviněna z uzurpace moci, když už vládne sedm měsíců bez důvěry?

K uzurpaci moci není přece potřeba žádný vojenský zásah. V roce 1948 to tak podobně také bylo a je jasné že šlo zcela jasně o uzurpaci moci.

Upravil/a: annas

Zajímavá 2Pro koho je otázka zajímavá? autacek, aliendrone před 2153 dny Sledovat Nahlásit



Nejlepší odpověď
Avatar uživatele
led

Zjavne ste si pozreli nesprávnu Ústavu ČSR.
Súčasná česká vláda má k svojmu názvu pridaný právny pojem: „v demisi“.
Žiadná vláda nemôže ukončiť svoju činnosť dovtedy pokiaľ je nenahradí nová vláda. Je to z jednoduchého dôvodu – neprítomnosť vlády vyvoláva bezvládie.

Dám vám to veľmi zjednodušene:
Od vášho bytu všetci jeho užívatelia majú jeden jediný kľúč. To znamená, že pre bezpečie vášho byty vždy niekto musí byť doma, alebo nanajvýš na dohľad, aby vám ho nik nevyprázdnil.
Vašu otázku teraz transformujem na tento byt.
1 – Necháte byt nestrážený?
2 – Poveríte niekoho jeho strážením? V tomto prípade to znamená, že strážca smie opustiť tento priestor až po svojej výmene, pretože by nastal 1.variant byt by bol nechránený.

V roku 1948 nešlo o uzurpátorstvo, ale o taktickú politickú chybu politických strán, ktorých ministri podali demisiu. Nepochopili, že vplyvom 2.svetovej vojny sa politický postoj obyvateľstva zmenil smerom na Východ…

Upravil/a: led

0 Nominace Nahlásit

Další odpovědi
Avatar uživatele
aliendrone

Protože to je DEMOKRATICKÁ vláda a ta přeci NEMŮŽE uzurpovat svobodu, kterou nám tak usilovně vybojoval Vašík Pašík Havel ze svého Mercedesu!! ;) :D

Vy mladí si vůbec nevážíte vymožeností doby, HYBAJ pokleknout před Vašíkův hrobeček a povinně ocucat alespoň 50 polibky pomníček současně s modlitbou ke sv. Václavovi [patronovi české země] a NADSVATÉMU Václavovi [spasiteli, zachránci, geniálnímu umělci, který byl téměř tak krásný jako samotný aliendrone!) ;) :D :D

1 NominaceKdo udělil odpovědi nominaci?mosoj Nahlásit


Avatar uživatele
Kepler

Vládne na základě výsledků demokratických voleb, takže si nic neuzurpovala. Zatím se jen ANO nedohodla s ostatními stranami, jak si rozdělit ministerská korýtka, ale už je to na spadnutí. V r. 1948 to bylo jiné, tehdy šlo o komunistický puč za vydatné podpory SSSR. Vítězové předchozích voleb byli demokraté se 62% hlasů. https://cs.wi­kipedia.org/wi­ki/%C3%9Anor_1948

0 Nominace Nahlásit

Avatar uživatele
ivzez

O uzurpaci nejde nyní, vláda v demisi vládne legálně, a nešlo
ani tehdy. komunisté vyhráli volby a k demisi nikoho nepřinutili.

0 Nominace Nahlásit


Diskuze k otázce
Avatar uživatele
aliendrone

Keplere>>> v rámci objektvity musím uznat, že šlo o puč, ale rozhodně bych ho nenazýval komunistický.

Ve skutečnosti to byl americko-anglický výmysl. Totiž – Rusáci neměli potřebu něco punktovat, když našim komoušům šlo všechno jedna báseň samo, takže neměli důvod vměšování (mohlo by dokonce být kontraproduktivní)!

Sitace se ale radikálně změnila, když se soudruhům v moskevkém politbyru doneslo, že amíci s anglány chtějí v ČSR „aplikovat francouzku variantu“ – tedy postup, který již uplatnili ve Francii (odstranění komunistů z vlády). Soudruzi byli jak jistě víš skvěle informovaní (NKVD, GRU) a okamžitě přijali protiopatření. A protože amíci to (jako ostatně všechno) dokonale podělali, plukovník Katek se navzdory své ubohé téměř amatérské snaze ani náhodou nemohl vyrovnat drtivému nasazení NKVD, dopadlo to nevyhnutelně tak jak víme.

Nebudu vytahovat komančské důkazy americko-anglického plánování převratu, stačí jednoduché zamyšlení na jednotném postupu VŠECH „demokratických“ stran (s vyjímkou socanů, kteří se ale nakonec také přidali), které se normálně nedokázly dohodnout ani na pozdravu „dobrý den“ a zčista jasna najednou naráz demise, ve všem společný a jednotný postup jako podle not – to svědčí jednoznačně o nějaké koordinaci v pozadí, tudíž není třeba pochybovat o tom, že „někdo“ (Katek) stál v pozadí.

Jenže „naboural hubou rovnou na garáž“, soudruzi jeho úsilí naprosto eliminovali (a není se čemu divit – salónní šašek s několika poskoky vs doslova masové nasazení profíků NKVD).

Pokud by amíci nezačali připravovat puč, Rusové by neudělali také nic, jelikož by to naši soudruzi zmákli sami – to je celé. Takže ČÍ TO BYL PUČ je spíš otázkou sémantickou. Ale TAKOVÁ historie je pro wikipedii poněkud nestravitelná. ;) :D :D

před 2153 dny Odpovědět Nahlásit
Avatar uživatele
Kepler

Ať už to bylo jakkoliv, podíl sovětů je nepopiratelný.

před 2153 dny Odpovědět Nahlásit
Avatar uživatele
aliendrone

To bezpochyby, jen jsem chtěl zdůraznit, že to NEBYLO ani tak, jak nás před lety krmili soudruzi, ale nebylo to ani tak, jak nás krmí DNES. :)

před 2153 dny Odpovědět Nahlásit
Avatar uživatele
Edison

Keplere, ono se občas stane, že i zástupci, kteří dostanou třeba 90% hlasů a získají pak 95% křesel v padlamentu se vzdají moci, například demisí. Problém roku 48 byl MIMO JINÉ ten, že demokratické strany se NEBYLY schopny dohodnout proti komunistům a někteří z nich podali demisi. A dnes vidíme v podstatě totéž. Jen ne proti komunistům, ale proti Burešovi.

před 2153 dny Odpovědět Nahlásit
Avatar uživatele
Kepler

Jo, to je přesně ono: demokratické strany se NEBYLY schopny dohodnout proti komunistům a komunisté toho využili.

před 2153 dny Odpovědět Nahlásit
Avatar uživatele
hapiky

Vím že je to na jednu stranu demokratické, na druhou stranu je známo, že demokracii je potřeba občas nedemokraticky pomoci. Do jednoho měsíce funkční vládu s důvěrou nebo odchod. Pokud nelze jinou sestavit, nové a nové volby, dokud sami voliči nezmoudří. Každé zdlouhavé vyjednávání dává prostor korupci.

před 2153 dny Odpovědět Nahlásit
Avatar uživatele
ivzez

Tím, kdo by měl zmoudřet, nejsou voliči.

Voliči rozdali karty, politici musí hrát s tím,
co mají k dispozici.

před 2152 dny Odpovědět Nahlásit
Avatar uživatele
led

Ivzez, „Voliči rozdali karty, politici musí hrát s tím,
co mají k dispozici.“ je prejavom defentizmu.

Politici sú závislí na voličoch. Preto sa ich snažia ovplyvniť. Práve preto by sa voliči mali riadiť vlastným rozumom.
Ak v hre rozdáte karty, nestačí sa potom len pozerať ako vás súper poráža, práve naopak, musíte využiť možnosti, ktoré vám pravidlá hry dovoľujú.

před 2152 dny Odpovědět Nahlásit
Avatar uživatele
Edison

Vládu s důvěrou, nebo odchod = bezvládí… A to prostě NEJDE. Tedy jde, ale nastal by absolutní kolaps státu, neb by neexistovala VÝKONNÁ moc státu.

před 2153 dny Odpovědět Nahlásit
Nový příspěvek