Avatar uživatele
doney gal

Proč nepovstaly kolonie proti Spojencům za světových válek?

Spojenci se sice za obou světovách válek chvástali, jak bojují za svobobodný svět proti něměckému militarismu, nacismu, Japonsku, Rakousku Uhersku atd., ale sami ovládali rozsáhlé kolonie a ještě jejich obyvatele nutili bojovat za jejich zájmy. Britové, Francouzi, Belgičané, Nizozemci i Američané.
Proč ale ti obyvatelé kolonií nepovstali proti svým pánům podle hesla nepřítel mého nepřítele je můj přítel? Já být černým obyvatelem kolonizovaného afrického státu, tak bych začal Evropany zabíjet na potkání a doufal bych v pomoc Německa, Itálie nebo Japonska :D No dobře, to možná ne, ale rozhodně bych šel do odboje proti oslabeným kolonizátorům.
To to nikoho nenapadlo?
Nějak se mi tomu moc nechce věřit. Jihoamerické národy také začaly bojovat proti Španělům o století dříve, když Španělsko okupoval Napoleon.

Zajímavá 0 před 2490 dny Sledovat Nahlásit



Nejlepší odpověď
Avatar uživatele
Lamalam

„Já být černým obyvatelem kolonizovaného afrického státu, tak bych začal Evropany zabíjet na potkání a doufal bych v pomoc Německa, Itálie.“

Takže třeba v německých a italských koloniích by si začal Evropany (Němce, Italy) zabíjet na potkání a Německo a Itálie by ti přišli na pomoc? Opravdu zajímavá představa…

Snahy ale byly, známé je protibritské povstání Rašída Alí Gajláního v Íránu, načasované současně s Rommelovou první ofenzívou v květnu 1941. To bylo otevřeně podporováno Německem a vichistickou Francií.

Zdroj: http://www.fron­ta.cz/kolonie-za-druhe-svetove-valky

Upravil/a: Lamalam

0 Nominace Nahlásit

Další odpovědi
Avatar uživatele
Kepler

Ti moudřejší, jako dobrý voják Švejk vždy prohlašovali, že třeba padnou za císaře pána a jeho rodinu. Jakmile padl císař pán, natotata z nich byli vlastenci. Chce to holt správně načasovat:-)

0 Nominace Nahlásit


Avatar uživatele
Drap

Ne že by to nikoho nenapadlo, ale nebyly pro to vhodné podmínky.

0 Nominace Nahlásit

Avatar uživatele
pepe88

čo bolo to bolo,koukejme už jen dopředu.

0 Nominace Nahlásit


Diskuze k otázce

U otázky nebylo diskutováno.

Nový příspěvek